Fejléc
Árnyék
 
Hírek
Elválasztás

A Játékszerek Anno 25 éve -- Több mint egy bolt!

2023. június 8-án, csütörtökön 17 órakor: dr. Nagy Veronika, a székesfehérvári Hetedhét Játékmúzeum szakmai vezetője nyitja meg az A Játékszerek Anno 25 éve -- Több mint egy bolt! c. időszaki kiállítást a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. Köszöntőt mond: dr. Török Róbert múzeumigazgató. A kiállítás 2023. augusztus 27-ig látogatható. (a Játék Anno webáruház - Gyerekkorunk játékaival közös rendezvény)


bővebben >>

Elválasztás

Gurulós Lovacska

Kedves Gyerekek!
Együtt, közösen legyőzve az akadályokat sikerült meggyőznünk a Gurulós Lovacskát, hogy ne menjen világgá, hanem maradjon itthon velünk a múzeumban. Nektek köszönhetően már saját története, és egy igazán különös kalandja is van, amiket el tud mesélni a társainak. Már nem érzi magát többé magányosnak, hiszen rengetegen a barátaivá váltatok.
Ne feledjétek, a barátságot őrizni, ápolni kell, ezért várunk vissza benneteket!
Jukka! Köszönjük szépen a kedves ajándékot!
Üdvözlettel: Lulu


bővebben >>

Elválasztás

Lidike baba -- Moskovszky-gyűjtemény

A Szent István Király Múzeum 2023-ban ünnepli 150 éves fennállását, ennek alkalmából online felületein gyűjteményiből kisebb válogatást ad.
Lidike baba a Moskovszky-gyűjtemény különleges konyhatündére. Nem csak azért, mert konyhafelszerelése több mint 120 éves (mégis csupa finomságot készít vele), hanem azért, mert ez a baba magyar is meg nem is, és porcelán is meg nem is. Hogy lehet ez? Feje Németországban készült. A tarkón található jelzés alapján ezt a fejtípust 1913-ban szabadalmaztatta Armand Marseille köppelsdorfi babagyáros. Eredetileg masszából (különböző adalékanyagokkal kevert fa- vagy papírpép) készült test tartozott hozzá, de a Moskovszky-gyűjtemény megalapozójához, Auer Erzsébethez a fej már test nélkül került. Auer Erzsébet habot verő szakácsnőként látta maga előtt az új szerzeményt, és egy babakonyha babaasztalához ültette. Először csak képzeletben, majd megkérte textilbaba készítő barátnőjét, Mészáros Annát -- aki a babáival külföldön is komoly sikereket ért el--, hogy mutassa meg, hogyan lehet ülő babatestet varrni. Mészáros Anna nem megmutatta, hanem megcsinálta maga a testet, és fel is öltöztette. Fejére piros kendőt kötött, de az alatta lévő parókával együtt ez azóta megsemmisült. Lidike baba most fehér kendőt visel, mely 1998-ban, a Fehérvári Babaház megnyitásakor került a fejére. S ekkor lett része ez a miniatűr történet az immár 150 éves Szent István Király Múzeum történetének.bővebben >>

Elválasztás

A színek nyomában

Ahogyan már korábban is beszámoltunk róla, folytatódik a Hetedhét Játékmúzeum és az ELTE-TÓK együttműködése, melynek kiemelt célja a hallgatók múzeum iránti érzékenyítése. A Múzeum a legkisebbeknek című projekt keretein belül egy új múzeumpedagógiai foglalkozást hoztunk létre, mely az ELTE TINLAB (Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium) támogatásával valósult meg. A színek nyomában című foglalkozás Réber László grafikusművész kiállításához kapcsolódik és az óvodás korosztályt szólítja meg. Ezúttal az ELTE Gyakorló Óvodájába járó gyermekek érkeztek hozzánk. A délelőtt során megfigyelőként jelen voltak még az ELTE-TÓK szakemberei és hallgatói is, melyről videófelvétel is készült.
bővebben >>

Elválasztás

Vendégkönyvek

A múzeumi vendégkönyvek azonnal, és őszintén jelzik vissza azt az élményt, amit a múzeumi kiállítás nyújt a látogatóknak. Fontos ezeket a visszajelzéseket követni, és fontos ezeket a könyveket hosszú távon megőrizni, mert ezek is a múzeumtörténet részei. A Szent István Király Múzeum 150 éves évfordulója alkalmából ezúttal a 10 éves Hetedhét Játékmúzeum vendégkönyvi bejegyzésit tekintettük át.
bővebben >>

Elválasztás

Kulturális játszóterek -- múzeumpedagógiai foglalkozást óvodásoknak a Réber Gyűjteményhez kapcsolódva

Az ELTE-TÓK szakembereivel együttműködve folytatódik a Hetedhét Játékmúzeumban a Kulturális játszóterek című projekt, melynek keretein belül a Réber Gyűjteményhez kapcsolódva terveztünk egy múzeumpedagógiai foglalkozást óvodások számára. Így tegnap tartalmas délelőtt részesei lehettek a Tolnai Utcai Óvoda Katica csoportjába járó gyermekek, hiszen ők vehettek részt elsőként az új foglalkozáson, melyen az ELTE-TÓK hallgatói és szakemberei is jelen voltak.


bővebben >>

Elválasztás

Családi Foglalkoztató Bőrönd -- frissítve

Egy bőröndnyi családi játékra hívunk titeket a Hetedhét Játékmúzeumba!
Szeretitek a meglepetéseket? Esetleg az állatokat? Amennyiben igen, akkor biztosan tetszeni fog nektek ez a játék. A Családi Foglalkoztató Bőröndben kártyák, feladványok és különböző tárgyak bújnak meg, melyek játékos formában mutatják be a múzeumban található állatfigurákat. Mivel játszottak régen a fiúk, és mivel a lányok? Ma is találkoztok még ilyen játékokkal? Megtaláljátok az összes lovacskát a kiállításban?
Családi Foglalkoztató Bőröndjeink négy témakörben nyújtanak tartalmas kikapcsolódást a Hetedhét Játékmúzeumba látogató családok számára: ÁLLATOK, Szatócsbolt, Zene és Konyha. Gyertek és próbáljátok ki őket!
A bőröndök használatához kaució fizetése szükséges, melynek összege 1000 Ft.


bővebben >>

Elválasztás

Családi perpatvar -- játék -- frissítve

[szekesfehervar.hu] Családi perpatvar -- Új játékkal vár a Hetedhét Játékmúzeum. szekesfehervar.hu, Fehérvári színes, 2022.07.07., csüt. 9.35
Elkészült a Hetedhét Játékmúzeum Családi Perpatvar című játéka. A Moskovszky Gyűjteményhez kapcsolódó játékban részt vevők betekintést nyerhetnek egy XIX. századi polgári család mindennapjaiba és "kezükbe" vehetik sorsukat. A 2--8 fős csapatok a mobiltelefon segítségével élhetik át a porcelángyáros család mindennapjait.bővebben >>

Elválasztás

Rakjuk össze együtt a székesfehérvári játékipar történetét!

A Hetedhét Játékmúzeum felhívása!
A Játékmúzeum olyan magánszemélyek jelentkezését várja, akiknek tudomása van a székesfehérvári javítóintézetben (később Állami Fiúnevelő Otthon) készült játékokról. Az intézetben 1911 és 1938 között dr. Kardos Jenő irányítása mellett komoly játékkészítő tevékenység folyt. A növendékek által készített játékok (babák, hintalovak, játékállatok, szekerek) országosan, sőt külföldön is elismert termékek voltak. A játékmúzeum azok jelentkezését várja, akiknek birtokában van olyan gyermekjáték, bármilyen dokumentum (pl. levél, fotó), vagy információ, ami kapcsolatba hozható az intézet játékkészítő tevékenységével. A jelentkezéseket a hetedhet@szikm.hu e-mail-címre várjuk! Az információk múzeumi kiadványokban, publikációkban szerepelnek majd, és a városunkról szóló közös tudást gyarapítják, most már önöknek köszönhetően is!bővebben >>

Elválasztás

interaktív játék készül -- az Open History együttműködésével

Bár a látogatók előtt még zárva tart a Hetedhét Játékmúzeum, a munka azonban nem állt le! Folytatódik az Open Historyval közös projektünk, melynek keretében egy ingyenes (fiatal) felnőtteknek szóló, 2-8 fős kooperációs interaktív játék készül majd el. Jelenleg a kreatív tervezés folyamata zajlik, ebbe pillanthatnak bele az alábbi képen.


bővebben >>

Elválasztás

Réber-kiállítás

Réber László meseillusztrációinak egyik fontos ismérve az apró részletekben, a néhol szinte karikatúraszerű figurákban és szellemes rajzi ötletekben megmutatkozó humor. Az egyik kedvenc példánk Bab Berci portréja. Lázár Ervin mesehőse a történet szerint annyira szomorú, hogy amire csak ránéz, az megsavanyodik. A profilban ábrázolt fej előtt egy üres befőttesüveget láthatunk, s a hosszú-hosszú orr az üveg mögött mintha egy méretes uborkává változna. Önök azonban ne szomorkodjanak, mert reméljük hamarosan újra megnyithatjuk a Hetedhét Játékmúzeumot, ahol megtekinthetik Réber László nagyszerű grafikáit is. A kiállítótérben addig is itt tudnak virtuálisan barangolni.


bővebben >>

Elválasztás

Moskovszky Éva gyermekkora óta szeretettel őrzött tárgyai

Önöknek is van olyan játékuk, mely végigkísérte az életüket? Egy mackó, mely még mindig ott csücsül az ágyon a díszpárnák között, egy vonat, mely a polcon a mai napig kiemelt helyet kap, egy kedves emlék, mely elő-előbukkan a nagytakarításkor... Moskovszky Évát (1925--2010) egész életében játékok vették körül, köztük számtalan olyan, melyet felnőtt korában kapott vagy vásárolt. A gyűjteményben azonban olyan tárgyak is megtalálhatók, melyeket gyermekkora óta szeretettel őrzött -- akárcsak mi mindannyian! Az elkövetkező napokban bemutatunk néhányat. Mondanunk sem kell, hogy nevüket egytől egyig kis tulajdonosuktól kapták.

Bemutatjuk Majmócit. A gyermek Moskovszky Éva kismajma az 1930-as években készült a Steiff játékgyárban. Az ott készült játékállatok fülébe Steiff feliratú ólomgombot helyeztek. Majmóci fülében már nem találunk ilyet. Ahogy a többi gyűjteményben megtekinthető Steiff állatka fülében sem. Moskovszky Éva meggyőződése volt ugyanis, hogy a kis ólomgomb fájdalmat okoz nekik. A gyűjteményben Majmóci Dorina babához került.


https://www.facebook.com/hetedhetmuzeum/posts/2744513358980985

bővebben >>

Elválasztás

Múzeumi élmény zárva tartásunk idejére -- frissítve

Zárva tartásunk idejére sem hagyjuk az érdeklődőket múzeumi élmény nélkül.
Kövessenek bennünket napról napra még több érdekességért játéktárgyainkról!
Játékok a múzeumból Önöknek, otthonra, járvány idejéreKiállításunk már virtuálisan is látogatható! Járjanak körbe nálunk az elkövetkező időszakban otthonról -- virtuális séta: https://my.matterport.com/show/?m=yyetCEFiSQN (Készítette a Forum Hungaricum Nonprofit Kft.)


bővebben >>

Elválasztás

A játék fiatalít!


A Hetedhét Játékmúzeumban minden hónap első szombatja társasjátékos nap.
Ha jegyvásárláskor jelzi, hogy szeretné kipróbálni a múzeum saját társasjátékát, fiatalítunk - felnőtt helyett diák, diák helyett gyermek kategóriába kerül.
A Rejtély a babaházban társasjáték 4-8 fővel játszható, izgalmas családi játék, amely a múzeum tárgyainak felhasználásával készült. Nyolcéves kortól önállóan is játszható. Társasjátékos napjainkon játékmesterek segítik az eligazodást a szabályokban.
(Felnőtt belépő 700 Ft, diák 350 Ft, gyermek ingyenes)


bővebben >>

Elválasztás
Elválasztás

AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. – hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
magyarenglish