Fejléc
Árnyék
 
A 30 éves jubileum apropóján több találkozót is terveznek -- frissítve (Folytatják a művészközösség építését, összetartását)
Elválasztás

Bokros Judit: A 30 éves jubileum apropóján több találkozót is terveznek, Folytatják a művészközösség építését, összetartását. feol.hu, Kultúra, 2023.02.23.
Az 1992-ben alapított Székesfehérvári Művészek Társasága lényegében idén ünnepli a 30. születésnapját -- s mindjárt kezdésként gazdagabbak lehettek egy Pro Cultura-díjjal.
A 2023-as kitüntetett Székesfehérvári Művészek Társasága -- amelynek fő kiállítóhelye, bázisa a Pelikán Galéria a Kossuth udvarban -- nevében a 2022-ben megválasztott új elnök, Végvári Beatrix grafikusművész vette át az elismerést. Őt kérdeztem arról, miként emlékeznek meg az alapítás kerek évfordulójáról?
(...) A Pelikán Galériára koncentrálva a kiállítási programunkat valósítjuk meg. A folytatás pedig ősszel következhetne, programmal, közösségépítő tevékenységekkel. A festészet napja helyett készülhetnénk akár a grafika hónapjára is.
(...) nagy szó, hogy ha egy fiatal művész belép a társaságba, akkor önálló kiállítási lehetőséget kap a Pelikánban. A társasági program kialakításakor a régóta jelenlévő művészek számára egy ideje adottak a kisebb csoportos bemutatkozások is, alkalmanként pedig meghívott vendégművészek munkái láthatók a galériában. Az egyesület a Pro Cultura-díjra megerősítésként tekint a képzőművészet fontosságát tekintve.Bácskai Gergely: A közös műteremből indult minden -- 30 éves a Székesfehérvári Művészek Társasága. szekesfehervar.hu, Interjú, 2023.03.20., h. 19.31
Ezen a héten folytatódik a Székesfehérvári Művészek Társaságának Tavasz a műtermekben/szükségből erény programja. Az idén januárban Pro Cultura-díjjal kitüntetett Társaság a Pelikán Galéria nyitásáig különleges és exkluzív programsorozatot indított. Erről a friss kezdeményezésről, az elmúlt időszak nehézségeiről, a múltról, jelenről és jövőről is hallhatnak az ÖKK podcast legfrissebb epizódjában.

ÖKK-podcast, márc. 20., 42'1"Tavasz a műtermekben / szükségből erény -- program négy alkotóművésszel
A 2023. januárjában Pro Cultura Albae Regiae díjjal kitüntetett Székesfehérvári Művészek Társasága arra az időszakra, míg kiállítótermüket -- a Pelikán Galériát -- kénytelenek zárva tartani, különleges és exkluzív programsorozatot hirdet.
A társaság művészei közül néhányan (azok közül, akiknek van saját műhelyük vagy műtermük, és abba a művész és kellékei mellé még pár ember is befér) megnyitják ajtajukat a közönségnek.
Egy-egy alkalommal öt-hat vendég érkezhet, akik egy rövid bevezető irányított beszélgetés után maguk is kérdezhetnek; akár kézbe vehetnek szerszámokat, anyagokat; és még uzsonnához is jutnak.
Az eseményen való részvétel díja 7 ezer Ft/fő alkalmanként, melyet a jelentkezés elfogadása után a Székesfehérvári Művészek Társasága számlájára kell majd utalással befizetni.
A befogadó művészek 2023 tavaszán:
március 9., csütörtök 17--19 óráig és március 11., szombat 16--18 óráig: Kiss László fotográfus [Székesfehérvár, Kossuth utca]
március 14., kedd 17--19 óráig és március 18., szombat 16--18 óráig: Szabó Anikó textilművész [Székesfehérvár, József Attila utca]
március 23., csütörtök 17--19 óráig és március 25., szombat 17--19 óráig: Mosberger Róbert képzőművész [Mór, Szent István tér]
április 13., csütörtök 17--19 óráig és április 15., szombat 16--18 óráig: Szolnoki Szabolcs festőművész [Székesfehérvár, Álmos vezér utca]
A programsorozat szervezője Szűcs Erzsébet művészettörténész, akit (elsősorban) az erzsebet.szuecs@gmail.com e-mail címen, (másodsorban) a +36-20-594-1600-as telefonon érhetnek el kérdéseikkel, jelentkezésükkel.A Székesfehérvári Művészek Társaságát díjazták A magyar kultúra napján. szekesfehervar.hu, Kultúra, 2023.01.22., vas. 20.29

A magyar kultúra napján adták át a Pro Cultura-díjat, Galéria, 2023.01.22. (35 kép)

S. Töttő Rita: Elismerés járt a harmincéves Székesfehérvári Művészek Társaságának, A magyar kultúra legfontosabb üzenete az összetartás. feol.hu, Kultúra, Frissen Fejérből, 2023.01.22., vas.


A képzőművészeké a Pro Cultura-díj. FTV, Kultúra, 2023.01.23., 2'39"


FehérVár, 2023.01.26., csüt (.df)


© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish