Fejléc
Árnyék
 
Múzeumok Éjszakája 2009. Székesfehérvár (a Városi Képtár - Deák Gyűjteményben)
Elválasztás


A székesfehérvári Városi Képtár - Deák Gyűjtemény (Oskola u. 10.)
szeretettel meghívja Önt a

2009. június 20-án, szombaton 16-02 óráig tartó
Múzeumok éjszakája programjára.


Tudja... Ez az éjszaka más, mint a többi


KÖRBE JÁRJUK A FÉNYT

letölthető program pdf-ben és zip-ben

A Múzeumok éjszakája nagyszabású programsorozatot 2003 óta rendezi meg évenként az Oktatási és Kulturális Minisztérium, amolyan "könnyed, nyáresti kirándulásként". Az év egyik leghosszabb nappalának, a Szent Iván éjnek apropóján indult el. Tavaly már több mint kétszázezren látogatták az éjszaka nyitva tartó múzeumokat.
2008-ban már közel félszáz magyar város több száz programmal és kiállítással várta a közönséget. Az ingyen felkínált gazdag programokat - tárlatvezetések, foglalkozások, vetítések, beszélgetések, koncertek és táncbemutatók - délután 4-től hajnalig lehetett látogatni, ízlés és kedv szerint.
Székesfehérvár városának múzeumai és több kiállítóhely tavaly egyedülálló kulturális együttműködéssel csatlakozott a népszerű rendezvényhez. A Szent István Király Múzeum, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum, a Városi Képtár - Deák Gyűjtemény, valamint a Volksbank Galéria összefogásával, programjaik összehangolásával közösen kínáltak olyan élményt a látogatóknak, amellyel becsalogatták a kiállításokba az érdeklődőket.
Székesfehérváron a Múzeumok éjszakája idén is a múltat és a jelent hozza közel egymáshoz. Közös gondolkodásra, összefogásra ösztönzi az egyházi és világi kulturális intézményeket, a művészeti és a tudományos élet szereplőit, valamint az együttműködésbe bevonja a magánmecenatúrát is.


program: pdf, zip

Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum (Városház tér 4.):
16.00 gyermek- és családi programok
18.00 Lics Pincészet borkostólója
20.00 Az üdvösség történetei című kiállítás megnyitója és Bágyi Balázs és P. Szabó Dániel dob-cimbalom duó koncertje
Egész este folyamatos tárlatvezetések


Szent István Király Múzeum - Rendház udvara (Fő u. 6.):
17.30 gyermekfoglalkozás (tűzzománc, mécses és egyéb tárgyak készítése)
18.30 Eperjesi Ágnes rendhagyó "Színtanórája" fénykísérletekkel, lámpákkal, optikai illúziókkal
19.30 Fény és szín - ismeretterjesztő előadás
20.45 Figurina animációs kisszínpad: A Nap és a Hold elrablása
21.30-tól Tárlatvezetések
22.00 Black Angel tűzzsonglőr
22.30 Kodolányi János Főiskoal Jazz Tanszék növendékeinek koncertje
egész este:
Büfé: Möbius Café
Újrahasznosított anyagokból készült ajándéktárgyak, lámpák, ékszerek árusítása és bemutatása a Díszudvarban.
A lemezjátszónál: Czinki Ferenc


Városi Képtár - Deák Gyűjtemény (Oskola u. 10.)
19.00 Elvarázsolt Édenkert gyermekfoglalkozás az Esterházy család freskósszobájában
20.00 és 22.30: különleges tárlatvezetések a Képtár kiállításaiban21.30 és 24.00: lézerhárfa előadás megszólaltatja Ladányi Andrea táncművész. Zeneszerző Szigetvári Andrea. Helyszín: a Csók István Képtár (Bartók Béla tér 1.)Szigetvári Andrea: Aliquots & Aliquants - interaktív mű tánc-zenészre, lézer-fényhárfára és élő elektronikára

(aliquot: maradék nélkül osztható rész; aliquant: maradék nélkül nem osztható)

Jól ismert jelenség, hogy amikor egy hangmagasságot hallunk, több szinuszhullám különböző frekvencián történő együttes rezgését érzékeljük. A hang összeolvadása, az összetevők fúziója nem mindig következik be. A szinuszhullám-akkordok csak akkor okoznak kisimult hangmagasságérzetet, ha az összetevők frekvenciái egész számú többszörösei egymásnak, viszonylag közel állnak egymáshoz, nincs kiugró különbség hangosságaik között, és dinamikai lefolyásuk hasonló. Amennyiben a fenti feltételek nem teljesülnek, fülünk (agyunk) más-más megfejtést ad a hullámjelenségekre. Ha az összetevők nincsenek túl nagy számban, és elég távol állnak egymástól, tudatunk szétválasztja a hang alkotórészeit, ezáltal különálló hangmagasságként kezdjük hallani az egyes szinuszhullámokat. Amennyiben az összetevők frekvenciái között kicsi a különbség, lebegések, disszonáns súrlódások keletkeznek. Végtelen számú, egymáshoz közelálló összetevők esetén zajt hallunk.
A matematikai rendszernek ez a fajta érzékelése, a mennyiségi átrendeződés érzékelési minőséggé válása mindig csodálattal töltött el. A színezett hangmagasságok, a szinuszakkordok és a zajok közötti átmeneti területek végtelen variációi hatalmas zenei potenciállal bírnak. Az "Aliquots & Aliquants" ebben a hangszíntérben navigál. A lézersugarak hol felharmonikus hárfaként, hol pedig zajkeltő húrokként viselkednek. A tánc-zenész előre komponált és irányított improvizációs szakaszokat interpretál mozdulataival. A lézersugarak animált mozgásokkal követik, illetve irányítják a zenei folyamatot.

Előadják:
Ladányi Andrea - tánc-zene
Szigetvári Andrea - élő elektronika

Kalcsú Attila, Wieser János - lézertechnika
Kerestes Szabolcs - számítógépes zenei asszisztensLadányi Andrea
A Magyar Táncművészeti Főiskolán végzett.
1981-86-ig a Markó Iván vezette Győri Balett szólótáncosa.
1986-89-ig balettet, modern és jazztáncot tanul Torontóban, New Yorkban, Los Angelesben.
1989-91-ig a Helsinki City Theatre szólótáncosa, majd 1992-ig a Finn Nemzeti Opera szólótáncosa.
1995-ben megalakítja és vezeti a La dance company-t.
2002-ben kinevezik a Magyar Film- és Színházművészeti Egyetem Mozgástanszékének élére.
2005-ben ugyanott rendező/koreográfus szakon végez.

Munkásságával számos televíziós produkció foglalkozott, több filmben szerepelt Jancsó Miklós, Grünwalsky Ferenc, Böszörményi Zsuzsa, Koltai Lajos, Rábai Miklós, Markó Iván, Joe Davidov, Jorma Uotinen, Anna-Karina Kiviniemi, Tero Saarinen rendezők, koreográfusok irányításával.

Díjai:
Liszt Ferenc Díj (1985), Europa's (1995), Budapest Városának Művészeti Díja (1995), Legjobb Táncos - Veszprémi Összművészeti Fesztivál (1995), Legjobb Táncos - Győri Táncfesztivál (1996-1998), Budapesti Tavaszi Fesztivál - Éjféli Marathon No.5 - Mese - Legjobb Koreográfia, Legjobb Női Táncos (1999), Harangozó-díj (1999), a Veszprémi Összművészeti Fesztivál Különdíja (2000), a Veszprémi Összművészeti Fesztivál Fődíja (2001), Kritikusok Díja, Országos Színházi Találkozó (2001), A Legjobb Női Előadó - különdíj, 34. Filmfesztivál, Budapest (2002), Különdíj - Mediawave, Győr (2003), Philip Morris-díj (2003), A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze - állami kitűntetés (2004), POSZT: Legjobb női alakítás (Az öreg hölgy látogatása) (2008), Lábán-díj (BL) (2009)

Szigetvári Andrea
A varsói Fryderyk Chopin Zeneakadémián tanult zenei rendezést és elektroakusztikus zenét.
1987-1991-ig a MTA Zenetudományi Intézet "Kísérleti Zenetudomány" projektjének munkatársa, ahol az országban elsőként foglalkozik számítógépes hangszintézissel és interaktív MIDI-vezérléssel.
1989-ben Fulbright ösztöndíjjal folytatott tanulmányokat a Egyesült Államokban.
1990-ben létrehozta a Magyar Komputerzenei Alapítványt, melynek céljaként a kortárs zene magyarországi fejlesztését és népszerűsítését tűzte ki.
Az 1990-es évek elejétől fő szervezője volt a Nemzetközi Bartók Fesztivál zeneszerzés és számítógépes zene kurzusának.
1998-ban létrehozta a Making New Waves kortársművészeti fesztivált.
1995-től tanít zenei informatikát a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán, 1996-tól pedig elektronikus zeneszerzést a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.
2001-ben a Bourgesi Elektroakuszikus Zenei Verseny két díját is elnyerte multimédia és "soundart" kategóriában.
2005-től tagja a European Bridges Ensemble hálózati zenét jótszó együttesnek.
2006-ban a karlsruhei ZKM rezidens zeneszerzője.
Tudományos és kreatív munkája a hangszín új zenében betöltött szerepére koncentrál.


Multimédia Stúdió Művészeti Egyesület
A Multimédia Stúdió Művészeti Egyesületet (MMS) az 1980-tól mindmáig az európai kontinens egyetlen állandó fényszínházaként működő planetáriumi LézerSzínház társulatának tagjai - a fényművészet iránt elkötelezett művészek, technikai szakemberek - alapították 1989-ben.
Az Egyesület a LézerSzínház művészeti programjainak megvalósítása és a széles közönség számára történő bemutatása mellett innovatív technológiák kutatásával, fejlesztésével, valamint kulturális programokhoz technikai jellegű szolgáltatások biztosításával teremti meg működésének financiális hátterét.


Lézer-fényhárfa
A lézer-fényhárfa a Multimédia Stúdió Művészeti Egyesületének fejlesztése, amely a zene, a mozgás és a lézer-látvány minőségileg új, komplex kapcsolatát teremti meg.
A berendezés olyan interfész, amely lehetővé teszi, hogy a zene a fénynyalábok érintésének hatására változzon, illetve szólaljon meg.
A fény-hangszer érzékelője "látja" a fénysugárhoz érintett tárgyakat. Azt is meg tudja különböztetni, hogy egy adott pillanatban melyik nyalábot érintettük meg.
A fénysugarakat egy mikroszámítógép azonosítja, majd MIDI üzenetet küld egy másik számítógépének (vagy szintetizátornak). A szintetizátor a berendezés által küldött jelekre előre tárolt hangokat, vagy hangsorozatokat szólaltat meg.
A berendezés bármilyen elrendezésű húrokat képes kivetíteni. A legegyszerűbb legyező alakzat többféle elrendezésben (vízszintes, függőleges, ferde vagy ezeknek bármilyen kombinációja lehet). A húrok animációs technikával mozoghatnak is.Vörösmarty Színház (Fő u. 8.):
22.30: Színpadtechnikai bemutató


Volksbank Galéria (Táncsics M. u. 7.):
19.30 - 24.00 megtekinthető az Antal-Lusztig Gyűjtemény

kiállítás.
Szent István Király Múzeum Országzászló téri épülete (Országzászló tér 3.):
17.00: gyermekfoglalkozások a Terembura Kulturális Múzeumkommunikációs Egyesület szervezésében a szoborparkban
Csillagkapcsoló - játék fénnyel és árnyékkal; kreatív foglalkozás "Két különös teremtmény elindul megkeresni az elveszett Csillagkapcsolót, ami éjszakánként a csillagokat az égre varázsolja..."
A foglalkozás során árnybábokat és díszletet készítünk egy folyamatosan alakuló meséhez, amelyhez az alaptörténet adott, de a múzeumi éjszaka látogatói szövik és alakítják tovább, kedvük és fantáziájuk szerint.
előzetes

AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish