Fejléc
Árnyék
 
(c) deakgyujtemeny.hu

Deák Dénes gyűjteménye

A gyűjtemény az 1900-as évektől körülbelül 1960-ig szinte teljességében mutatja be a magyar festészet progresszív vonulatát.


Virtuális séta a Deák-gyűjteményben


I. terem: Museum Shop;

II. terem: fogadópult, jegypénztár;

III. terem: Freskós Szalon (rendezvényterem)

IV.--XIII. termekben látható -- időrendben -- a festészeti, grafikai anyag
(portrék, önarcképek; tájképek, városképek, csendéletek, kompozíciók és absztrakt képek),
a XIV--XVI. teremben a szobrászati anyag.

XVII. terem: Project Room [Utak az absztrakthoz (Victor Vasarely-, Nicolas Schöffer- és Kassák Lajos-nyomatok, továbbá Vaszkó Erzsébet-festmények a Deák-hagyatékból, a megyéhez kötődő Szegedi Csaba-, Szentes Ottokár-festmények és Szabó Tamás-falikerámia, valamint Szikora Tamás 2 "doboz"festménye a Városi Képtár gyűjtéséből)];
XVIII. terem: múzeumpedagógiai foglalkoztatóterem, Diák--Deák Galéria [2018. 11. 23. -- 2019. 05. 26.: Jaschik Álmos János vitéz illusztrációi]


az intézmény nyitvatartási idejében
Elválasztás
kiemelt művek
Elválasztás
Mentett értékek
Elválasztás


A Szent István Király Múzeum munkatársai szeretettel meghívják Önt, családját és barátait
a Deák Gyűjteménybe (Székesfehérvár, Oskola u. 10.)
2018. november 23-án, pénteken 17 órára
Deák Dénes gyűjteménye / Mentett értékek című tárlata megnyitására.
Megnyitja Lóska Lajos művészettörténész, a Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény korábbi munkatársa, az Új Művészet folyóirat rovatvezetője.
Közreműködnek: a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnáziuma és AMI növendékei.
A kiállítás megtekinthető: Meghosszabbítva: 2019. szeptember 22-ig 2019. február 17-ig, keddtől vasárnapig 10--18 óráig.
Deák Balázs fotói a megnyitóról


Bokros Judit: Most érdemes időt szakítani a fehérvári kiállításokra, "itt az idő a múzeumra", feol.hu, kultúra, 2019. 01. 04., p. 10.30
A múzeum Deák-gyűjteményében a Deák Dénes műgyűjtő által 30 éve a városnak adományozott kollekció újrarendezett változata tekinthető meg. A Mentett értékek című anyagban most újabb műtárgyak is láthatók, grafikai sorozattal, absztrakt képekkel. Így a kiállítás azoknak is tartogat újdonságokat, akik korábban látták az állandó tárlatot.


Bokros Judit: Izgalmas kérdések, értékes műtárgyak a Deák-gyűjteményben, kincseket is rejt, feol.hu, kultúra, 2018. 12. 31., h. 17.30


Mentett értékek, nyolcezer.hu, 3'16"
A 25 évvel ezelőtt, tragikus hirtelenséggel elhunyt Deák Dénes emlékére rendezett kiállítást a Szent István Király Múzeum. A város 1986-ban lett társa a gyűjtőnek az értékmentésben, megalapítva a Deák Gyűjteményt, ahol már több mint 30 éve őrzik az alapító hagyatékát. A „Mentett értékek” című kiállítás 2019. február 17-ig lesz megtekinthető.


Bokros Judit: Kettős évforduló adott okot az ünnepre -- Mentett értékek címmel nyílt kiállítás Fehérváron, "Átrendezett Deák", feol.hu, kultúra, 2018. nov. 24., szo. 11.30


Deák Dénes emlékest, FTV, 2018.11.24 15:45 (2'17")


Jelen tárlattal a múzeum munkatársai tisztelegni kívánnak a huszonöt éve elhunyt Deák Dénes (Budapest, 1931. május 7. -- Budapest, 1993. augusztus 23.) műgyűjtő, mecénás, könyvtáros emléke előtt.

Deák Dénes az 1960-as években megkezdett, majd több évtizeden át folytatott munkájáról így fogalmazott 1988-ban:
"A gyűjtés: mentés. Polgári kultúrával érkeztem a színre, az az ízlésvilág, amelyet a sajátoménak érzek, kihalóban van. [...] Azon dolgozom, hogy megmentsem azokat a műveket, amelyeket meggyalázott a koruk, a közöny, vagy a hozzá nem értés. Ez a rangom, egyetlen méltóságom [...] Az én értékem abból fakad, hogy értékessé teszek, új értékkel töltök fel műalkotásokat."

Székesfehérvár városa 1986-ban társa lett a gyűjtőnek az értékmentésben, a művek bemutatásában.

A két évig ideiglenes helyszínen bemutatott válogatás harminc éve kapta meg méltó épületét, melyben azóta is működik. Szándéka szerint méltón őrizve és teljesítve a tragikusan korán elhunyt alapító szándékát.Mentett értékek -- Deák Dénes emlékére nyílik kiállítás, nyolcezer.hu, nov. 23.
A tragikus hirtelenséggel, 25 éve elhunyt Deák Dénes mecénás, műgyűjtő, könyvtáros emlékére mutatja be Mentett értékek című új tárlatát a Szent István Király Múzeum november 23-án, pénteken 17 órakor. A város 1986-ban lett társa a gyűjtőnek az értékmentésben, megalapítva a Deák Gyűjteményt, ahol már több mint 30 éve őrzik az alapító hagyatékát.

Jaschik -- János vitéz:


https://www.okkfehervar.hu/index.php?pg=news_9_11797

https://www.okkfehervar.hu/index.php?pg=event_17478_0

technikai okok miatt zárva február 11. és 18. között
Elválasztás

A Deák Gyűjtemény 2019. február 11. és 18. között (hétfőtől hétfőig) technikai okok (karbantartási és kiállításrendezési munkák) miatt zárva tart.

Ajánló -- míg zárva tartunk...
Budenz-ház -- Ybl-gyűjtemény (Arany János utca 12., nyitva: keddtől vasárnapig 10-től 18 óráig) [Teljes árú belépő 700 Ft, kedvezményes belépő 350 Ft, családi jegy 1500 Ft, csoportos 500 Ft, kedvezményes csoportos 250 Ft. Bővebben: https://szikm.hu/latogatas/]
Alkotók, akik mindkét gyűjteményben/hagyatékban szerepelnek: Hincz Gyula, Koszta József, Patkó Károly, Rippl-Rónai József, Rudnay Gyula, Ferenczy Noémi, Vedres Márk, Fémes Beck Vilmos, Beck Ö. Fülöp, Borbereki Kovács Zoltán, Medgyessy Ferenc, Pátzay Pál, Ferenczy Béni, Borsos Miklós


Nyitás: február 19-én, kedden 10 órakor.
Szeretettel várjuk látogatóinkat a bécsi és brüsszeli, valamint a budapesti kiállításokról visszaérkező műtárgyak bemutatásával.

A Mentett értékek címen újrarendezett állandó kiállítás meghosszabbítva szeptember 22-ig. Nyitva keddtől vasárnapig 10-től 18 óráig.


© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish