Fejléc
Árnyék
 
Csendélet -- online múzeumpedagógia 1
Elválasztás

Kedves Diákok!
Alkotni hívunk most benneteket!

Deák-mappa
Alkoss velünk!
Készítsd el saját művészmappádat a székesfehérvári Városi Képtár -- Deák Gyűjteményben található XX. századi magyar képzőművészek alkotásai által inspirálva!
(fotó -- videó -- ceruzarajz -- festés -- tus -- csendélet -- portré)
Fedezd fel a benned rejlő művészt!

Csendélet
(fotó, rajz, festés)
[Összeállította: Szabóné Szüts Angéla múzeumpedagógus]
Életkor: 10+


Csendélet

Alkotni hívlak most téged!
Rendezz be egy csendéletet a lakásotok nyugodt sarkában, olyan helyen, ahol akár több napig is maradhat ez a beállítás. Hogy mi kerüljön bele? Ebben segítségedre lesz ez a rövid leírás és pár inspiráló kép a Deák Gyűjteményből.

Csendélet: Élettelen tárgyak, gyümölcsök, virágok, ételek ábrázolása.
Története: A csendélet előképei a római művészetben a mozaikokon és a freskókon találhatóak meg. A szárnyas oltárok fatábláinak feldarabolásakor is jöttek létre csendéletek, de az első, önálló képként megfestett csendéletet Caravaggio [ejtsd: karavaddzsó] nevéhez kapcsolják, amit 1596-ban Gyümölcskosár címmel festett. Ha kíváncsi vagy rá, keress rá az interneten. Érdemes megnézni!

Remélem, segített ez a pár kép és ötlet, hogy megalkosd saját csendéletedet és sikerült egy olyan beállítást létrehoznod, ami akár több napig is alkotásra inspirál!

Amire szükséged lesz:
- nyugodt, védett hely
- asztal, szék
- drapériák, kendők
- tál, tányér, váza
- virág, gyümölcs, zöldség
- olvasólámpa

Pár ötlet: Használhatsz különböző színes drapériákat (kendő, asztalterítő, konyharuha), hogy számodra elég érdekes legyen a beállítás. A hűtőben kereshetsz gyümölcsöket, zöldségeket (almát, répát, citromot, paradicsomot, póréhagymát, lilahagymát). A szekrényekből tálakat, tányérokat, evőeszközöket vagy akár könyveket, apró szobrokat is elővehetsz. Bármi olyat beletehetsz, aminek tetszik a formája vagy a színe. Ha a beállításodat egy olvasólámpával meg is világítod, még élénkebbek lesznek a színek és erősebbek a kontrasztok.1. Telefonod segítségével készíts fényképeket! Próbálkozz álló és fekvő formátummal is! Készíts különböző beállításokat!
Telefonodon van képszerkesztő program. Keresd meg és módosítsd fotóidat! Tedd még izgalmasabbá képeidet!

Amire szükséged lesz:
- telefon
- játékosság
- kísérletező kedv

Pár ötlet: A fotók elkészítése után nyisd meg a telefonodon a "Galéria" menüt, válassz ki egyet fotóid közül, majd a "Szerkeszt" ikonra kattintva a "Fényképszerkesztővel" módosítsd azt! Kísérletezz!


2. Rajzold meg a csendéletedet ceruzával! Készíthetsz egy tónusos rajzot! Fényképeid segítenek neked a megfelelő kompozíció kiválasztásában!

Amire szükséged lesz:
- rajztábla (helyette: gyúródeszka, vágódeszka, mappa, világatlasz)
- papír
- kihegyezett ceruza, radír
- türelem, idő

Pár ötlet: Döntsd el, hogy álló vagy fekvő helyzetben lesz-e a papírod! Ez a berendezett csendéletedtől függ, hogy szélesebb-e vagy inkább magasabb a kompozíció. A beállított tárgyak közül válasz ki egyet, amit alapegységnek veszel, és ahhoz igazítsd a többi tárgyad méretét rajzolás közben. Így, nem lesznek túl kicsik vagy túl nagyok a rajzlapodon rajzolt formák. Amikor nézünk valamit, akkor nekünk a tárgyak fontosak, de amikor rajzolunk vagy festünk, akkor a tárgyakat körülvevő negatív terek éppen olyan fontosak, mint maguk a tárgyak. Ezt sok rajzoló elfelejti! Te ne tedd, mert sokat segít egy rövidülésnél vagy takarásban lévő tárgynál, ha a közöttük lévő üres teret is formaként kezeled. Egy izgalmas, látványos ceruzarajz elkészítésére szánj minimum 3x45 percet. Ne siesd el a rajzod! Lehet, hogy 45 percig is eltart, mire megkomponálod és felvázolod a rajzodat. Megéri! Csak utána kezdj neki a tónusozásnak!


3. Fesd meg a csendéletedet!

Amire szükséged lesz:
- rajztábla
- akvarellpapír (festéshez vastag papír jó)
- festék (akvarell, vízfesték)
- paletta (tányér, tálca)
- ecset
- vizesedény, befőttesüveg

Pár ötlet: Válaszd ugyanazt a kompozíciót, amit már megrajzoltál! Így a kompozíció és a formák már ismertek lesznek számodra és ezáltal könnyebben tudsz a színekre koncentrálni. A festés felvázolásához válassz egy olyan világos színt, ami szerepel a beállításodban (világossárga, világosnarancs) és nagyon vizesen, egész halványan komponáld meg festményedet. Nem baj, ha több kereső vonal után találod meg a neked megfelelőt! Ezek a halványan festett vonalak adják az alkotásod szerkezetét, ami a festés során teljesen el is fognak tűnni! Próbáld meg, hogy nem rajzolod elő magadnak ceruzával!


JÓ ALKOTÁST KÍVÁNUNK!


AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish