Fejléc
Árnyék
 
Hírek
Elválasztás

Pályázati kiírás a 2025. évi Deák Dénes-ösztöndíj elnyeréséreA székesfehérvári Deák Dénes Alapítvány kuratóriuma pályázatot hirdet művészettörténész, várostörténész, illetve e tudományterületek doktori iskola hallgatója részére. Pályázni egy évre szóló, részletes kutatási tervvel, szakmai önéletrajzzal és egy elismert pályatárs írásbeli ajánlásával lehet. A pályázatok beérkezési határideje: 2024. június 16. Az elbírálás határideje: 2024. augusztus 1.


Deák Dénes-ösztöndíj
Az 1997 óta kiadott Deák Dénes-ösztöndíj Deák Dénes (1931--1993) műgyűjtő "posztumusz mecenatúrája", melyet az általa 1990-ben létrehozott, nevét viselő alapítvány működtet.
Forrását az alapítványra hagyott ingatlan és pénzösszeg biztosítja. Az ösztöndíj évi 1500 USA dollárnak megfelelő összeg.
A korábbi ösztöndíjasokról és témákról a http://deakgyujtemeny.hu/site_dgy.cgi?a=cikk&id=az_alapitvany oldalon található információ.


bővebben >>

Elválasztás

Újra látogatható -- frissítve2024. március 1-jén, péntektől újra látogatható kiállítóhelyünk állandó kiállítása -- a huszadik század első felének legjelentősebb hazai festészeti irányzataival. Mivel épületünk jelentősebb felújítás elé néz a közeljövőben, az emeleti és a pinceszint (XIV--XVIII. termek) nem látogatható. A munkálatokat megelőző újabb zárva tartásig számos izgalmas, érdekes programmal készülünk: művészettörténeti előadás-sorozattal, különleges tárlatvezetéssel, kreatív múzeumpedagógiai foglalkozásokkal.
bővebben >>

Elválasztás

Kóré -- sajtófigyelő

Németh Zoltán: A hatodik iksz felé közelít Kóré, a székesfehérvári kapszulaőr. fmc.hu, Kult, művészet, 2024. 02. 26., h. 19.02
Tárlatunkon (2018): https://360szekesfehervar.hu/Panoramas/view/27/670
bővebben >>

Elválasztás

Perlrott-Csaba Vilmos: Csendélet maszkokkal

A farsangi szezonban, amikor az ember móka gyanánt szerepeket vesz magára, előkerülnek az álarcok, a képzőművészet nyújtotta vizuális kikapcsolódás is feltöltheti a komor évszak végén apadó energiáinkat.
Perlrott-Csaba Vilmos, a magyar festészetnek ahhoz a generációjához tartozik, aki számtalan helyen járt Európa szerte, itthon pedig kortársaival megteremtette a modern festészet alapját. Mindig élettel teli, intenzív színei, párját ritkító érzéke a kompozíció megalkotására maszkokkal zsúfolt csendéletét is jellemzik, melyen az álarcok egy jóval mélyebb jelentéssel gazdagíthatják a képet.
Sajnos fizikai valójában még nem tekinthetjük meg a festményt az állandó kiállításban, azonban megkapó ereje így is érvényesül.
bővebben >>

Elválasztás

2023. augusztus 7--11.: Móri művésztelep

Résztvevők: Arany Gold Zoltán, Kiss László, Klotz Miklós, Szolnoki Szabolcs, Varga Gábor Farkas, és az esténként félnapokat alkotó Deák Balázs (SZMT-tagok), valamint Horváth Roland festőművész (a Project Room következő kiállítója)
Helysízn: móri Képző- és Iparművészeti Szabadiskola (8060 Mór, Szent István tér 4-5.)
Műhelyvezető - mester: Mosberger Róbert
Fotó: Deák Balázs
bővebben >>

Elválasztás

Projektterem

A Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény Projektterme a hajdani Pán Imre emlékszobából lett átalakítva, 2015. nyarán pedig egy olyan jelentős művész életmű-kiállításával debütált, mint El Kazovszkij. A Project Room további célja, hogy a Deák Gyűjtemény XX. századi gyűjteménye mellett a kortárs művészettel is megismertethesse a látogatókat egy-egy ma élő és alkotó művész vagy művészcsoport műveinek tematikus bemutatásával. /Hermann Júlia/


bővebben >>

Elválasztás

A Diák--Deák Galériáról


A Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény 2014 októbere óta új kiállítási lehetőséget biztosít a székesfehérvári diákoknak. Az elmúlt nyolc hónap alatt négy iskolát hívtunk meg és kettő pályázatot hirdettünk. Mindkét pályázatunkra a kiállíthatónál sokkal több mű érkezett, így válogatás után a legjobb pályamunkákat állítottuk ki és díjaztuk is.


bővebben >>

Elválasztás

Interaktív, 360°-os panorámaképVIII. terem: Deák Dénes Emlékszoba
(2013. november 8-tól 2016. szeptember 11-ig)

Fotó: Kiss László

http://360szekesfehervar.hu


bővebben >>

Elválasztás

AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish