Fejléc
Árnyék
 
(c) deakgyujtemeny.hu

Réber Gyűjtemény

az intézmény nyitvatartási idejében
Elválasztás
2019. 07. 30. -- 2019. 08. 06. a Réber-kiállítás ZÁRVA
Elválasztás


Augusztus 7-ig zárva a kiállítás, FTV, Közélet, https://www.fehervartv.hu/video/index/28041, 2019.08.03., szo., 2'25"
Technikai okok miatt átmenetileg zárva tart Réber László – Vonalba zárt történetek című grafikai kiállítás.


Tisztelt Látogatók!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2019. 07. 30. -- 2019. 08. 06. között a Réber-kiállítás technikai okok miatt ZÁRVA tart.
A múzeum többi része továbbra is látogatható.
A kellemetlenségért elnézést kérünk.
Hetedhét Játékmúzeum csapata
https://www.szekesfehervar.hu/augusztus-7-ig-zarva-tart-reber-laszlo-kiallitasa

Az év kiállítása 2019
ElválasztásÖrülünk :)

"AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2019" elismerést kapta a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Vonalba zárt történetek (Réber László grafikusművész kiállítása) című, a Hetedhét Játékmúzeumban megnyílt állandó kiállításáért, amely a művész gazdag életművéből mutat be reprezentatív válogatást, felnőtt és gyermek látogatók számára különösen vonzó formában és eszközökkel.

A kiállítás kurátora: Gärtner Petra,
látványterv: Kemény Gyula,
grafika: Mihalkov György.


https://www.magyarmuzeumok.hu/cikk/eredmenyhirdetes-2019


"Az év kiállítása" kilencedik alkalommal meghirdetett pályázatára, Sátoraljaújhelytől Szombathelyig tizenkét intézmény jelentkezett tárlatával. A legeredetibb, magas színvonalon megvalósított állandó vagy időszaki kiállítást elismerő, egyben a hatékony, korszerű kiállítási kommunikációra jó példákat felmutató, és a magyarországi múzeumok közötti szakmai kapcsolatokat, együttműködést javítani szándékozó pályázat bíráló bizottsága (Bajzáth Judit, Deme Péter, Gózon Ákos, Janotka Mónika, Kalla Zsuzsa, Mányi István, Rajcsányi Gellért, Sári Zsolt, Vásárhelyi Tamás) hat kiállítást juttatott a második fordulóba.
A pályázat fődíjasa az Arcanum Kft 500.000 forint értékű szolgáltatási csomagját is elnyerte. A fődíjas és a különdíjas számára továbbá a Múzeumdigitár elkészíti a díjazott kiállítás digitális archiválását és online publikálását.
A bíráló bizottság döntése értelmében Az Év Kiállítása 2019 győztesei:
"AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2019" elismerést kapta a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Vonalba zárt történetek (Réber László grafikusművész kiállítása) című, a Hetedhét Játékmúzeumban megnyílt állandó kiállításáért, amely a művész gazdag életművéből mutat be reprezentatív válogatást, felnőtt és gyermek látogatók számára különösen vonzó formában és eszközökkel. A kiállítás kurátora: Gärtner Petra, látványterv: Kemény Gyula, grafika: Mihalkov György.


Cs.L.: Réber-kiállítás zokniban, kultura.hu, 2019.05.15."Úgy élt ebben a világban, mint egy kényes ízlésű vendég...", nyolcezer.hu, 2019. május 21.
Sokak által ismert karikatúrái mellett több mint négyszáz könyvet illusztrált, köztük Janikovszky Éva írásait, melyekkel nemzedékek számára tette még inkább felejthetetlenné ezeket az írásokat. Halála után a hagyatékából Székesfehérváron nyílt állandó kiállítás. Kilencvenkilenc éve született Réber László grafikusművész.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3227205477296962&id=131850060165868


museum.hu

szekesfehervar.hu, 190519., vas.

Bokros Judit: Fehérvári lett Az év kiállítása, Gratulálunk!, feol, 2019. 05. 16., cs. 7.15


Az Év kiállítása 2019 elismerést kapott az új fehérvári Réber kiállítás, szekesfehervar.hu, Kultúra, 2019.05.15., sze. 19.50


A Múzeumkertben tartják a Múzeumok Majálisát, Kiállítások és élmények, feol, 2019. 05. 15., sze. 15.00

Hagyományosan a majális keretében adják át Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat, melyeket ezúttal a nyíregyházi Jósa András Múzeum munkatársai, illetve a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Réber László-tárlatának rendezői vehetnek át -- jelentette be Deme Péter, a díjat alapító Pulszky Társaság elnöke.


Réber -- Hetedhét országon túl
Elválasztás

Június közepéig látogatható a genfi Villa Bernasconi csoportos kiállításán Réber László több alkotása is. A Récréation című tárlat a neves magyar grafikus mellett olyan hírességektől mutat be alkotásokat, mint Enzo Mari, Bruno Munari vagy az amerikai Saul Steinberg, aki -- nem mellékesen -- óriási hatással volt Réber művészetére. És hogy milyen kicsi a világ: Réber történetesen éppen egy svájci lapból, a Graphis Magazine-ból ismerte meg Steinberg művészetét, még jóval a rendszerváltás előtt.
Réber, a maga finomságával és ellenállhatatlan humorával, immár valóban Hetedhét országon túl is meghódítja a közönséget!
Réber-kiállítás
Elválasztás


Lázár Ervin:
A nagyravágyó
feketerigó

Ki ne emlékezne a gyerekkorából a ragyogó szí­nek­ben pompázó, nagyravágyó feketerigóra, vagy a Négyszögletű Kerekerdő híres-neves lakóira? A szövegek mellett felbukkanó egyszerű vo­nal­raj­zok egy bölcs, emberszerető művész humorral átitatott és merészen a végletekig le­egy­sze­rű­sí­tett művei.

Réber László
1983.
Widengard Krisztina
fotója

Réber László (1920–2001), e művek alkotója, elsősorban meseillusztrációi révén vált ismertté. Rajzai olyan neves szerzők munkáit kísérik, mint Lázár Ervin, Janikovszky Éva. Ugyancsak kimagasló jelentőségűek azok a gyakran ironikus hangvételű grafikái, melyek a felnőtteknek íródott szép­i­ro­dal­mi művekben jelentek meg.
Az ő rajzai kíséretében olvashatjuk többek között Örkény István egyperces novelláit, Kurt Vonnegut regényeit, Murphy törvénykönyvét és Gerald Durrell könyveit. Több mint négyszáz könyvhöz készített rajzokat, s munkái tankönyvekben is megjelentek. Kevesen tudják róla, hogy nemcsak illusztrációkat, hanem autonóm grafikákat, plasztikákat, valamint három rövid rajzfilmet is készített. Al­ko­tó­­te­­vé­­keny­­sé­­gét számtalan szakmai elismeréssel jutalmazták itthon és külföldön egyaránt. Szuggesztív, csak pár vonallal kialakított rajzai a XX. századi magyar grafika műfajának kiemelkedő jelentőségű darabjai, amelyek 2012 tavaszától immár a Hetedhét Játékmúzeum kiállítását gazdagítják.Lázár Ervin:A Négyszögletű Kerek Erdő

Lázár Ervin:A nagyravágyó feketerigó
És egy kis időutazás: 2012 tavaszától 2018 tavaszáig így nézett ki a Réber-terem állandó tárlata:Vonalba zárt történetek (Réber László grafikusművész újrarendezett állandó kiállítása)
Elválasztás


Megnyitó: 2018. május 18-án, pénteken 16 órakor
a Hetedhét Játékmúzeumban
(Hiemer-ház, Székesfehérvár, Oskola u. 2--4.).

Köszöntőt mond:
Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere és
Widengard Krisztina, Réber László lánya.
A kiállítást megnyitja: Tettamanti Béla Munkácsy-díjas karikaturista, grafikus.
Megtekinthető: keddtől vasárnapig, 10--18 óráig.

Réber László gyermekkönyv illusztrációin generációk nőttek fel. Neve elválaszthatatlanul összeforrt Janikovszky Éva és Lázár Ervin nevével. Szépirodalmi művekhez készített grafikái ugyancsak kimagasló jelen­tő­sé­­gű­ek. Kevesen tudják azonban róla, hogy nemcsak illusztrációkat, hanem autonóm grafikákat és plasztikákat is készített. Alkotótevékenységét számtalan szakmai elismeréssel jutalmazták itthon és külföldön. Szuggesztív, csupán néhány vonalból kialakított rajzai a 20. századi magyar grafika műfajának kiemelkedő jelentőségű darabjai. Forma­világára puritanizmus jellemző, amely éppen a lényegre koncentrálá­sá­val válik sokat mondóvá. Képein a szigorú rend és a mindent átható humor érzékeny egyensúlya valósul meg.Megújult Réber László emlékkiállítása, FTV, 2018.05.19., szo. 19.20
Réber László Munkácsy-díjas grafikusművész alkotásaiból újra nyitották a Szent István Király Múzeum állandó kiállítását a Hetedhét Játékmúzeumban.

Bokros Judit: Vonalba zárt történetek -- "Ez egy Réber-színvonalú" kiállítás, feol.hu, kultúra, '18 máj. 18., p.

Gáspár Péter: Megnyílt az újrainstallált Réber László emlékkiállítás a Hiemer-házban, szekesfehervar.hu, 2018.05.18., p. 18.02
Pénteken az újrainstallált Réber László emlékkiállítás megnyitójára került sor a Hetedhét Játékmúzeumban, ahol a csodálatos rajzokat izgalmas terekben, igényes megoldásokkal mutatják be a látogatóknak. A kiállítás szakmai megnyitóján Tettamanti Béla grafikusművész idézte fel Réber László alakját, aki a magyar grafika aranykorának meghatározó alkotójaként tevékenykedett.
31 kép: Megnyílt az újrainstallált Réber-kiállítás (Fotó: Simon Erika), 2018.05.18., p. 18:42:03
Vonalba zárt történetek (sajtóközlemény), 2018. május 18., péntek 18.45
Megnyílt a Réber-emlékkiállítás a Játékmúzeumban.
Galéria

https://www.okkfehervar.hu/index.php?pg=event_16168_0


AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. – hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
magyarenglish