Fejléc
Árnyék
 
KŐHÍD -- frissítve (A Kádár Béla-kiállítás kísérőrendezvényei)
Elválasztás

2017. október 15. -- 2018. január 14.: KŐHÍD / Kádár Béla (1877--1956) festőművész kiállítása [Szent István Király Múzeum, Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény, II-VII. terem]
A Deák Gyűjtemény épületének első része -- az Esterházy Ferenc által a XVIII. században építtetett ház -- ad teret Kádár Béla (1877--1956) festőművész időszaki kiállításának.
A három hónapon át látogatható tárlat a festőművész 48 eredeti alkotásán keresztül igyekszik átfogó képet adni az alkotó egész pályájáról.
"Kádár Béla nevét legalább annyira jól ismerik és becsülik külföldön, mint itthon. A hazai művészeti galériák és aukciósházak sikerrel kínálják műveit és a nemzetközi műtárgypiac európai és tengeren túli helyszínein is rendszeresen feltűnnek alkotásai.
A történelem viharain átívelő változatos életpályája során sokféle műfajban és stílusirányzatban próbálta ki művészi tehetségét, karakteres festői látásmódja minden korszakában jól felismerhető, egyéni képi világot teremtett." -- Gergely Mariann
A kiállításban a látogatók egy 22 perces -- e kiállítás számára készített -- dokumentumfilm segítségével ismerhetik meg a művész életútját.
A filmben három művészettörténész szólal meg: Dr. Gergely Mariann, a festő monográfiájának szerzője; Virág Judit galériatulajdonos, a monográfia kiadója, és Géger Melinda, a kaposvári Rónai Ödön Gyűjtemény szakértője.
A három korábbi ház összeépítésével kialakított múzeum többi termében (Smohay-ház) Deák Dénes (1931--1993) műgyűjtő Székesfehérvárnak ajándékozott kollekciójának legjelentősebb darabjai láthatók.
A barátságos, otthonos terek, köztük a 18. századi freskóval borított boltozatos terem, jó lehetőséget biztosítanak akár egyéni, akár kisebb-nagyobb csoportok számára a képzőművészetben való elmélyedésre, kikapcsolódásra, ismeretszerzésre.
A gyermekekkel érkezők számára a tárlatban elhelyezett játékok (memori, kirakó, tili-toli, kérdezz-felelek kártyák) és rajzolási, festési lehetőség jelenthet jó és hasznos időtöltést.
A kiállításban kötött és kötetlen programok, pályázatok, kapcsolódó tárlatok járulnak hozzá a művészeti élmény- és tudásszerzéshez.A képtár épülete évtizedek óta kedvelt kamarazenei koncerthelyszín. Kádár Béla is rendkívüli módon kedvelte a zenét, két -- a második világháborúban eltűnt -- fia közül egyikük karmester is volt, valamint a kiállításban több zenei témájú festmény is van, így több koncertet is szervezünk a három hónap során.


2017. november 5., vas. 16.00: Novák Zita (hegedű) és Papp Nóra (brácsa) duó komolyzenei koncertje


Novák Zita -- az Operaház hegedű-szólamvezetője -- lányával, Papp Nórával -- aki a Zeneakadémia 3. évfolyamos brácsa tanszakos növendéke -- Handel: Chaconne című művét, valamint Mozart- és Bartók-duetteket játszik.


http://www.teleelettel.hu/esemeny/5314/novak_zita_es_papp_nora_koncertje
2017. november 8., sze. 17.00: Előadás a műtárgyhamisításról (Emőd Péter újságíró: Az a bizonyos banánhéj -- nemzetközi műtárgyhamisítási botrányok, hazai tanulságok)

November 8-án, szerdán 17 órától: Emőd Péter HENT-díjas művészeti újságíró "Az a bizonyos banánhéj" -- nemzetközi műtárgyhamisítási botrányok, hazai tanulságok című előadása.
Hamis Kádár Béla-művel szinte minden régiségpiacon és régiséget áruló internetes portálon találkozhatunk. Ezek minősége nagyon változó. Gondoltuk, Kádár Béla révén ismerkedjünk ezzel a területtel átfogóbban.
http://www.teleelettel.hu/esemeny/5313/az_a_bizonyos_bananhej

2017. november 19., vas. 16.00: Kelemen Angelika és Dorogi Ákos jazzduó komolyzenei koncertje

Kelemen Angelika (jazzénekes) és Dorogi Ákos (zongorista), mindketten a Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakán végeztek. Műsorukban a 20-as, 30-as évek szvingslágereinek feldolgozásai szólalnak meg, de hallhatunk blues és soul stílusú számokat is.Deák Balázs fotói az eseményről

[Az adventi időszakban még két koncertre kerül sor, december 3-án és december 17-én, vasárnaponként 16 órakor. A belépés díjtalan!]

2017. december 3., vasárnap 16 óra: Unger Ágnes akusztikus koncert [Freskós Szalon (III. terem)]
Hangjával eddig városi rendezvényeken, kávézókban, kiállításmegnyitókon találkozhatott a közönség. Repertoárját mindig mély mondanivalójú soul- és popdalokból állítja össze. Nem lesz ez másképp most sem.

2017. december 17., vasárnap 16 óra: a Schoblocher Barbara & Jancsó Gábor duó játssza el kedvenc dalaikat akusztikus feldolgozásban [Freskós Szalon (III. terem)]
2017. november 23., csüt. 17.00: "Kőhidak és vasalóházak" fotópályázat megnyitója

Deák Balázs fotói a megnyitóról:

A fotópályázatra beérkezett (múzeumpedagógus, sajtófotós és dekoratőr-fotográfus által zsűrizett) alkotásokból rendezett kiállítás.
Megnyitja Kiss László fotográfus, 2017. november 23-án, csütörtökön 17 órakor.
Megtekinthető december 23-ig, keddtől vasárnapig 10-től 18 óráig a képtár emeleti Diák-Deák Galériájában (XVIII. terem)
Fotó: Deák Balázs (Kiss László a Kapcsolat-megnyitón a Diák-Deák Galériában 2016 októberében)

"Kőhidak és vasalóházak" fotópályázat
Várunk minden olyan alkotást, amely leginkább formájában kapcsolható a megadott témához: elsősorban a világ bármely pontján fellelhető kőpilléres hídról, vagy a leghíresebb vasalóházakhoz (New York, Székesfehérvár) hasonlító épületekről.
A pályázat feltételei:
1. Minden pályázó két alkotással pályázhat, melynek valamilyen formában kapcsolódnia kell az "Kőhidak és vasalóházak" témamegjelöléshez.
2. A pályaművek bármely fotóműfajban, bármilyen fotótechnikát és fotótechnológiát alkalmazva készülhetnek.
3. Nem megengedett szerzői, vagy személyiségi jogokat sértő felvételek szerepeltetése.
4. A pályázatra az alkotások digitális formában küldhetőek be .jpg formátumban (a kép hosszabbik oldal minimum érje el a 2500 pixelt). Kivételt csak különleges papír használata esetén fogadunk el. (Ebben az esetben a nyomat elkészítésének költségei a pályázót terhelik!)
5. A pályázatra csak olyan felvételekkel nevezhetnek a szerzők, amelyek korábban pályázaton nem szerepeltek, díjat nem nyertek.
Az elkészült művek beérkezési határideje: 2017. november 17., péntek 16 óra. A beadási határidő meghosszabbítva: 2017. november 19., vasárnap 23.59 (éjfél).
Az alkotásokat a kapcsolat.deak@gmail.com címre lehet elküldeni.
Címünk: Szent István Király Múzeum -- Deák Gyűjtemény, 8000 Székesfehérvár, Oskola utca 10.
A beérkezett és kiválogatott alkotásokból 2017. november 23-tól december 23-ig lesz látogatható a kiállítás a Deák Gyűjtemény Diák--Deák Galériájában.Bokros Judit: Kőhidak, vasalóházak témájú fotópályázat díjait adták át, FMH, "tárlat", 2017. 11. 23., cs. 21.02

Kiss László fotókiállítást nyitott meg a Deák Képtárban, feol.hu (Fotós: Pesti Tamás), 171123

Bokros Judit: Hangulatos fotók kőhidakról, vasalóházakról a fehérvári Deák Gyűjteményben, FMH, "kiállítás", 2017. 11. 26., vas. 09.00


http://www.szekesfehervar.hu/kohidak-es-vasalohazak-cimmel-nyilik-fotokiallitas-a-varosi-keptarban, 2017. 11. 23., csüt. 10.00
http://www.szekesfehervar.hu/kettos-konyvbemutatora-es-fotokiallitasra-invitaljak-a-fehervariakat

Kőhidak és vasalóházak, FTV, 2017.11.27., sze. 15.37

Szabó Petra: Kőhidak és vasalóházak, FehérVár közéleti hetilap, közélet, 2017. nov. 30., cs., 6. o.
2017. december 14-én, csütörtökön 18 órakor: Tárlatvezetés (Szűcs Erzsébet)

Ingyenes tárlatvezetés: december 14-én (csütörtökön) 18 órakor Szűcs Erzsébet művészettörténész, a kiállítás egyik rendezője tart vezetést a kiállításban.


Előre egyeztetett időpontban (szucs.erzsebet@szikm.hu, vagy 06 70 453 2516-os telefonon) lehetőség van tárlatvezetést kérni, melynek díja: felnőttek részére 6.700 Ft/csoport, diákok és nyugdíjasok csoportjának 3.500 Ft/csoport. (Az összeg a belépődíjon felül fizetendő, a csoport létszáma maximum 45 fő lehet)

http://teleelettel.hu/esemeny/5546/kohid_tarlatvezetes_a_kadar_bela-tarlatban

2018. január 11., csüt. 17.0021. után: "Fess hidat" Múzeumpedagógiai tárlat megnyitója

MÚZEUMPEDAGÓGIAI, MÚZEUMANDRAGÓGIAI FOGLALKOZÁSOK ISKOLÁSOKNAK ÉS FELNŐTTEKNEK: FESS HIDAT!
Egy különleges sétára hívja a jelentkező osztályokat, csoportokat (akár felnőtteket is) Novák Edith művészetterapeuta, múzeumpedagógus Kádár Béla alkotásai közé.
"Milyen a Te partod? Milyen a Te hidad? Ragadd meg a színeket, az érzések múlékony változékonyságát követve. Fess hidat!"
Jelentkezés Novák Edithnél e-mailen: novakedith@gmail.com, vagy telefonon: 06 20 500 4991
Költség: gyermek- és nyugdíjas­csoportok részére 10-től 30 főig: 600 Ft/fő, felnőtteknek: 1.300 Ft/fő amely tartalmazza a belépőjegy árát is.

A Deák Gyűjtemény hangulatos, barátságos épülete rendkívül alkalmas arra, hogy kisebb csoportok, családok, szülő, nagyszülő gyermekével, unokájával hosszabb időt töltsön el benne. Teret és eszközöket biztosítunk gyermekek számára, hogy ebben az inspiráló környezetben alkossanak, akár műveket másoljanak.
Az itt készült, vagy a Kádár Béla-művek által inspirált alkotásokból 2018. január 21. után kiállítást rendezünk.
A kiállításra december 232018. január 14-ig várjuk az alkotásokat.
A legjobb műveket korosztályonként (óvodás, alsó és felső tagozatos, középiskolás) négy kategóriában díjazzuk.
AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish