Fejléc
Árnyék
 
(c) deakgyujtemeny.hu

Képpárok / Székesfehérvár 2016

Képpárok / Székesfehérvár 2016


Vékás Magdolna fotóművész tárlata


Megnyitó: 2016. november 18-án, pénteken 17 órakor


A rendhagyó kiállításmegnyitón Kincses Károly fotótörténész és Bányai Balázs történész beszélget a kiállító művésszel életútjáról, a jelen tárlatról és a különleges fotótechnikákról


Megtekinthető: 2017. február 5-ig, keddtől vasárnapig 10--18 óráig


2016. 11. 18. -- 2017. 02. 05.
Elválasztás
Képpárok / Székesfehérvár 2016
Elválasztás

A Szent István Király Múzeum tisztelettel meghívja Önt és barátait Vékás Magdolna fotóművész Képpárok / Székesfehérvár 2016 című kiállítására a Városi Képtár Projekt Termébe, 2016. november 18-án, pénteken 17 órára. A rendhagyó kiállításmegnyitón Kincses Károly fotótörténész, és Bányai Balázs történész beszélget a kiállító művésszel életútjáról, a jelen tárlatról és a különleges fotótechnikákról. A tárlat megtekinthető: 2017. február 5-ig, keddtől vasárnapig 10--18 óráig.


Vékás Magdolna (Budapest, 1956. július 23.) fotóművész.
A középiskola befejezése után a Dési Huber István szakiskola fényképész tanulója volt. 1977-től tíz évig a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum fotósaként dolgozott. Később hosszú ideig szabadfoglalkozású fotóművész volt, és múzeumok, könyvkiadók megbízására is dolgozott.
Évekig vezette az Alternatív Közgazdasági Gimnázium fotó alkotókörét, 1997-től 2009-ig a THÉBA Művészeti Szakközépiskolában alkalmazott fotográfiát tanított.
1977-ben felvették a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójába. 1982 óta tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületébe 1987-ben lépett be.
Érdeklődésének központjában a régi fotótechnikák állnak, 1988 óta leggyakrabban cianotípiával, albuminnal, sópapírral dolgozik.
Képeivel számos egyéni és csoportos kiállításon szerepelt Magyarországon és külföldön. 2000-ben Balogh Rudolf-díjjal ismerték el munkásságát.

Jelentősebb egyéni tárlatai
1985 Nihil. Liget Galéria, Budapest
1987 Bizonytalan vallomás, Fotóművészeti Galéria, Budapest
1989 Memento, Fotóművészeti Galéria, Budapest
1998 Cianotípiák, Mai Manó Fotógaléria, Budapest (kat.)
1999 Ablakok, fények
1999 (Vékás Péterrel) Műfény, Római Magyar Akadémia
2007 Harminc év, Mai Manó Fotógaléria
2012 NY, Kolta Galéria, Budapest

Könyvei
1997 Cianotipiák, Nádai Stúdió
1998 Töredékek a városról, Budapest
2007 Űrutazás, előszó: Gera Mihály

Munkái gyűjteményekben
Magyar Fotográfiai Múzeum, Kecskemét
Körmendi-Csák Fotográfiai Gyűjtemény (kat.)

Díjai
1998 Esztergomi Biennále Fődíja
2000-ben Balogh Rudolf díjjal ismerték el munkásságát

Egyéb
Budapesti Mozitörténeti Gyűjtemény egyik alapítója

A Körmendi Galéria honlapján.
A Mai Manón.
1995-ös és 2003-as munkái a Nessim-en

A teleelettel.hu-nKurátori közlemény

2015-ben -- amikor a Deák Gyűjtemény frissen kialakított Projekt termének következő évi kiállítási tervén gondolkodtam -- arra jutottam, hogy képzőművészek mellé keressek egy fotóst, természetesen egy jót, akinek szívesen szerveznék tárlatot.
Vékás Magdolna képeire itt-ott korábban felfigyeltem.
A 2015-ös Art Marketen bemutatott fotói meggyőztek róla, hogy a Deák Gyűjteményben korábban általam rendezett fotótárlatok (Farkas Antal/Jama, Puklus Péter, Misetics Mátyás) után az övé legyen a következő. Az is motivált a választásban, hogy vágytam már egy női alkotóra.
Megkeresésemre -- miután Kincses Károlytól elkértem Magdi elérhetőségeit -- készségesen és kedvesen reagált.
A kiállítás összeállítását, tematikáját teljesen rábíztam, csak annyit kértem: legyen teljesen új anyag. Ezt ő sem gondolta másként, és megkérdezte mit szólnék, ha Székesfehérvár lenne a téma. Kicsit csodálkoztam. A budapestiek nem szoktak egy -- különlegességekben szűkölködő -- vidéki várost figyelemre méltatni. De teljesen megörültem: egy naponta látott -- persze általunk szeretett város -- úgymond másik arcát mutatja meg majd valaki.
Nem turista-képeken, hanem a műalkotástól elvárt, zárt, gondolkodtató, sehogy másképp nem meg nem komponálható képeken.
Annak is nagyon megörültem -- mikor később arról beszélt Magdi -- hogy milyen technikával nagyítja majd le az analóg géppel, filmre készített munkáit: egy normál, középvastagságú papírra széles ecsettel viszi majd fel a fényérzékeny emulziót -- el sem tudtam volna képzelni jobbat egy képtárhoz tartozó térben.
Mondta: neki is új lesz a technika, ezzel még így nem dolgozott korábban.
Vékás Magdolna 4-5 fehérvári látogatása, "vendégsége" idején elkészítette a felvételeket, majd azok közül kiválasztotta ezt a 26-ot.
Gondolom gondolta, ha (párhuzamos vagy ellentétes) párokba rendezi azokat, még több indulatot, gondolatot, érzést vihet át, hozhat elő bennünk. Így van. Bár a legtöbb képet egyediségében, páratlanságában is nagyon becsülöm.

(A tárlat a Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény utolsó önálló intézményként tervbe vett kiállítása.)

Szűcs Erzsébet


bj [Bokros Judit]:Fehérvári képpárok (feol.hu)

Koppán Viktor 11 fotója a feol.hu-n.
megnyitó képekben (Deák Balázs fotói)

Bokros Judit írása a feol.hu-n


© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish