Fejléc
Árnyék
 
Moskovszky Éva gyermekkora óta szeretettel őrzött tárgyai
Elválasztás

Önöknek is van olyan játékuk, mely végigkísérte az életüket? Egy mackó, mely még mindig ott csücsül az ágyon a díszpárnák között, egy vonat, mely a polcon a mai napig kiemelt helyet kap, egy kedves emlék, mely elő-előbukkan a nagytakarításkor... Moskovszky Évát (1925--2010) egész életében játékok vették körül, köztük számtalan olyan, melyet felnőtt korában kapott vagy vásárolt. A gyűjteményben azonban olyan tárgyak is megtalálhatók, melyeket gyermekkora óta szeretettel őrzött -- akárcsak mi mindannyian! Az elkövetkező napokban bemutatunk néhányat. Mondanunk sem kell, hogy nevüket egytől egyig kis tulajdonosuktól kapták.

Bemutatjuk Majmócit. A gyermek Moskovszky Éva kismajma az 1930-as években készült a Steiff játékgyárban. Az ott készült játékállatok fülébe Steiff feliratú ólomgombot helyeztek. Majmóci fülében már nem találunk ilyet. Ahogy a többi gyűjteményben megtekinthető Steiff állatka fülében sem. Moskovszky Éva meggyőződése volt ugyanis, hogy a kis ólomgomb fájdalmat okoz nekik. A gyűjteményben Majmóci Dorina babához került.


https://www.facebook.com/hetedhetmuzeum/posts/2744513358980985
Ez a bambusz kiságy szintén Moskovszky Éváé, pontosabban a babáié volt. Mosdóasztal és játékállvány is tartozik hozzá. Figyeljék csak meg jelenlegi baba-tulajdonosaik ezekben a percekben is milyen boldogan játszanak bambusz-bútorokkal berendezett gyerekszobájukban! Ez a természetes, egzotikus anyag kedvelt volt a 19. század végén és a 20. század elején. Nemcsak bababútorként, hanem valódi méretű gyerekszobák bútorzataként is.


https://www.facebook.com/hetedhetmuzeum/posts/2744521382313516
Önöknek is van olyan játékuk, mely végigkísérte az életüket? Egy mackó, mely még mindig ott csücsül az ágyon a díszpárnák között, egy vonat, mely a polcon a mai napig kiemelt helyet kap, egy kedves emlék, mely elő- előbukkan a nagytakarításkor… Moskovszky Évát egész életében játékok vették körül, köztük számtalan olyan, melyet felnőtt korában kapott vagy vásárolt. A gyűjteményben azonban olyan tárgyak is megtalálhatók, melyeket gyermekkora óta szeretettel őrzött -- akárcsak mi mindannyian! Az elkövetkező napokban bemutatunk néhányat. Mondanunk sem kell, hogy nevüket egytől egyig kis tulajdonosuktól kapták.

Bemutatjuk Ivánkát. A biszkvitporcelán fejű, textiltestű, celluloid végtagokkal rendelkező csecsemőbabát tulajdonosa igazi babakelengyével látta el. Öltözete: hátul záródó fehér pamutvászon kising, fehér kötött rékli, rózsaszín selyemszalaggal díszített csipkekötésű főkötő. A babához tartozik egy madeira hímzéssel díszített pólya is. Nevét Moskovszky Éva édesapja hadi kórházban szerzett belorusz barátja emléke után kapta.

Forrás: https://hu.museum-digital.org/index.php?t=objekt&oges=519729


Önöknek is van olyan játékuk, mely végigkísérte az életüket? Egy mackó, mely még mindig ott csücsül az ágyon a díszpárnák között, egy vonat, mely a polcon a mai napig kiemelt helyet kap, egy kedves emlék, mely elő- előbukkan a nagytakarításkor... Moskovszky Évát (1925--2010) egész életében játékok vették körül, köztük számtalan olyan, melyet felnőtt korában kapott vagy vásárolt. A gyűjteményben azonban olyan tárgyak is megtalálhatók, melyeket gyermekkora óta szeretettel őrzött -- akárcsak mi mindannyian! Az elkövetkező napokban bemutatunk néhányat. Mondanunk sem kell, hogy nevüket egytől egyig kis tulajdonosuktól kapták.

Bemutatjuk Zebikét, Kisdorkát és Kismukit. Moskovszky Éva gyermekkori játékmackói Magyarországon készültek az 1930-as években. A gyűjteményben a mackók együtt uzsonnáznak babatulajdonosaikkal. Talán a húsvéti kalácsot is felszolgálták már?

© Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. – hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
magyarenglish