Fejléc
Árnyék
 
Hírek
Elválasztás

Perlrott-Csaba Vilmos: Csendélet maszkokkal

A farsangi szezonban, amikor az ember móka gyanánt szerepeket vesz magára, előkerülnek az álarcok, a képzőművészet nyújtotta vizuális kikapcsolódás is feltöltheti a komor évszak végén apadó energiáinkat.
Perlrott-Csaba Vilmos, a magyar festészetnek ahhoz a generációjához tartozik, aki számtalan helyen járt Európa szerte, itthon pedig kortársaival megteremtette a modern festészet alapját. Mindig élettel teli, intenzív színei, párját ritkító érzéke a kompozíció megalkotására maszkokkal zsúfolt csendéletét is jellemzik, melyen az álarcok egy jóval mélyebb jelentéssel gazdagíthatják a képet.
Sajnos fizikai valójában még nem tekinthetjük meg a festményt az állandó kiállításban, azonban megkapó ereje így is érvényesül.
bővebben >>

Elválasztás

Barcsay Jenő: Utca

A Deák Gyűjtemény még nem látogatható állandó kiállításában bevonzza a tekintetet ez a főként sötét, illetve tört fehér téli színekből építkező festmény a hónap szülötte, Barcsay Jenő ecsetje nyomán. A művész Vaszary János és Rudnay Gyula tanítványa volt, majd a Szentendrén alkotó művészek körében talált rá sajátos látásmódjára.
Az Utcához hasonló házakat megjelenítő képeket Barcsay az 1940-es években kezdte készíteni, melyeken az épület erős vízszintes és függőleges kontúrjai geometrikus formákká absztrahálódnak.
bővebben >>

Elválasztás

Orbán Dezső: Charentoni táj

Mivel egy ideig kedves látogatóink nélkülözni kénytelenek a Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény kiállítását, havonta jelentkezünk egy-egy aktuális műtárggyal.
A Charentoni táj a hajlott korában is mindig megújulni képes Orbán Dezső egy igen korai, minden ízében friss és harmonikus alkotása. A komplementer színpárok, a hideg és meleg kontrasztjai hangsúlyozzák a hideg évszak beköszöntét, az egyre laposabban járó nap fényének házfalakat beborító melegét. Egy évvel a meghatározó párizsi útja után született mű az ez idő tájt formálódó Nyolcak első közös tárlatán is szerepelt 1909-ben a Könyves Kálmán Szalonban.
bővebben >>

Elválasztás

technikai okok miatt zárva

Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy a Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény 2023. október 12-től technikai okok (épületvilamossági- és gépészeti felújítás) miatt zárva tart. Megértésüket köszönjük!


bővebben >>

Elválasztás

2023. augusztus 7--11.: Móri művésztelep

Résztvevők: Arany Gold Zoltán, Kiss László, Klotz Miklós, Szolnoki Szabolcs, Varga Gábor Farkas, és az esténként félnapokat alkotó Deák Balázs (SZMT-tagok), valamint Horváth Roland festőművész (a Project Room következő kiállítója)
Helysízn: móri Képző- és Iparművészeti Szabadiskola (8060 Mór, Szent István tér 4-5.)
Műhelyvezető - mester: Mosberger Róbert
Fotó: Deák Balázs
bővebben >>

Elválasztás

Projektterem

A Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény Projektterme a hajdani Pán Imre emlékszobából lett átalakítva, 2015. nyarán pedig egy olyan jelentős művész életmű-kiállításával debütált, mint El Kazovszkij. A Project Room további célja, hogy a Deák Gyűjtemény XX. századi gyűjteménye mellett a kortárs művészettel is megismertethesse a látogatókat egy-egy ma élő és alkotó művész vagy művészcsoport műveinek tematikus bemutatásával. /Hermann Júlia/


bővebben >>

Elválasztás

A Diák--Deák Galériáról


A Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény 2014 októbere óta új kiállítási lehetőséget biztosít a székesfehérvári diákoknak. Az elmúlt nyolc hónap alatt négy iskolát hívtunk meg és kettő pályázatot hirdettünk. Mindkét pályázatunkra a kiállíthatónál sokkal több mű érkezett, így válogatás után a legjobb pályamunkákat állítottuk ki és díjaztuk is.


bővebben >>

Elválasztás

Interaktív, 360°-os panorámaképVIII. terem: Deák Dénes Emlékszoba
(2013. november 8-tól 2016. szeptember 11-ig)

Fotó: Kiss László

http://360szekesfehervar.hu


bővebben >>

Elválasztás

AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish