Fejléc
Árnyék
 
Réber László könyvbemutató (Korrajz 1971-1974)
Elválasztás

Szeretettel meghívjuk a Réber László Korrajz 1971-1974 című könyvének bemutatójára, melyet 2011. június 6-án, hétfőn 16 órai kezdettel tartunk a Hiemer Házban (Székesfehérvár, Városház tér - bejárat az Oskola utca felől). Az eseményen Szűcs Erzsébet és Wehner Tibor beszélgetnek az idei Ünnepi Könyvhétre - a Móra Kiadó gondozásában - megjelenő kötetről.
Az album összeállítás Réber László az Élet és Irodalom hetilapban 1971 és 1974 között megjelent grafikáiból. A kötetet Widengárd Krisztina - az alkotó Svédországban élő lánya - szerkesztette, a gondos grafikai tervezés Hübner Teodóra, az angol fordítás Elizabeth Szász munkája.

Réber László (1920-2001) a XX. század közepétől az ezredfordulóig töltött be aktív szerepet a magyar művészeti életben mint karikaturista, grafikus és illusztrátor. Jelentésben gazdag, olykor ironikus és humoros munkáit a rendszer megtűrte ugyan, de kivételes tehetségét, egyediségét életében kevés hivatalos elismerés övezte.
Autonóm rajzainak témája a legtöbb esetben az emberi arc és az emberi alak. Stílusa puritán, letisztult, felületei erős vonallal körülhatároltak.
Réber Lászlónak több mint száz rajza jelent meg a négy év alatt az ÉS-ben, legtöbbször a lap kilencedik oldalán, a Véleményünk szerint című rovatban. (A hetilap képszerkesztője ez időben a korábban képzőművésznek indult Nagy László költő volt.) Réber László nevét ma a gyermekkönyvekhez - elsősorban Lázár Ervin és Janikovszky Éva könyveihez - készített illusztrációi kapcsán ismerik legtöbben, de készített rajzfilmeket, tervezett plakátokat is. E könyv kapcsán ugyanakkor képet kaphatunk egy autonóm alkotó autonóm grafikáiról.
A bemutatásra kerülő kötet kivételes gyűjteménye Réber László munkáinak, amelyek a magyar grafikusművészet aranykorában keletkeztek, de csaknem négy évtized elteltével a 21. század emberének is üzennek: elgondolkodtatnak súlyos tartalmukkal és megnevettetnek könnyed humorukkal.

A könyv ára 4990 Ft, könyvheti kedvezményes ára a könyvbemutató alkalmából 3990 Ft lesz.

AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish