Fejléc
Árnyék
 
Művészzászlók a barokk jegyében
Elválasztás


2018. május 9-től -- a Kortárs Művészeti Fesztivál keretében -- lesznek majd láthatók azok az új művészzászlók, amelyeknek szakmai zsűrizése április 5-én, csütörtökön volt.
A múzeum szakemberei tizenkét képző- és iparművésznek (köztük 4 helyi alkotó; 3, a Tóparti Gimnáziumban tanító textilművész, valamint országos listáról korábbi alkotásaik, illetve kiállítási tevékenységük alapján 5 főnek) küldtek felkérést (március 7-én) azért, hogy készítsenek terveket az idei székesfehérvári barokk évhez kapcsolódó kiállításra, Székesfehérvár Fő utcájára.
A szervezők az anyaghasználatra és a készítés technikájára nem írtak elő szigorú megkötéseket, de a korábbi évek tapasztalatai alapján előnyben kívánták részesíteni a főként gyári festésű textilből, varrással, vagy esetleg időálló anyagokból kézi szövéssel készült műveket. Azért is, mert ezek bizonyultak az 1996 óta megrendezett művészzászló-kiállítások során a legtartósabbaknak, és ütnek el leginkább a műanyag alapanyagú kereskedelmi reklámzászlóktól is.

A szakértő zsűri (a megadott határidőig -- április 3-ig -- pályázó nyolc művész közül) hat alkotó kilenc tervének megvalósítását támogatja.
Az alábbi alkotók kapnak felkérést a terveik megvalósítására: Ecsedi Mária és Szabó Anikó székesfehérvári, Fekete Dóra Budakalászon, Doromby Mária és Páger Bernadett Budapesten alkotó és Bíró Anna Torontóban élő erdélyi művész.
A zsűri tagjai: Sárváry Katalin textilművész, egyetemi tanár, Kovalovszky Márta művészettörténész és a Szent István Király Múzeum művészettörténészei (Gärtner Petra, Győr Attila, Izinger Katalin, Szűcs Erzsébet) voltak.

A zászlók a kiállítás után is a múzeum tulajdonában maradnak, így többször díszíthetik majd Székesfehérvár belvárosát.


© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish