Fejléc
Árnyék
 
Címlap
Elválasztás

Felhívás


A Szent István Király Múzeum Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával Fehérvár Szalon 2018 címmel képző-, ipar- és fotóművészeti kiállítást rendez a Barokk Év keretében 2018. június 28. és szeptember 23. között a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében.
A szervezők az idei Fehérvár Szalont a barokk jegyében hirdetik meg: a művek szellemiségükben vagy formavilágukban a barokk tematikát idézzék meg. A pályázat nyilvános: minden Fehérvárhoz kötődő alkotó pályázhat. A szervezők örömmel veszik fiatal, kísérletező, illetve kiállításokon ritkábban szereplő alkotók jelentkezését is. Egy-egy művész 2 db különálló alkotást vagy egy két részből álló munkát adhat be, melynek terjedelme nem haladhatja meg a 1,5 négyzetmétert, vagy térbeli tárgy esetén az 1 köbmétert. A legfeljebb 2 éve készült, fehérvári önálló vagy csoportos tárlaton még be nem mutatott alkotásokat, kérjük kiállításra kész állapotban átadni! A kiállításon való bemutatásról és a díjak odaítéléséről független szakmai zsűri dönt.
A beadás helyszíne: a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületének első emelete.
A beadás ideje: 2018. június 20--21., szerda és csütörtök 10--18 óráig.
A kizsűrizett műveket az alkotó köteles 2018. június 27-én, szerdán 10--18 óra között elszállítani.
A kiállítás ünnepélyes megnyitására és a díjak átadására 2018. június 28-án, csütörtökön 17 órakor kerül sor.
A kiállítás 2018. szeptember 23-ig tekinthető meg szerdától vasárnapig 10--18 óráig.
További információ Deák Balázs kulturális szervező kollégánktól kérhető a +36-70-866-6839-es telefonon, valamint e-mailen.


bővebben >>

Elválasztás

Művészzászlók a barokk jegyében


2018. május 9-től -- a Kortárs Művészeti Fesztivál keretében -- lesznek majd láthatók azok az új művészzászlók, amelyeknek szakmai zsűrizése április 5-én, csütörtökön volt. A múzeum szakemberei tizenkét képző- és iparművésznek küldtek felkérést azért, hogy készítsenek terveket az idei székesfehérvári barokk évhez kapcsolódó kiállításra, Székesfehérvár Fő utcájára. A szervezők az anyaghasználatra és a készítés technikájára nem írtak elő szigorú megkötéseket, de a korábbi évek tapasztalatai alapján előnyben kívánták részesíteni a főként gyári festésű textilből, varrással, vagy esetleg időálló anyagokból kézi szövéssel készült műveket. Azért is, mert ezek bizonyultak az 1996 óta megrendezett művészzászló-kiállítások során a legtartósabbaknak, és ütnek el leginkább a műanyag alapanyagú kereskedelmi reklámzászlóktól is. A szakértő zsűri (nyolc pályázó közül) hat alkotó kilenc tervének megvalósítását támogatja. A zsűri tagjai: Sárváry Katalin textilművész, egyetemi tanár, Kovalovszky Márta művészettörténész és a Szent István Király Múzeum művészettörténészei voltak. Az alábbi alkotók kapnak felkérést a terveik megvalósítására: Ecsedi Mária és Szabó Anikó székesfehérvári, Fekete Dóra Budakalászon, Doromby Mária és Páger Bernadett Budapesten alkotó és Bíró Anna Torontóban élő erdélyi művész. A zászlók a kiállítás után is a múzeum tulajdonában maradnak, így többször díszíthetik majd Székesfehérvár belvárosát.


bővebben >>

Elválasztás

Képzőművészeti kiállítás tánc- és zenei bemutatóval egybekötve


A SZIKM tisztelettel meghívja önt és barátait, ismerőseit 2018. április 10-én, kedden 17 órára a Diák--Deák Galériába (Székesfehérvár, Oskola utca 10., a Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény emeletén) a Hang-Szín-Tér Művészeti Szakgimnázium diákjainak műveiből rendezett "hangos Szín Terek" című, tánc- és zenei bemutatóval egybekötött képzőművészeti kiállításra.


A Művészetért Közalapítvány fenntartásában működő iskola középfokú művészeti képzést folytat három művészeti ágban: zene (dzsesszzenész), képzőművészet (festő, grafikus, szobrász, mozgókép- és animáció­ké­szí­tő) és tánc(os); de fotó-, textil- és divatszakkör is szerepel kínálatában.


bővebben >>

Elválasztás

Kuratóriumi ülést tartott csütörtökön a Deák Dénes Alapítvány a Városházán

Döntöttek az ösztöndíjpályázat kiírásáról is, május 31-éig várják a művészettörténészek, várostörténészek, illetve e tudományterületek doktori iskola hallgatóinak jelentkezését.
https://www.szekesfehervar.hu/dr-altorjay-andras-a-deak-denes-alapitvany-kuratoriumanak-uj-tagja
https://www.okkfehervar.hu/index.php?pg=news_9_10372

bővebben >>

Elválasztás

Pályázati kiírás a 2019. évi Deák Dénes-ösztöndíj elnyerésére

A székesfehérvári Deák Dénes Alapítvány kuratóriuma pályázatot hirdet művészettörténész, várostörténész, illetve e tudományterületek doktori iskola hallgatója részére. Pályázni egy évre szóló, részletes kutatási tervvel, szakmai önéletrajzzal és egy elismert pályatárs írásbeli ajánlásával lehet. A pályázatok beérkezési határideje: 2018. május 31. Az elbírálás határideje: 2018. augusztus 1.


bővebben >>

Elválasztás

50%-os kedvezmény fehérvári lakcímkártyával

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az alábbi határozatot hozta: A székesfehérvári lakcímet igazoló hatósági igazolvány bemutatásával a Szent István Király Múzeum mindenkor hatályos díjszabásában megállapított teljes árú belépőjegyek 50%-ának megfelelő kedvezménnyel látogathatók az állandó és időszaki kiállítások a vonatkozó jogszabályban meghatározott díjmentes vagy az 50%-nál nagyobb mértékű kedvezményre jogosító látogatás esetei kivételével. Székesfehérvári lakcímet igazoló hatósági igazolvánnyal nem rendelkező személyek a Múzeum mindenkor hatályos díjszabásában megállapított teljes árú belépőjegyek megvásárlásával látogathatják az állandó és időszaki kiállításokat a vonatkozó jogszabályban meghatározott díjmentes vagy kedvezményre jogosító látogatás esetei kivételével. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 130/2018. (III.9.) számú határozata Forrás


bővebben >>

Elválasztás

Történetek székek­kel -- pszi­cho­drá­ma a képtárban


Schaár Erzsébet Székek (1967--1972) című kompozíciója egy párkapcsolat kezdetét, alakulását, fontosabb momentumait meséli el 13 szoborral. Mintha Bergman "Jelenetek egy házasságból" című filmjét látnánk székekre komponálva. Mert ezek a különös, már-már emberi tulajdonságokkal felruházott székek mély titkok tudói. Felnőtteknek szóló fog­lal­ko­zás­so­ro­zatunkban arra teszünk kísérletet, hogy ezt a 13 stációt visszafejtsük, és pszichodramatikus módszerekkel megalkossuk saját, közös történeteinket. A foglalkozás 5 alkalmas, ezért olyan érdeklődő és nyitott felnőttek jelentkezését várjuk, akik lehetőségük szerint részt tudnak venni mindegyik eseményen. Információ, jelentkezés: Rosta Helga +36 30 927 4350. A foglalkozások időpontjai: 2018. április 4-én, 11-én, 18-án, 25-én és május 2-án, szerdánként 17--19 óráig. Helyszín: Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény (Székesfehérvár, Oskola u. 10.) A részvétel díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött!


bővebben >>

Elválasztás

Belső terek -- Képzőművészeti foglalkozássorozat nyugdíjasoknak


Szeretettel várjuk azon alkotókedvű nyugdíjas látogatóinkat, akik szívesen fedezik fel saját belső tereiket a múzeum tereiben. A foglalkozássorozat lehetőséget nyújt különféle művészeti technikák, eszközök kipróbálására, az önkifejezésük és önismeretük kiteljesedésére. Információ, jelentkezés: Novák Edith, +36 20 500 4991. Első alkalom: 2018. április 5. (csütörtök) 10.00--12.00, további időpontok: április 12., 19., 26. és május 3. Találkozó: Schaár Erzsébet "Művek az emeletről" c. időszaki kiállításában (Székesfehérvár, Oskola u. 10.). A részvétel díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött!


bővebben >>

Elválasztás

Tárlatvezetés


2018. április 26-án, csütörtökön 17 órakor Izinger Katalin és Szűcs Erzsébet művészettörténészek (a kiállítás kurátorai, a Szent István Király Múzeum munkatársai) tárlatvezetése a "Művek az emeletről" című Schaár Erzsébet-kiállításban. A belépés díjtalan!


bővebben >>

Elválasztás

Múzeumpedagógia a Schaár-tárlatban

Múzeumpedagógia:
Tér-Játék címmel 9--12 éveseknek (játék a térben a térről, a térrel),
Tér-Hatás címmel 13--18 éveseknek (Ablakok, ajtók, emberek... falak...).

Bejelentkezés, információ: Paréj Gabriella múzeumpedagógus +36 70 338 6169


A Schaár Erzsébet-kiállításon is lesznek múzeumpedagógiai foglalkozások, szekesfehervar.hu, kultúra, 2018.02.08., csüt. 10.01bővebben >>

Elválasztás

Művek az emeletről -- frissítve


Schaár Erzsébet (1908--1975) szobrászművész alkotásaiból Művek az emeletről címmel nyílik kiállítás 2018. február 1-jén, csütörtökön 17 órakor a Szent István Király Múzeum Deák Gyűjteményében (Székesfehérvár, Oskola u. 10.). Köszöntőt mond Győr Attila, a Szent István Király Múzeum igazgatóhelyettese, megnyitja dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere, szakmai megnyitót tart Várkonyi György, a pécsi Janus Pannonius Múzeum művészettörténésze, közreműködnek a Hermann László Zeneiskola növendékei. A kiállítás megtekinthető: 2018. május 6-ig, keddtől vasárnapig 10--18 óráig.bővebben >>

Elválasztás

Projektterem

A Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény Projektterme a hajdani Pán Imre emlékszobából lett átalakítva, 2015. nyarán pedig egy olyan jelentős művész életmű-kiállításával debütált, mint El Kazovszkij. A Project Room további célja, hogy a Deák Gyűjtemény XX. századi gyűjteménye mellett a kortárs művészettel is megismertethesse a látogatókat egy-egy ma élő és alkotó művész vagy művészcsoport műveinek tematikus bemutatásával. /Hermann Júlia/


bővebben >>

Elválasztás

A Diák--Deák Galériáról


A Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény 2014 októbere óta új kiállítási lehetőséget biztosít a székesfehérvári diákoknak. Az elmúlt nyolc hónap alatt négy iskolát hívtunk meg és kettő pályázatot hirdettünk. Mindkét pályázatunkra a kiállíthatónál sokkal több mű érkezett, így válogatás után a legjobb pályamunkákat állítottuk ki és díjaztuk is.


bővebben >>

Elválasztás

Interaktív, 360°-os panorámaképVIII. terem: Deák Dénes Emlékszoba
(2013. november 8-tól 2016. szeptember 11-ig)

Fotó: Kiss László

http://360szekesfehervar.hu


bővebben >>

Elválasztás

kortárs DVD videótár

A Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény kortárs DVD videótára

Kedves Látogatónk!
A Városi Képtár régóta szerette volna megmutatni azokat a kortárs videómunkákat, melyek gyűjteményében vannak.
Ezentúl lehetőség van ezen alkotásoknak helyben megtekintésére, lejátszásra, ezen a kis videóállomáson.
A filmeket és technikai segítséget a lejátszáshoz a II-es teremben található pultnál (bejárat) kérhet kollégáinktól.
Jelenleg az alábbi művészek/csoportok alkotásait tekintheti meg: Csontó Lajos; Ferenczy Zsolt; Háy Ágnes; Hegedűs 2 László; Hipocaloric Group; Mesterházy Katalin; Szirtes János; Vincze Ottó
Jó szórakozást kívánunk!


A videótár a TÁMOP-3.2.8/B-08-2009-0018 / "Múzeumok Mindenkinek Program -- Múzeumok oktatási és képzési szerepének erősítése" című projekt keretein belül valósult meg.


bővebben >>

Elválasztás

Általános bemutatkozás

A jelenlegi formájában 1994 óta látható állandó kiállítás anyagát Deák Dénes (1931--1993) műgyűjtő ajándékozta, majd hagyatékozta a városra.

bővebben >>

Elválasztás

Az épület története

Az utcaképet uralóan bukkan elénk a 10-es számú, egyemeletes épület hosszan elnyúló, háromszor enyhén konkáv törésű homlokzata. A törések korábbi falrészletek felhasználásáról tanúskodnak. A legészakibb épületrészben háromszintes, középkori lakóház jelentékeny részletei kerültek elő az 1981. évi kutatás során. A kapualjtól délre is XVIII. századinál régebbi, feltehetően középkori falszakaszok húzódnak. A város töröktől való visszafoglalását (1688) követően feltehetően két középkori telek összevonásával alakult ki a mai, szokatlanul nagy terület. A már említett, szinte a teljes északi szárny hosszában végigfutó középkori lakóház falai jórészt tört kőből épültek. Egész területén alápincézett volt, a mai falai középkoriak, néhol újkori köpenyezés mögött. A ház utca felőli része meglehetősen töredékesen maradt meg, pusztán a földszint két falsarka áll jelentősebb magasságig.

bővebben >>

Elválasztás

A gyűjtemény

A XX. századi magyar művészetet felsorakoztató kollekciók között jelentős helyet foglal el Deák Dénesé, melynek szellemisége leginkább a pécsi Modern Magyar Képtáréval rokon. A gyűjtemény az 1900-as évektől körülbelül 1960-ig szinte teljességében mutatja be a magyar festészet progresszív vonulatát

bővebben >>

Elválasztás

Az 1994 utáni gyarapodás

A képtár Deák Dénes örökségét és a gyűjtemény sajátosságait figyelembe véve kortárs művészek alkotásaival folytatni kívánja a kollekció bővítését. Vásároltunk alkotásokat Hegedűs 2 László, Kunt Ernő, Szikora Tamás és Ujházi Péter festőművészektől; valamint egy Bokros Birman Dezső művet a BÁV-tól (2005-ben).
Kerültek művek a gyűjteménybe ajándékozással: Bukta Imre, Farkas Antal Jama (a művész ajándéka időszaki kiállításáról), Kiss Márta (a művész ajándéka időszaki kiállítása kapcsán), Kozári Hilda (a művész ajándéka időszaki kiállításáról), Vojnich Erzsébet (a művész ajándéka időszaki kiállításáról); valamint a Székesfehérvár Megyei Jogú Város által is támogatott Móri Művésztelepen készült munkákból: Gallusz Gyöngyi, Sóváradi Valéria, Tornay Endre András, Nancy Callahan, Haász Ágnes, Hegyeshalmi László, Hernádi Paula, Kő Boldizsár, Kő Virág, Lengyel Károly, Mészáros Imre, Orbán Sándor, Pinviczki Judit, Rohonczi István, Székelyi Kati; és több székesfehérvári művész (Acsa Szűcs Imre, Bauer István, Bukovácz Lajos, Büki Zsuzsanna, Ecsedi Mária, Lencsés Andrea, Lendvai Antal, M. Tóth István, Mosberger Róbert, Pinke Miklós, Revák István, Révész Napsugár, Szegedi Zoltán, Szentes Ottokár, Tóth Adrien, Végvári Beatrix, Zsigmond Aranka) alkotásai kerülhettek gyűjteményünkbe.

bővebben >>

Elválasztás

Látogatói Információk

Nyitvatartás:
kedd–vasárnap 10–18 óráig; hétfő szünnap.
Zárva: január 1-jén, nagypénteken, nagyszombaton, húsvétvasárnap, pünkösdvasárnap, november 1-jén, december 24–31. között;
más munkaszüneti és ünnepnapokon (március 15., május 1., augusztus 20., október 23.) nyitva.

Belépti díjak: Felnőtt: 700 Ft; kedvezményes (50%-os: diák, nyugdíjas): 350 Ft

Térkép, megközelíthetőség; Szolgáltatások; Museum shop, kiadványok

bővebben >>

Elválasztás

Kapcsolat

Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény
A Szent István Király Múzeum filiáléja
8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10.
Tel./Fax: 22/329-431
facebook page 1.
igazgató: Kulcsár Mihály igazgató
Szűcs Erzsébet művészettörténész (hétfő--péntek 8--16 óráig)
(honlapfrissítés: Vadász Imre)

bővebben >>

Elválasztás

AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish