Fejléc
Árnyék
 
Hírek
Elválasztás

Felhívás


A Szent István Király Múzeum Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával Fehérvár Szalon 2018 címmel képző-, ipar- és fotóművészeti kiállítást rendez a Barokk Év keretében 2018. június 28. és szeptember 23. között a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében.
A szervezők az idei Fehérvár Szalont a barokk jegyében hirdetik meg: a művek szellemiségükben vagy formavilágukban a barokk tematikát idézzék meg. A pályázat nyilvános: minden Fehérvárhoz kötődő alkotó pályázhat. A szervezők örömmel veszik fiatal, kísérletező, illetve kiállításokon ritkábban szereplő alkotók jelentkezését is. Egy-egy művész 2 db különálló alkotást vagy egy két részből álló munkát adhat be, melynek terjedelme nem haladhatja meg a 1,5 négyzetmétert, vagy térbeli tárgy esetén az 1 köbmétert. A legfeljebb 2 éve készült, fehérvári önálló vagy csoportos tárlaton még be nem mutatott alkotásokat, kérjük kiállításra kész állapotban átadni! A kiállításon való bemutatásról és a díjak odaítéléséről független szakmai zsűri dönt.
A beadás helyszíne: a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületének első emelete.
A beadás ideje: 2018. június 20--21., szerda és csütörtök 10--18 óráig.
A kizsűrizett műveket az alkotó köteles 2018. június 27-én, szerdán 10--18 óra között elszállítani.
A kiállítás ünnepélyes megnyitására és a díjak átadására 2018. június 28-án, csütörtökön 17 órakor kerül sor.
A kiállítás 2018. szeptember 23-ig tekinthető meg szerdától vasárnapig 10--18 óráig.
További információ Deák Balázs kulturális szervező kollégánktól kérhető a +36-70-866-6839-es telefonon, valamint e-mailen.


bővebben >>

Elválasztás

Művészzászlók a barokk jegyében


2018. május 9-től -- a Kortárs Művészeti Fesztivál keretében -- lesznek majd láthatók azok az új művészzászlók, amelyeknek szakmai zsűrizése április 5-én, csütörtökön volt. A múzeum szakemberei tizenkét képző- és iparművésznek küldtek felkérést azért, hogy készítsenek terveket az idei székesfehérvári barokk évhez kapcsolódó kiállításra, Székesfehérvár Fő utcájára. A szervezők az anyaghasználatra és a készítés technikájára nem írtak elő szigorú megkötéseket, de a korábbi évek tapasztalatai alapján előnyben kívánták részesíteni a főként gyári festésű textilből, varrással, vagy esetleg időálló anyagokból kézi szövéssel készült műveket. Azért is, mert ezek bizonyultak az 1996 óta megrendezett művészzászló-kiállítások során a legtartósabbaknak, és ütnek el leginkább a műanyag alapanyagú kereskedelmi reklámzászlóktól is. A szakértő zsűri (nyolc pályázó közül) hat alkotó kilenc tervének megvalósítását támogatja. A zsűri tagjai: Sárváry Katalin textilművész, egyetemi tanár, Kovalovszky Márta művészettörténész és a Szent István Király Múzeum művészettörténészei voltak. Az alábbi alkotók kapnak felkérést a terveik megvalósítására: Ecsedi Mária és Szabó Anikó székesfehérvári, Fekete Dóra Budakalászon, Doromby Mária és Páger Bernadett Budapesten alkotó és Bíró Anna Torontóban élő erdélyi művész. A zászlók a kiállítás után is a múzeum tulajdonában maradnak, így többször díszíthetik majd Székesfehérvár belvárosát.


bővebben >>

Elválasztás

Képzőművészeti kiállítás tánc- és zenei bemutatóval egybekötve


A SZIKM tisztelettel meghívja önt és barátait, ismerőseit 2018. április 10-én, kedden 17 órára a Diák--Deák Galériába (Székesfehérvár, Oskola utca 10., a Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény emeletén) a Hang-Szín-Tér Művészeti Szakgimnázium diákjainak műveiből rendezett "hangos Szín Terek" című, tánc- és zenei bemutatóval egybekötött képzőművészeti kiállításra.


A Művészetért Közalapítvány fenntartásában működő iskola középfokú művészeti képzést folytat három művészeti ágban: zene (dzsesszzenész), képzőművészet (festő, grafikus, szobrász, mozgókép- és animáció­ké­szí­tő) és tánc(os); de fotó-, textil- és divatszakkör is szerepel kínálatában.


bővebben >>

Elválasztás

Kuratóriumi ülést tartott csütörtökön a Deák Dénes Alapítvány a Városházán

Döntöttek az ösztöndíjpályázat kiírásáról is, május 31-éig várják a művészettörténészek, várostörténészek, illetve e tudományterületek doktori iskola hallgatóinak jelentkezését.
https://www.szekesfehervar.hu/dr-altorjay-andras-a-deak-denes-alapitvany-kuratoriumanak-uj-tagja
https://www.okkfehervar.hu/index.php?pg=news_9_10372

bővebben >>

Elválasztás

Pályázati kiírás a 2019. évi Deák Dénes-ösztöndíj elnyerésére

A székesfehérvári Deák Dénes Alapítvány kuratóriuma pályázatot hirdet művészettörténész, várostörténész, illetve e tudományterületek doktori iskola hallgatója részére. Pályázni egy évre szóló, részletes kutatási tervvel, szakmai önéletrajzzal és egy elismert pályatárs írásbeli ajánlásával lehet. A pályázatok beérkezési határideje: 2018. május 31. Az elbírálás határideje: 2018. augusztus 1.


bővebben >>

Elválasztás

50%-os kedvezmény fehérvári lakcímkártyával

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az alábbi határozatot hozta: A székesfehérvári lakcímet igazoló hatósági igazolvány bemutatásával a Szent István Király Múzeum mindenkor hatályos díjszabásában megállapított teljes árú belépőjegyek 50%-ának megfelelő kedvezménnyel látogathatók az állandó és időszaki kiállítások a vonatkozó jogszabályban meghatározott díjmentes vagy az 50%-nál nagyobb mértékű kedvezményre jogosító látogatás esetei kivételével. Székesfehérvári lakcímet igazoló hatósági igazolvánnyal nem rendelkező személyek a Múzeum mindenkor hatályos díjszabásában megállapított teljes árú belépőjegyek megvásárlásával látogathatják az állandó és időszaki kiállításokat a vonatkozó jogszabályban meghatározott díjmentes vagy kedvezményre jogosító látogatás esetei kivételével. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 130/2018. (III.9.) számú határozata Forrás


bővebben >>

Elválasztás

Projektterem

A Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény Projektterme a hajdani Pán Imre emlékszobából lett átalakítva, 2015. nyarán pedig egy olyan jelentős művész életmű-kiállításával debütált, mint El Kazovszkij. A Project Room további célja, hogy a Deák Gyűjtemény XX. századi gyűjteménye mellett a kortárs művészettel is megismertethesse a látogatókat egy-egy ma élő és alkotó művész vagy művészcsoport műveinek tematikus bemutatásával. /Hermann Júlia/


bővebben >>

Elválasztás

A Diák--Deák Galériáról


A Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény 2014 októbere óta új kiállítási lehetőséget biztosít a székesfehérvári diákoknak. Az elmúlt nyolc hónap alatt négy iskolát hívtunk meg és kettő pályázatot hirdettünk. Mindkét pályázatunkra a kiállíthatónál sokkal több mű érkezett, így válogatás után a legjobb pályamunkákat állítottuk ki és díjaztuk is.


bővebben >>

Elválasztás

Interaktív, 360°-os panorámaképVIII. terem: Deák Dénes Emlékszoba
(2013. november 8-tól 2016. szeptember 11-ig)

Fotó: Kiss László

http://360szekesfehervar.hu


bővebben >>

Elválasztás

kortárs DVD videótár

A Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény kortárs DVD videótára

Kedves Látogatónk!
A Városi Képtár régóta szerette volna megmutatni azokat a kortárs videómunkákat, melyek gyűjteményében vannak.
Ezentúl lehetőség van ezen alkotásoknak helyben megtekintésére, lejátszásra, ezen a kis videóállomáson.
A filmeket és technikai segítséget a lejátszáshoz a II-es teremben található pultnál (bejárat) kérhet kollégáinktól.
Jelenleg az alábbi művészek/csoportok alkotásait tekintheti meg: Csontó Lajos; Ferenczy Zsolt; Háy Ágnes; Hegedűs 2 László; Hipocaloric Group; Mesterházy Katalin; Szirtes János; Vincze Ottó
Jó szórakozást kívánunk!


A videótár a TÁMOP-3.2.8/B-08-2009-0018 / "Múzeumok Mindenkinek Program -- Múzeumok oktatási és képzési szerepének erősítése" című projekt keretein belül valósult meg.


bővebben >>

Elválasztás

AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish