Fejléc
Árnyék
 
Egészalakos festmény készítése -- online múzeumpedagógia 5
ElválasztásKedves Diákok!
Ismételten alkotni hívunk most benneteket!

Deák-mappa
Alkoss velünk! Készítsd el saját művészmappádat a székesfehérvári Városi Képtár -- Deák Gyűjteményben található XX. századi magyar képzőművészek alkotásai által inspirálva!
(fotó -- videó -- ceruzarajz -- festés -- tus -- csendélet -- portré)
Fedezd fel a benned rejlő művészt!

Egészalakos festmény
[Összeállította: Szabóné Szüts Angéla múzeumpedagógus]
Életkor: 12+

Elkészült alkotásodat várjuk online galériánkba: töltsd fel a Facebook-esemény alá!Készíts egészalakos festményt! A korábbi feladatban (online múzeumpedagógia 4 / Egészalakos kroki) elkészített gyors vázlatrajz, más néven krokiból válaszd ki a számodra legérdekesebbet. Kérd meg modelledet, hogy ismételten álljon be a kiválasztott mozdulatba, majd készítsd el róla alkotásodat.


Amire szükséged lesz:
- modell
- A3-as vagy A2-es akvarellpapír
- rajztábla
- festék- vagy pasztellkészlet
- paletta vagy fehér tányér színkeveréshez
- ecsetek különböző méretben
- vizesedény vagy befőttesüveg
- papírtörlő vagy rongy az ecset törléséhez
- lámpa megvilágításhoz
- 3x45 perc

Pár ötlet: Nem könnyű 45 percig mozdulatlannak lenni, így figyelj arra, hogy a modelled számára egy kényelmes mozdulatot válassz! A modell oldalsó megvilágításával segíthetsz magadnak, hogy könnyebben megjelenítsd a teret és a formát a festményeden a fények és az árnyékok segítségével. Ha problémát jelent a megfelelő kompozíció kiválasztása, akkor készíts fényképet a beállításról, amit folyamatosan segítségül hívhatsz alkotás közben. Vázold fel magadnak a mozdulatot a papírra egy erősen vizes halvány színnel. Ha kell, ezt többször is átfestheted, módosíthatod, növelheted vagy csökkentheted a méretét. Addig ne menj tovább, amíg akkora méretben és olyan kompozícióban nem látod a vázlatodat, amilyenbe szeretnéd! Minél nagyobb a papírod, annál lendületesebben, felszabadultabban lehet alkotni és minél kisebb, annál jobban az apró részletekre lehet figyelni. A papírod méretének megfelelően válaszd ki az ecsetjeidet. Több méretű ecsetet használj! Ez is segíti festményed térérzetét. A hátteret elkészítheted vastag ecsettel, míg a figurán lévő részleteknél áttérhetsz a vékony ecsetre. Próbálj ki sokféle színes technikát! Ismerkedj a tempera, az akvarell, az olajpasztell és a porpasztell lehetőségeivel! Töltsd fel elkészült alkotásodat az online galériánkba az esemény alá!

Jó alkotást kívánunk!


1. rész: Csendélet Facebook-esemény


2. rész: Portré 1 Facebook-esemény


3. rész: Portré 2 Facebook-esemény


4. rész: Egészalakos kroki: Facebook-eseményBokros Judit: Készülő Deák-mappák Székesfehérváron, Nyár végéig tart a sorozat, feol, kultúra; 2020. 06. 04., csüt. 7.45


AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish