Fejléc
Árnyék
 
Hírek
Elválasztás

Ünnepi kutakodás a Moskovszky-gyűjteményben

Vajon van összefüggés a szaloncukrok és a polgári szalonok között? Látogasson el hozzánk, vegyen egy szaloncukrot, és járjon utána!


bővebben >>

Elválasztás

Megérkezett a Mikulás

A Szent István Király Múzeum munkatársainak gyermekeihez is megérkezett a Mikulás. Stílusosan a Hetedhét Játékmúzeumban lepte meg a kicsiket, és az ajándékok mellé minden gyermekhez volt egy-két személyes jó szava is.


bővebben >>

Elválasztás

Babáihoz már megérkezett a Mikulás

A Hetedhét Játékmúzeum babáihoz már megérkezett a Mikulás. Vajon milyen apró ajándékokkal kedveskedik a lakóknak? Mi mindent szállított a kocsiján? Kukucskálj be hozzá, és kiderül...bővebben >>

Elválasztás
Elválasztás

Együttműködés és tudásmegosztás

játékgyűjteményeket feldolgozó muzeológusok: Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely, Hetedhét Játékmúzeum, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Néprajzi Múzeum és Óbudai Múzeum.


bővebben >>

Elválasztás

Gyűjteménygyarapodás!

Az Osztrák-Magyar Monarchia időszakából származó kirakójátékokkal gyarapodott a Hetedhét Játékmúzeum gyűjteménye!
Az Anker kőépítő játékcsaládba tartozó mozaikjáték (tangram) kedvelt volt a 19. század végén és a 20. század első évtizedeiben. A játék alapötlete Friedrich Fröbel (1782--1852) pedagógiai célú képességfejlesztő eszközeit tekintette kiindulópontnak. A taneszköznek használt Fröbel-kockák hatására 1875-ben először a feltaláló és vállalkozó szellemű Lilienthal fivérek (Gustav Lilienthal építész, Otto Lilienthal repülőgép-mérnök, pilóta) gyártottak ún. kőépítőszekrényeket (építőkockákat) játék céllal, számos változatban. Ezek azonban nem fából, hanem homokból, krétából, lenolajból és színezőanyagból készültek, nagynyomású préseléssel. Nagyüzemi gyártásuk a Rudolfstadtban tevékenykedő üzletember, Friedrich Adolf Richter (1848--1910) nevéhez fűződik, aki Horgony (Anker) védjeggyel helyezte őket kereskedelmi forgalomba a Monarchia egész területén. A népszerű kőépítő játékok mellett Richter különféle kirakó- és mozaikjátékokat is gyártott a kínai eredetű tangram játékok mintájára, a kőépítő játékokhoz kifejlesztett speciális anyagból. A játékok használati utasítása a Monarchia többnyelvű népességét kiszolgálva több nyelven íródott, szép kivitelezésű kartondobozaikat színes litográfiával díszítették.
Köszönjük a nagylelkű felajánlást!
bővebben >>

Elválasztás
Elválasztás

Dedikált Babaenciklopédiája

Az amerikai Coleman nővérek Babaenciklopédiája a nemzetközi "babaológia" megkerülhetetlen szakkönyve. A könyv első lapján Moskovszky Évának (férjezett nevén Horváth Éva) és édesanyjának, Auer Erzsébetnek írt dedikálás olvasható, de az igazi elismerést az jelenti, hogy a könyvben a szerzők a gyűjtemény legértékesebb babáinak fotójával szemléltették babatörténeti kutatásaik eredményeit.


bővebben >>

Elválasztás

A Hetedhét Játékmúzeum első emeletére új lakók költöztek! -- mackógyűjtemény

Kovalcsik Péter legendás sportoló és sikeres játékbolt tulajdonos. Játéküzleti tevékenységének köszönhetően hozta létre több száz darabból álló, egyedülálló mackógyűjteményét, melyben nagy számban megtalálhatóak a leghíresebb mackógyártó cégek termékei egészen az 1910-es évektől kezdve.
Vajon hány mackót számlál a gyűjtemény?
Látogassanak el hozzánk, és tekintsék meg a gyűjtemény néhány darabját!
bővebben >>

Elválasztás

Gurulós Lovacska

Kedves Gyerekek!
Együtt, közösen legyőzve az akadályokat sikerült meggyőznünk a Gurulós Lovacskát, hogy ne menjen világgá, hanem maradjon itthon velünk a múzeumban. Nektek köszönhetően már saját története, és egy igazán különös kalandja is van, amiket el tud mesélni a társainak. Már nem érzi magát többé magányosnak, hiszen rengetegen a barátaivá váltatok.
Ne feledjétek, a barátságot őrizni, ápolni kell, ezért várunk vissza benneteket!
Jukka! Köszönjük szépen a kedves ajándékot!
Üdvözlettel: Lulu


bővebben >>

Elválasztás

Lidike baba -- Moskovszky-gyűjtemény

A Szent István Király Múzeum 2023-ban ünnepli 150 éves fennállását, ennek alkalmából online felületein gyűjteményiből kisebb válogatást ad.
Lidike baba a Moskovszky-gyűjtemény különleges konyhatündére. Nem csak azért, mert konyhafelszerelése több mint 120 éves (mégis csupa finomságot készít vele), hanem azért, mert ez a baba magyar is meg nem is, és porcelán is meg nem is. Hogy lehet ez? Feje Németországban készült. A tarkón található jelzés alapján ezt a fejtípust 1913-ban szabadalmaztatta Armand Marseille köppelsdorfi babagyáros. Eredetileg masszából (különböző adalékanyagokkal kevert fa- vagy papírpép) készült test tartozott hozzá, de a Moskovszky-gyűjtemény megalapozójához, Auer Erzsébethez a fej már test nélkül került. Auer Erzsébet habot verő szakácsnőként látta maga előtt az új szerzeményt, és egy babakonyha babaasztalához ültette. Először csak képzeletben, majd megkérte textilbaba készítő barátnőjét, Mészáros Annát -- aki a babáival külföldön is komoly sikereket ért el--, hogy mutassa meg, hogyan lehet ülő babatestet varrni. Mészáros Anna nem megmutatta, hanem megcsinálta maga a testet, és fel is öltöztette. Fejére piros kendőt kötött, de az alatta lévő parókával együtt ez azóta megsemmisült. Lidike baba most fehér kendőt visel, mely 1998-ban, a Fehérvári Babaház megnyitásakor került a fejére. S ekkor lett része ez a miniatűr történet az immár 150 éves Szent István Király Múzeum történetének.bővebben >>

Elválasztás

A színek nyomában

Ahogyan már korábban is beszámoltunk róla, folytatódik a Hetedhét Játékmúzeum és az ELTE-TÓK együttműködése, melynek kiemelt célja a hallgatók múzeum iránti érzékenyítése. A Múzeum a legkisebbeknek című projekt keretein belül egy új múzeumpedagógiai foglalkozást hoztunk létre, mely az ELTE TINLAB (Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium) támogatásával valósult meg. A színek nyomában című foglalkozás Réber László grafikusművész kiállításához kapcsolódik és az óvodás korosztályt szólítja meg. Ezúttal az ELTE Gyakorló Óvodájába járó gyermekek érkeztek hozzánk. A délelőtt során megfigyelőként jelen voltak még az ELTE-TÓK szakemberei és hallgatói is, melyről videófelvétel is készült.
bővebben >>

Elválasztás

Vendégkönyvek

A múzeumi vendégkönyvek azonnal, és őszintén jelzik vissza azt az élményt, amit a múzeumi kiállítás nyújt a látogatóknak. Fontos ezeket a visszajelzéseket követni, és fontos ezeket a könyveket hosszú távon megőrizni, mert ezek is a múzeumtörténet részei. A Szent István Király Múzeum 150 éves évfordulója alkalmából ezúttal a 10 éves Hetedhét Játékmúzeum vendégkönyvi bejegyzésit tekintettük át.
bővebben >>

Elválasztás

Kulturális játszóterek -- múzeumpedagógiai foglalkozást óvodásoknak a Réber Gyűjteményhez kapcsolódva

Az ELTE-TÓK szakembereivel együttműködve folytatódik a Hetedhét Játékmúzeumban a Kulturális játszóterek című projekt, melynek keretein belül a Réber Gyűjteményhez kapcsolódva terveztünk egy múzeumpedagógiai foglalkozást óvodások számára. Így tegnap tartalmas délelőtt részesei lehettek a Tolnai Utcai Óvoda Katica csoportjába járó gyermekek, hiszen ők vehettek részt elsőként az új foglalkozáson, melyen az ELTE-TÓK hallgatói és szakemberei is jelen voltak.


bővebben >>

Elválasztás

Családi perpatvar -- játék -- frissítve

[szekesfehervar.hu] Családi perpatvar -- Új játékkal vár a Hetedhét Játékmúzeum. szekesfehervar.hu, Fehérvári színes, 2022.07.07., csüt. 9.35
Elkészült a Hetedhét Játékmúzeum Családi Perpatvar című játéka. A Moskovszky Gyűjteményhez kapcsolódó játékban részt vevők betekintést nyerhetnek egy XIX. századi polgári család mindennapjaiba és "kezükbe" vehetik sorsukat. A 2--8 fős csapatok a mobiltelefon segítségével élhetik át a porcelángyáros család mindennapjait.bővebben >>

Elválasztás

interaktív játék készül -- az Open History együttműködésével

Bár a látogatók előtt még zárva tart a Hetedhét Játékmúzeum, a munka azonban nem állt le! Folytatódik az Open Historyval közös projektünk, melynek keretében egy ingyenes (fiatal) felnőtteknek szóló, 2-8 fős kooperációs interaktív játék készül majd el. Jelenleg a kreatív tervezés folyamata zajlik, ebbe pillanthatnak bele az alábbi képen.


bővebben >>

Elválasztás

Réber-kiállítás

Réber László meseillusztrációinak egyik fontos ismérve az apró részletekben, a néhol szinte karikatúraszerű figurákban és szellemes rajzi ötletekben megmutatkozó humor. Az egyik kedvenc példánk Bab Berci portréja. Lázár Ervin mesehőse a történet szerint annyira szomorú, hogy amire csak ránéz, az megsavanyodik. A profilban ábrázolt fej előtt egy üres befőttesüveget láthatunk, s a hosszú-hosszú orr az üveg mögött mintha egy méretes uborkává változna. Önök azonban ne szomorkodjanak, mert reméljük hamarosan újra megnyithatjuk a Hetedhét Játékmúzeumot, ahol megtekinthetik Réber László nagyszerű grafikáit is. A kiállítótérben addig is itt tudnak virtuálisan barangolni.


bővebben >>

Elválasztás

Moskovszky Éva gyermekkora óta szeretettel őrzött tárgyai

Önöknek is van olyan játékuk, mely végigkísérte az életüket? Egy mackó, mely még mindig ott csücsül az ágyon a díszpárnák között, egy vonat, mely a polcon a mai napig kiemelt helyet kap, egy kedves emlék, mely elő-előbukkan a nagytakarításkor... Moskovszky Évát (1925--2010) egész életében játékok vették körül, köztük számtalan olyan, melyet felnőtt korában kapott vagy vásárolt. A gyűjteményben azonban olyan tárgyak is megtalálhatók, melyeket gyermekkora óta szeretettel őrzött -- akárcsak mi mindannyian! Az elkövetkező napokban bemutatunk néhányat. Mondanunk sem kell, hogy nevüket egytől egyig kis tulajdonosuktól kapták.

Bemutatjuk Majmócit. A gyermek Moskovszky Éva kismajma az 1930-as években készült a Steiff játékgyárban. Az ott készült játékállatok fülébe Steiff feliratú ólomgombot helyeztek. Majmóci fülében már nem találunk ilyet. Ahogy a többi gyűjteményben megtekinthető Steiff állatka fülében sem. Moskovszky Éva meggyőződése volt ugyanis, hogy a kis ólomgomb fájdalmat okoz nekik. A gyűjteményben Majmóci Dorina babához került.


https://www.facebook.com/hetedhetmuzeum/posts/2744513358980985

bővebben >>

Elválasztás

Múzeumi élmény zárva tartásunk idejére -- frissítve

Zárva tartásunk idejére sem hagyjuk az érdeklődőket múzeumi élmény nélkül.
Kövessenek bennünket napról napra még több érdekességért játéktárgyainkról!
Játékok a múzeumból Önöknek, otthonra, járvány idejéreKiállításunk már virtuálisan is látogatható! Járjanak körbe nálunk az elkövetkező időszakban otthonról -- virtuális séta: https://my.matterport.com/show/?m=yyetCEFiSQN (Készítette a Forum Hungaricum Nonprofit Kft.)


bővebben >>

Elválasztás

A játék fiatalít!


A Hetedhét Játékmúzeumban minden hónap első szombatja társasjátékos nap.
Ha jegyvásárláskor jelzi, hogy szeretné kipróbálni a múzeum saját társasjátékát, fiatalítunk - felnőtt helyett diák, diák helyett gyermek kategóriába kerül.
A Rejtély a babaházban társasjáték 4-8 fővel játszható, izgalmas családi játék, amely a múzeum tárgyainak felhasználásával készült. Nyolcéves kortól önállóan is játszható. Társasjátékos napjainkon játékmesterek segítik az eligazodást a szabályokban.
(Felnőtt belépő 700 Ft, diák 350 Ft, gyermek ingyenes)


bővebben >>

Elválasztás
Elválasztás

AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. – hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
magyarenglish