Fejléc
Árnyék
 
Portré -- online múzeumpedagógia 2
Elválasztás


Kedves Diákok! Ismételten alkotni hívunk most benneteket!

Deák-mappa

Alkoss velünk! Készítsd el saját művészmappádat a székesfehérvári Városi Képtár -- Deák Gyűjteményben található XX. századi magyar képzőművészek alkotásai által inspirálva!
(fotó -- videó -- ceruzarajz -- festés -- tus -- csendélet -- portré)
Fedezd fel a benned rejlő művészt!

Portré
(fotó, megfigyelés, vonalrajz)
[Összeállította: Szabóné Szüts Angéla múzeumpedagógus]
Életkor: 12+
PORTRÉ
fotó, megfigyelés, vonalrajz
Összeállította: Szabóné Szüts Angéla múzeumpedagógus
Életkor: 12+


Ismételten alkotni hívlak téged!

1. Válassz ki a családodból egy olyan személyt, akinek érdekes számodra az arca és hajlandó neked többször is a héten modellt ülni. Készíts róla különböző hangulatú portréfotókat.

Amire szükséged lesz:
- élő modell (egy családtag) [vagy: bábu, próbababa, szobor]
- drapéria, kalap, kendő
- lámpa
- telefon, fényképezőgép

Pár ötlet: Rakj a modelledre kendőt, sálat vagy kalapot. Játssz a fénnyel! Világítsd meg az arcát különböző távolságról, hol szórt, hol erős fénnyel, lágy vonásokat, illetve erős kontrasztokat létrehozva. Készíthetsz portrét, ahol a fotódon csak a fej, a nyak és a váll látszódik, vagy készíthetsz félalakot, amikor a fej és vállak mellet a kompozíciód része a kézfej is. Fotózd le modelled arcát különböző oldalról. Készíts fényképet teljes oldalnézetből, szemből és háromnegyedes nézetből (a fél arc és a másik oldal felének a fele látszik). A fénnyel és a drapériák színeivel jeleníts meg különböző hangulatokat, érzéseket: vidám, szomorú, ünnepélyes, hétköznapi, nyugodt, fáradt, öreg, fiatal és ami még az eszedbe jut. Kísérletezz bátran! Szeretném az alkotókat figyelmeztetni arra, ha a modellnek nem tetszik a róla készült fotó, rajz vagy festmény, az nem azt jelenti, hogy az alkotás nem jó, hanem gyakran csak annyit, hogy a modell nem elégedett önmagával.
2. Tanulmányozd saját tükörképedet, majd a körülötted lévő, esetleg videókban, fotókon szereplő emberek arcának egyedi arányait. Leírom az általános arányokat és figyeld meg az eltéréseket! Milyen egyedi vonásokat veszel észre? Megfigyeléseid alátámasztásához használhatsz egy átlátszó vonalzót.

SZEMBŐL NÉZETI ÁLTALÁNOS ARÁNYOK:
A szemek vízszintes tengelye a fejet felezi. (Sőt, a felső rész általában a hajat beleszámítva, még nagyobb is, mint az alsó rész.)
Két szem közé elfér egy harmadik.
Az orrcimpa széle egyvonalban van a szemzug belső részével.
A szem közepe egyvonalban van a száj szélével.
A fül a szem vonala fölött indul és a száj orr közé esik. Figyelj, mert nagyobb, mint gondolnád!
A szemtengelyben a homlok közepe és a szem külső széle akkora, mint az orr hossza.

OLDALNÉZETI (PROFIL) ÁLTALÁNOS ARÁNYOK:
A szemtengely felezi a fejet.
A szemtengely és az áll alsó része közötti távolság megegyezik a külső szemzug és a fül hátulja által meghatározott távolsággal.
Az orr és a száj közötti részről vízszinteset húzva megkapjuk a fül alsó szélét.
A fülcimpától húzott vízszintes és a koponya találkozási pontja meghatározza a nyak vonalát, a tarkót.

Amire szükséged lesz:
- emberek a környezetedben
- újság, fotó, videó
- átlátszó vonalzó


3. Rajzolj vonalas portrét! Válassz ki a fotóid alapján egy olyan beállítást, ami megtetszett neked! Ültesd be a modelledet a fotónak megfelelően. Először ceruzával rajzolj! Indulj ki a tanult arányokból, viszonyítási pontokból.
Ezeket is rajzold be a rajzodba. Majd próbálj ki más vonalas technikákat is!
Ez lehet tus, golyóstoll, diópác.

Amire szükséged lesz:
- szék
- modell
- lámpa
- kellékek (drapéria, kalap, kendő)
- rajztábla
- A4-es, A3-as papír
- kihegyezett ceruza, radír, tus, hurkapálcika, diópác
- több alkalommal 45 perc

Pár ötlet: Ne ülj a modelledtől két méternél messzebb, hogy jól lásd az apró részleteket az arcán. Álló helyzetbe helyezd el magad előtt a papírt. Kereső vonalakkal, nagyon halványan tervezd meg, hogy hol fog elhelyezkedni a papírodon a modell arca, ami általában kézfej nagyságú. Ezt a valóságban is lemérheted. Illeszd a tenyered alját az álladhoz és az ujjaid vége nagyjából a homlokod közepéig fog érni. Mindent, amit az előzőekben megfigyeltél, halvány vonalakkal jelöld a rajzodon, majd egyre pontosítsd az általános arányokat az egyedi vonásokhoz. A fotódat kinagyítva a monitoron a valós modellt és a rajzodat összevetve könnyebben megérted hogyan kell a 3D-s valóságot 2D-s sík felületen megrajzolni. Bármikor segítségül hívhatod a modelledről készített fotót, hogy könnyebben értelmezd a formákat. Jó felfedezést!


JÓ ALKOTÁST KÍVÁNUNK!


1. rész: Csendélet


AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish