Fejléc
Árnyék
 
Projektzáró (EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című mintaprojekt)
Elválasztás


A Hetedhét Játékmúzeum a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeummal együttműködésben az EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című mintaprojekt keretében olyan módszertanilag megalapozott anyagot dolgozott ki, mely amellett, hogy támogatja a múzeumszocializációt és a generációk közti kommunikációs szakadék csökkentését, érzékenyítésül szolgál a pedagógushallgatók (és pedagógusok) számára is.

A Hetedhét Játékmúzeumban megvalósuló mintaprojekt a "Kulturális játszóterek. Óvodások fejlesztése játékmúzeumi módszerekkel" címet kapta, mely utal az óvodás gyermekek számára nélkülözhetetlen játék fontosságára és a játékgyűjtemény ebben a folyamatban betöltött kiemelt szerepére. A gyermekek múzeumlátogatásához azonban elengedhetetlen a szülők és a pedagógusok támogatása.

Az óvodapedagógusok oktatásából alapvetően hiányzik a múzeumi tanulásról szóló tapasztalati tudás, a mintaprojekt egyik célja volt tehát kézzelfogható élményt, tananyagként felhasználható múzeumpedagógiai mintafoglalkozást, módszertani kiadványt illetve szakmai gyakorlati lehetőséget biztosítani az óvodapedagógus képzés számára, és mindezzel a múzeumpedagógia iránt érzékenyíteni az óvodapedagógus hallgatókat. Hosszútávon ez a folyamat is elindíthatja a köznevelési intézmények múzeumi irányba történő elmozdulását. A foglalkozás a gyermekek életkori sajátosságainak megfelelően komplex módon teremtette meg a szabad felfedezést és a játék, a mese általi ismeretszerzés lehetőségét. A szülői oldalt pedig egy olyan családok számára kialakított foglalkoztató csomag támogatja, mely a játék általi nosztalgia erejével hozza közelebb egymáshoz a különböző generációkat, s termeti meg köztük a kommunikációt, tudásátadást.

A mintaprojekt fontos feladata volt továbbá az adaptálhatóság, azaz olyan módszer kidolgozása, mely más intézményekben is sikerrel felhasználható. A pedagógusok és a játéktörténeti kutatók munkáját segítendő készült el az Országos Játékgyűjteményi Adatbázis, mely az országban megtalálható játékgyűjtemények fellelhetőségét teszi lehetővé.

A kitűzött célok több intézmény (felsőoktatási intézmény, köznevelési intézmények, mentorált múzeum) összefogásával valósultak meg.
A mintaprojekt produktumainak módszertani megalapozottságát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképző Karának oktatóival való együttműködés adta. Ugyancsak az egyetemről kerültek ki a foglalkozásokon hospitáló óvodapedagógus hallgatók. Az adaptálhatóság szempontjait figyelembe véve mentorált múzeumunk a Martonvásári Óvodatörténeti Gyűjtemény lett. A Hetedhét Játékmúzeumban megvalósuló foglalkozáson a székesfehérvári Gyöngyvirág Óvoda óvodásai (nagy csoport) vettek részt, a martonvásári foglalkozáson pedig a martonvásári Brunszvik Teréz Óvoda nagy csoportosai. A szakmai partnerekkel való együttműködést folyamatos online kommunikáció és konzultációs alkalmak segítették.





Mintaprojektünk, az EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című kiemelt európai uniós projekt mintaprojektjének keretében fejlesztett új játékgyűjteményi adatbázisunk: http://jatekmuzkereso.szikm.hu.

A székesfehérvári promóvideó (4'29")


Mentorált múzeumunk a Martonvásári Óvodatörténeti Gyűjtemény, a martonvásári foglalkozáson a Martonvásári Brunszvik Teréz Óvoda nagycsoportosai vesznek részt.

a martonvásári promóvideó (1'52").


A promóvideókat Deák Balázs és Tar Károly (HírBeleBumm Kreatív Kommunikáció) készítette.


AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. – hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
magyarenglish