Fejléc
Árnyék
 
Általános bemutatkozás (A képtár)
Elválasztás

A jelenlegi formájában 1994 óta látható állandó kiállítás anyagát Deák Dénes (1931--1993) műgyűjtő ajándékozta, majd hagyatékozta a városra.

Adományozás -- riport Deák Dénessel (1986)


a Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény épületének építése 1986


Városi Képtár felavatása 1988
A kiállítás több mint 600 négyzetméternyi terét három belvárosi műemlék jellegű épület összenyitásával alakították ki. Így magában foglal egy a XVIII. század második feléből származó, freskóval díszített termet is, mely minden bizonnyal a gróf Esterházy Ferenc, Fejér megye főispánja által a XVII. század végétől, majd családja által a XIX. század elejéig birtokolt belvárosi palota szobája volt.


Deák Dénes gyűjteménye jelentős helyet foglal el a magyarországi XX. századi művészetet bemutató kollekciók között, a modern magyar festészet legfontosabb irányzatait a századelőtől a 60-as évekig szinte teljességében mutatja be.
A Mednyánszky László, Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos alkotásaival induló kiállításban helyet kapott a modern magyar festészet nyelvezetét megteremtő társulás a Nyolcak (Kernstok, Czóbel, Pór, Tihanyi, Berény, Czigány, Orbán, Márffy) alkotóinak több kiemelkedő műve, valamint az Európai Iskola művészei (Vajda Lajos, Amos Imre, Anna Margit, Gadányi Jenő...) és az Elvont Művészek Csoportjából Gyarmathy Tihamér, az életműben jelentős szerepet betöltő alkotásai. A festészeti és grafikai tárlatot önálló szobrászati, kisplasztikai és éremkiállítás egészíti ki, melyben Vedres Márk, Ferenczy Béni, Pátzay Pál és mások alkotásai tekinthetők meg.


A Városi Képtár működteti a belváros másik műemléképületében lévő Pelikán Galériát, amelyben kortárs művészek időszaki kiállítását rendezzük meg.
A Pelikán Galéria társműködtetője -- intézményünk egyik legaktívabb együttműködő partnere -- az 1992-ben alakult Székesfehérvári Művészek Társasága városunk művészeti életének meghatározó szervezője. A társaság 53 tagja (2018) nem csak hazai kortárs kiállításokon, hanem külföldi művésztelepeken is öregbíti városunk hírnevét. A Pelikán Galéria programjai, kiállításai a Társaság tagjait helyezik előtérbe.


A Városi Képtár a Deák Dénes Alapítvány megbízásából kiírja az alapítvány ösztöndíj-pályázatát művészettörténészek, várostörténészek részére.Intézményünk szervezi 1990 óta -- a minden páros évben megrendezésre kerülő -- Fehérvár Szalon című kollektív tárlatot, a fehérvári alkotók seregszemléjét .
A kiállításon amatőr és professzionális művészek mutathatják be két évnél nem régebbi alkotásaikat a Képző- és Iparművészeti Lektorátus által küldött zsűri döntése értelmében.


A Móri Művésztelep a Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény, a Móri Képző- és Iparművészeti Szabadiskola és a Székesfehérvári Művészek Társasága közös szervezésével valósult meg.
Az alkotótelepek 1994 óta kínálnak és biztosítanak alkotási lehetőséget, új technikákkal való kísérletezésekre, azok kipróbálására a Székesfehérváron és környékén élő alkotóknak. A művésztelepek változatos tematikája is a meghívott külföldi és neves magyar alkotók, professzionális művészek fejlődését segítik.


Intézményünk pénzügyi lebonyolításával és koordinálása mellett kerül megrendezésre 1999 óta (2001--2005 között a székesfehérvári FMMI -- Szent István Király Múzeum volt a fesztivál főszervezője), a város közművelődési intézményeinek és szervezeteinek összefogásával székesfehérvári Kortárs Művészeti Fesztivál. (2016-tól a Fehérvári Programszervező Kft.)


2012 májusában megnyílt intézményünk legújabb filiáléja: a Hetedhét Játékmúzeum -- Moskovszky és Réber Gyűjtemény a Hiemer-ház (Székesfehérvár, Oskola u. 2--4.) épületében.
Az új múzeum állandó kiállításai mellett igyekszik a város gyermekei számára megfelelő szabadidős programok kialakításában aktív szerepet vállalni.
Hetedhét Játékmúzeum a facebook-on.

2016. április 1-jével a Városi Képtár (mint önálló költségvetési szerv) a Szent István Király Múzeumba történő beolvadással megszűnt. Jogutódja a Múzeum. Továbbiakban mint a Múzeum telephelye (kiállítóhelye) működik.
A Humán Közszolgálati Szakbizottság 2016.02.11-ei meghívója letölthető innen:
Téma: Javaslat költségvetési szerveket érintő döntések meghozatalára (Napirend sorszáma: 4; Előterjesztő: Dr. Cser-Palkovics András polgármester; Tárgyalás módja: nyilvános)Deák Dénes


A Deák Gyűjtemény bejárata

Oskola u. 10.


Freskós Szalon

Freskós Szalon


kiállítási enteriőr

kiállítási enteriőr


kiállítási enteriőr

kiállítási enteriőr


Pelikán Galéria

Pelikán Galéria


a Kortárs Művészeti Fesztivál emblémája (Tóth Adrien terve)

Zászlófesztivál. A Kortárs Művészeti Fesztivál eseménye


terv: Varga Gábor Farkas

terv: Varga Gábor Farkas

© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish