Fejléc
Árnyék
 
A galéria története
Elválasztás


A Pelikán-ház -- korábbi nevén Győry-ház -- 1756-ban épült copf stílusban. A 19. században az utcafront felőli részen vendégfogadó, az udvarban pedig színház működött. Jelenleg lakások, a Vörösmarty Színház kamaraszínháza (Pelikán Terem) és üzlethelyiség is található benne.

1986. november 5.: A Deák-gyűjtemény kiállítás megnyitása ideiglenes helyén, a volt Pelikán Fogadó épületében (70 db műtárgy) [az 1988-as Oskola (akkor Zalka M) utcai költözésig]. Ajándékozási szerződés aláírása Deák Dénes műgyűjtő és Balázs Miklós tanácselnök által (140 alkotásról).

Ezt követően a Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonát képező helyiség használója 1993. augusztus 15-ig a Magyar Írók Szövetsége Területi Csoportja volt.
A helyiség megüresedését követően a Székesfehérvári Művészek Társasága kérelmet nyújtott be a helyiség kiutalása iránt. A Város Közgyűlésének határozata alapján a Város a Művészek Társaságának használatára 1994. december 31-ig utalta ki a helyiséget. Ekkoriban kezdődött a helyiség Galériává történő átalakítása.
1995. január elseje után Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata a Pelikán Galériát, Deák Dénes műgyűjtő halála után létrejött Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény fiókintézményévé tette.
A Társaság évente 8-9 alkalommal rendez időszaki kiállításokat, melyek 3-5 hétig tartanak nyitva. A Galéria programját a Székesfehérvári Művészek Társasága határozza meg, főleg kortárs alkotók állítanak ki, valamint a Társaság örökös (elhunyt) tagjai. Bemutatkoznak még művészeti alkotócsoportok, valamint a Galéria különféle regionális kiállítások színtere is. Külföldről általában testvér- és partnervárosaink (Kemi, Cento, Sepsiszentgyörgy, Schwabisch Gmünd) művészcsoportjai mutatkoznak be.

Ékes Fehérvár, nyolcezer.hu, 2017. március 17., 3'15"

AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish