Fejléc
Árnyék
 
TRendben vagyunk -- Múzeumok Éjszakája -- frissítve
Elválasztás

SZKKK: Szindbád szelleme járt a Hetedhétben. fehervariprogram.hu, Hírek, 2023. június 25.
Megtelt a belváros szombaton, a Múzeumok Éjszakája idén is nagyon nagy siker volt, rengetegen jöttek-mentek egyik helyszínről a másikra, válogattak élvezettel a több mint száz program között. A kreatív alkotó foglalkozások, a nyomozós játékok, a tárlatvezetések, a kiállításokban való nézelődés, az előadások, a koncertek, a táncházak és a retrobuszos utazás tényleg minden korosztálynak adtak élményeket. Ráadásul minden látogató egy jótékony célú akció résztvevője is volt: a karszalagokért adományként gyűjtött összeget a szervezők ebben az évben is a háború elől Ukrajnából elmenekült gyerekek múzeumi programjaira ajánlották fel.
A kreatív képzelet több helyen is kiteljesedhetett szombaton este/éjszaka a Szent István Király Múzeum helyszínein: (...) a Deák-gyűjteményben az éjszakai színeit rajzolták, festették meg sokan, nem csak gyerekek merültek el élvezettel az alkotásban az asztalok mellett.

Ami pedig a koncerteket illeti: a Rendházban alternatív rockkoncert, a Deák-gyűjtemény kertjében az Ávéd-Fenyvesi-Dés jazz trió improvizációi, a Museum Cafe udvarán két DJ és a Zone12 koncertje várta a zenekedvelőket.Nyitva: 17.00--24.00
Mentett értékek 2.0 / Deák Dénes gyűjteménye (állandó kiállítás)
A cím utal a 2016-ban megnyílt korábbi tárlatra, melyet a gyűjtő halála 25. évfordulója kapcsán rendeztünk. Időközben azonban sok főmű is hazaérkezett, melyek abban az évben Bécsben és Brüsszelben szerepeltek kiállításokon (Rippl-Rónai József, Tihanyi Lajos, Kádár Béla, Kövesházi Kalmár Elza alkotásai). Így mostantól teljesebb képet tudunk adni az értékes gyűjteményről.
A több, mint négyszáz alkotás -- 271 festmény és grafika, 52 szobor, 80 érem és plakett, 6 iparművészeti alkotás -- jó keresztmetszetet ad a huszadik század magyar művészetéről. A gyűjtemény kiemelkedő egységei Mednyánszky László, Rudnay Gyula, Nagy István, Márffy Ödön, Czóbel Béla, Barcsay Jenő, Anna Margit és Gyarmathy Tihamér műveinek csoportjai. Tőlük nagyobb számban mutathatunk be műveket.
Az újjárendezett tárlat korábban be nem mutatott alkotások segítségével kíván emléket állítani az elmúlt években elhunyt művészeknek, akikkel a gyűjtő személyes jó barátságot is ápolt: Deim Pálnak (2016-ban hunyt el), akinek tíz alkotása, és Swierkievicz Róbertnek (2019-ben hunyt el), akinek tizenhét műve szerepel az új kiállításban.
A kiállítás Projektteremben önálló tematikus válogatást mutatunk be a gyűjtemény eddig felfedezésre váró műveiből "A modell" címmel. A tárlatban ismert és ismeretlen emberi arcokat látunk Rippl-Rónai József, Mednyánszky László, Czimra Gyula, Medgyessy Ferenc, Schadl János, Schubert Ernő és mások alkotásain. A rajzok között elhelyezett tíz értékes szobor (jórészt külföldi művészek munkái) az emberi test szépségét helyezi fókuszba.

17.00--21.00 Az éjszaka színei -- képzőművészeti alkotó foglalkozás minden korosztály részére
Az éj sötétjéből felsejlő színek és formák ma szabad utat kapnak a Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény emeleti foglakoztatójában. Jöjjön és alkosson szabadon! Hívja elő a színeket a sötétből a Deák Gyűjteményben kiállított festményekből inspirálódva! Várjuk azokat az alkotni szerető kicsiket és nagyokat, akik szeretnék szabadjára engedni fantáziájukat, ezáltal létrehozni új alkotásukat fekete kartonon olajpasztell technikával.

21.00--22.00 Az Ávéd--Fenyvesi--Dés Trió koncertje
Ávéd János így nyilatkozik az Ávéd-Fenyvesi-Dés trióról: "Zenésztársaim a magyar jazz színtér legkedveltebb zenészei. Közös zenei múlttal rendelkezünk, számos formációban állhattunk már egy színpadra. A Dés András Rangers tagjaiként készítettünk már közösen lemezt a németbányai erdőben 2019-ben. A zenekar tagjainak kompozícióit körülölelő improvizatív anyagok fő karakterét a benne szereplő muzsikusok egyéni stílusa és a zene szolgálatába állított szándéka határozza meg. A pillanatban születő, kompozíció sűrűségű, különböző halmazállapotú zenei anyagok, a porózus vagy akár folyékony hangzások alaktalan formáinak kollektív építményei, vagy az elasztikusan feszes ritmikai hálók a közös repertoárunkból felvetett kompozíciók talapzatára épülve adják triónk megszólalásának egységességét és aktualitását."
Ávéd János -- szaxofon, Fenyvesi Márton -- gitár, Dés András -- ütőhangszerek


Bokros Judit: Kassák-versek, rádióhangok is keveredtek a múzeumi éjszakában. Élmények az Egyházmegyei Múzeumban, a levéltárban, feol.hu, Kultúra, 2023.06.25., vas. 17.30
Csak úgy lüketett a belváros a sokadalomtól a Múzeumok éjszakáján -- színek, fények, illatok, hangok keveredtek a lassan sötétedő estében. Most is bőven volt miből választani a székesfehérvári kiállítóhelyek kínálatából: Harcsa Veronika koncertje, a Zöld forgatag és a rádiótörténeti kiállítás is sokakat vonzott.

Héjj Vivien: Ólomkatona-öntés, veteránautók és rendhagyó tárlatvezetések -- így telt a Múzeumok Éjszakája Fehérváron (galéria). Huszonnégy helyszín, száznál is több program. feol.hu, Kultúra, 2023.06.24., szo. 20.00
Városszerte több mint száz program közül válogathattak az érdeklődők a Múzeumok Éjszakáján, amikor ismét megnyílt a múzeumok és kiállítóterek ajtaja a látogatók előtt.

Stettler Zsuzsanna: Különleges délután, este és éjszaka a nemzet történelmi fővárosában a Múzeumok Éjszakáján. szekesfehervar.hu, Kultúra, 2023.06.24., szo. 22.36
Van egy különleges este-éjszaka az esztendőben, amikor a nap mint nap látott épületek, utcarészletek és tárgyak új megvilágításba kerülnek: ez a Múzeumok Éjszakája. Feltárulnak a történelmi titkokat őrző helyszínek, és a személyes történetek révén is új megvilágításba kerülhet sok minden. Székesfehérváron idén is példás összefogással 13 szervezet 24 helyszínen, több mint 100 programmal várta az érdeklődőket.
Gyorsan beteltek a helyek a Szent István Király Múzeum Hetedhét Játékmúzeuma által meghirdetett múzeumpedagógiai foglalkozásra is. A népes látogatósereg közepette Rózsa és Artúr új otthonában vendégeskedhettek a résztvevők, miközben berendezhették a különleges babaház hat helyiségét is a gyermekek és családjaik, a gyűjtemény gyönyörű és különleges minidarabjaiból összeválogatott tárgyakból.
[8 kép] Múzeumok éjszakája a Hetedhét Játékmúzeumban. szekesfehervar.hu, Galéria, 2023.06.24.

TRendben vagyunk
Székesfehérvár évek óta résztvevője a Múzeumok Éjszakája sorozatának. Ezen az éjszakán nemcsak a csatlakozó intézmények kiállításait nézhetik meg az érdeklődők, hanem rengeteg különleges, csak erre az alkalomra meghirdetett programon vehetnek részt.
A rendezvényeket -- 6 éves kor felett -- kizárólag karszalaggal lehet látogatni. A karszalagokat a rendezvény napján 23 óráig nyitva tartó Tourinform Irodában (Városház tér, Hiemer-ház) lehet beszerezni, ezen kívül -- korlátozott számban -- a legtöbb helyszínen is hozzájuthatnak a látogatók. A karszalagokért befolyó összeget jótékony céllal, adományként gyűjtik a szervezők, az ajánlott minimális hozzájárulás összege 500 Ft.
Részletes program: www.fehervariprogram.hu/muzeumok-ejszakaja-2023/A rendezvény sajtónyilvános, az egyes helyszíneken kép- és hangfelvétel készülhet!
A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják.
június 9-től https://muzej.hu/


Havasi Tímea: 24 helyszínen több mint 100 program lesz a Múzeumok Éjszakáján Székesfehérváron. szekesfehervar.hu, Kultúra, 2023.06.15., csüt. 11.51karszalag

A SZIKM (kiállítóhelyeinek) eseménye

a fehérvári programok

AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish