Fejléc
Árnyék
 
Múzeumok Éjszakája 2024
ElválasztásVárosi Képtár -- Deák Gyűjtemény / Nyitvatartás: 17.00--24.00


17.00--19.00: Titokzatos lények a Freskós Teremben -- kreatív foglalkozás
Titokzatos lények a Freskós Teremben -- képzőművészeti alkotó foglalkozás gyerekek részére. Ma éjszaka életre kelnek a Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény Freskós Termében élő különleges lények. Gyere és alkoss szabadon! Várjuk azokat az alkotni szerető kicsiket és nagyokat, akik szeretnék megteremteni saját meséjüket és elkészíteni hozzá a papírbábjaikat, amik a Freskós Terem falán megjelenő varázslatos világból lépnek ki ezen az éjszakán.19.30--20.00, 20.00--20.30, 20.30--21.00: Szellemes éjszaka a Deák Képtárban tárlatvezetés
A Deák Gyűjtemény különleges csendéleteit mutatja be a tárlatvezetés, melynek részét képezi egy izgalmas asztaltáncoltatás. Megidézzük tehát a gyűjtemény eredeti tulajdonosának, Deák Dénes műgyűjtőnek a szellemét. Igen kedves, humoros kísértet, nem kell tőle félni. Ám hogy mivel lepi meg a látogatókat maradjon titok addig a különös éjszakáig. A vezetésen egyszerre 20 fő tud részt venni helyszíni bejelentkezéssel érkezési sorrendben.


21.00--22.00: Makám Quartet -- koncert (zene)
"A covid alatt sok új dalt komponáltam, s mikor meghallottam Okos Violát énekelni, tudtam, őrá várnak a dalok. Bata Pityuval az Ady Projekt óta szoros a kapcsolat, Restás Gergő ütős játékára a Szimpla Kertben figyeltem fel öt-hat éve, s kisebb nyomozásra volt szükség, hogy rátaláljak. Anyakönyv c. prózakötetem írása idején kiapadt bennem a "dalszövegforrás", verseket kerestem, melyek dalszövegként is működnek. Bújtam a köteteket, folyóiratokat, a világhálón keresgéltem, volt, ami a Fb-on köszönt rám, Falcsik Mari, Jász Attila, Jónás Tamás, Láng Eszter, László Noémi, Lackfi János, Szilágyi Mihály, Szabó Lőrinc, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina lettek a szerzőtársaim. De ha a délszláv háborút a nők szemszögéből idéző Anzix lemezre gondolok, mely előhívott egy remek énektriót Bognár Szilvivel, Szalóki Ágival, Palya Beával, vagy a karácsonyi lemez a 9 Colinda, mely Lovász Irénnel hozott össze, vagy a Szerelem lemez Korzenszky Klárával, az Encián Bede Sárival, a Budapest Éjszakája szól pedig Magyar Borival – beigazolódott, hogy minden új témakör más-más énekest, új hangzást és új formációt igényel." (Krulik Zoltán)

A rendezvényeket -- 6 éves kor fölött -- kizárólag karszalaggal lehet látogatni. A karszalagokat június 15-től -- a rendezvény napján 23 óráig nyitva tartó -- Tourinform Irodában (Városház tér, Hiemer-ház) lehet beszerezni, ezen kívül -- korlátozott számban -- a legtöbb helyszínen is hozzájuthatnak a látogatók. A karszalagokért befolyó összeget jótékony céllal, adományként gyűjtik a szervezők, az ajánlott minimális hozzájárulás összege 500 Ft. A befolyt összeggel a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért szervezetet támogatják a rendezvény látogatói.
Múzeumok Éjszakája 2024. -- ezek lesznek a székesfehérvári programok. szekesfehervar.hu, Kultúra, 2024.06.10., h. 8.01

© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish