Fejléc
Árnyék
 
Hírek
Elválasztás

Moskovszky Éva és Auer Erzsébet saját kezű alkotásai

Emlékeznek azokra az időkre, amikor nagymamáink otthonunk biztonságában, különféle kézimunka-technikákkal hasznos holmikat készítettek? Az elkészült tárgyakat talán a mai napig őrizzük, mert eszünkbe juttatják azok készítőjét, az otthont, a lassúdad munka nyugodt perceit.
A Moskovszky-gyűjtemény létrehozói, Moskovszky Éva (1925--2010) és édesanyja, Auer Erzsébet (1903--1992) a legjobb példái annak, amikor anyáról leányra száll e tudás. Kevesen tudják, de számos műtárgyat az ügyes kezű gyűjtőknek köszönhetünk.
Ragadják meg az alkalmat, hogy megtanuljanak egy új technikát vagy felelevenítsenek egy rég elfeledettet! A kézimunka ma is megnyugtató otthoni elfoglaltság lehet. E heti sorozatunkban bemutatunk néhányat Moskovszky Éva és Auer Erzsébet saját kezű alkotásai közül.

Vajon mikor festettünk utoljára? Iskolás korunkban? Itt az ideje újra ecsetet ragadni! Ezt a romantikus tájképet Auer Erzsébet festette, várat és emberalakot ábrázol. Fessük le mi is azt a helyet, ahová szívesen elutaznánk!
Forrás: https://hu.museum-digital.org/index.php?t=objekt&oges=6992


bővebben >>

Elválasztás

Minden napra egy mese -- frissítve

Hófehérke és a hét törpe, Jancsi és Juliska, Piroska és a farkas... A Grimm testvérek klasszikusai a 19. század óta a mai napig a gyermekkor meghatározó meséi. Meséljék most el ezeket gyermekeiknek vagy olvassák el őket újra és újra a saját szórakoztatásukra! A Grimm-mesék illusztrációi a 19-20. század játékainak népszerű díszítőelemei voltak, e heti sorozatunkban bemutatjuk a Moskovszky-gyűjtemény mesébe illő tárgyait. Minden napra egy mese! Tartsanak velünk!


bővebben >>

Elválasztás

Múzeumi élmény zárva tartásunk idejére -- frissítve

Zárva tartásunk idejére sem hagyjuk az érdeklődőket múzeumi élmény nélkül.
Kövessenek bennünket napról napra még több érdekességért játéktárgyainkról!
Játékok a múzeumból Önöknek, otthonra, járvány idejére



Kiállításunk már virtuálisan is látogatható! Járjanak körbe nálunk az elkövetkező időszakban otthonról -- virtuális séta: https://my.matterport.com/show/?m=yyetCEFiSQN (Készítette a Forum Hungaricum Nonprofit Kft.)


bővebben >>

Elválasztás

MúzeumDigitár

Märklin gyártmányú pályás gőzmozdony, 1959--1962 (Szent István Király Múzeum - Hetedhét Játékmúzeum, Székesfehérvár), MúzeumDigitár, március 17., 17.06


bővebben >>

Elválasztás

Elővigyázatossági okokból zárva

Ezúton tájékoztatjuk tisztelt látogatóinkat, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel elővigyázatossági okokból a Szent István Király Múzeum valamennyi kiállítóhelye -- így a Hetedhét Játékmúzeum is -- 2020. március 13-án, péntektől az intézkedés visszavonásáig ZÁRVA TART!
Megértésüket köszönjük!


bővebben >>

Elválasztás

Programjaink április 5-ig elmaradnak!

Tisztelt Látogatóink!
Ezúton tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a Szent István Király Múzeum kiállítóhelyein meghirdetett programok, rendezvények 2020. március 11-től április 5-ig a kialakult helyzetre való tekintettel elmaradnak.
Megértésüket köszönjük!
További információkért kövessék figyelemmel online felületeinket.


bővebben >>

Elválasztás

Mesék a vitrinből

2020. április 14-től kéthetente keddi napokon, 9.30--11.00 (április 28., május 12. és 26., június 9.): Múzeumi foglalkozás 1--3 éves gyermekeknek [Hetedhét Játékmúzeum -- Moskovszky és Réber Gyűjtemény (Székesfehérvár, Oskola u. 2--4.)]
A foglalkozás ára: 400 Ft/alkalom. Kapcsolat: Paréj Gabriella +36 70 338 61 69. Sajtónyilvános rendezvény.


bővebben >>

Elválasztás

4. Művészetpedagógiai Konferencia

2020 05. 21--22.: 4. Művészetpedagógiai Konferencia [ELTE TÓK]
Az év legjelentősebb játékos eseménye! Mi biztos, hogy ott leszünk, és a szervezők megbízásából hívunk minden pedagógust és játékkal foglalkozó szakembert!
Beszéljünk és gondolkodjunk együtt a játékról!


bővebben >>

Elválasztás

Hallgassanak Örkényt, olvassanak Rébert!

"Korábban már bátorkodtunk utalni rá, hogy számos érdekes, felfedezni való részlettel büszkélkedik a Réber László kiállítás. Nos, itt egy újabb bizonyíték! Tessék csak megállni a két terem találkozásánál levő beszögelésnél, saroknál. Egy fülhallgatót láthat ott a közönség, felette kilenc kis Réber-illusztrációval, melyek Örkény István egyperces novelláihoz készültek." -- Szabó Zoltán írása


bővebben >>

Elválasztás

Betekintés a kulisszák mögé

Bár az idő ködös és hideg volt kedden, a Hetedhét Játékmúzeum egyik szobájában már májusban jártunk: a gyermeknapi játékfesztivál szervező csapata újabb egyeztetést tartott. Szereplők, kellékek, helyszínek, plakátok és programfüzet -- sok mindenről szó esett. A Fehérvár Programszervező Kft. munkatársai, Benkő-Igaz Krisztina szakmai vezető, Krainhoffer Andrea rendezvényszervező és a rendezvény marketingfelelőse, Fürész Aliz, valamint Nagy Veronika, a Hetedhét Játékmúzeum vezetője, Molnár Júlia és Veszeli Dorottya múzeumpedagógus mellett a Hetedhét Játékfesztivál arculatának, plakátjainak, programfüzetének állandó megálmodója, Varga Gábor Farkas is részese volt a keddi egyeztető megbeszélésnek. A múzeum munkatársai megismertették a grafikust a idei tematikájával, a kapcsolódó mese szereplőivel; megbeszélték, mi legyen a menetlevélben, hány állomásjelző táblára lesz szükség a szokásos kreatív elemek mellett.
Fotó: Hajnal Csilla (Régi ismerősök és újdonságok a Játékfesztiválon), a Fehérvári program írása


bővebben >>

Elválasztás

Autókór Eldorádóban

Szabó Zoltán: Autókór Eldorádóban, Réber és az animáció, https://szikmblog.wordpress.com/2020/01/22/autokor-eldoradoban/, 2020. január 22., sze. Cikkindító kép: részlet az Autókór című rajzfilmből


bővebben >>

Elválasztás

Múzeumpedagógiai foglalkozások a Hetedhét Játékmúzeumban

Pedagógusok figyelmébe! A tanév második felében is szeretettel várjuk az óvodás és alsó tagozatos csoportokat a Moskovszky-gyűjteménybe, és valamennyi korosztályt (óvodás, alsós, felsős, sőt, középiskolás csoportokat) a Réber-kiállításba. Változatos múzeumpedagógiai foglalkozásainkkal színesíthetik óvodai, iskolai hétköznapjaikat, de programjaink kirándulások, táborok alkalmával is tartalmas időtöltést biztosítanak. Utazzunk a régi korok játékainak világába vagy fedezzük fel a "vonalba zárt történeteket" közösen, játszva! Foglalkozásaink 5 éves kortól ajánlottak. Bejelentkezés: Molnár Júlia múzeumpedagógusnál 70/400-89-98


https://www.facebook.com/hetedhetmuzeum/posts/2599441286821527

bővebben >>

Elválasztás

8. Hetedhét Játékfesztivál

Bár távolinak tűnik jövő májusa, de mi már elkezdtük az előkészületeket a 8. Hetedhét Játékfesztiválra a Fehérvári Programszervező Kft.-vel.
Annyit már elárulhatunk, hogy a jövő évi téma a család lesz.
Akik pedig nem bírnak addig várni, várjuk őket szeretettel (2019. dec. 29-ig). Az idei év Babamentő hősei ne feledjék otthon az ingyenes belépésre jogosító oklevelüket!


bővebben >>

Elválasztás

Kulturális játszóterek. Óvodások fejlesztése játékmúzeumi módszerekkel


A székesfehérvári Hetedhét Játékmúzeum az EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című kiemelt európai uniós projekt mintaprojektjének keretében olyan módszertanilag megalapozott anyagot dolgozott ki (az óvodapedagógusok számára a múzeumi tanulásról szóló tapasztalati tudás: a kézzelfogható élmény tananyagként felhasználható múzeumpedagógiai mintafoglalkozás), amely támogatja a múzeumszocializációt. A foglalkozásokon Székesfehérvári Gyöngyvirág Óvoda nagycsoportosai vesznek részt. Mentorált múzeumunk a Martonvásári Óvodatörténeti Gyűjtemény, a martonvásári foglalkozáson a Martonvásári Brunszvik Teréz Óvoda nagycsoportosai vesznek részt. A promóvideókat Deák Balázs és Tar Károly (HírBeleBumm Kreatív Kommunikáció) készítette. A székesfehérvári promóvideó (4'29"); a martonvásári promóvideó (1'52").


bővebben >>

Elválasztás

Projektzáró


A Hetedhét Játékmúzeum a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeummal együttműködésben az EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című mintaprojekt keretében olyan módszertanilag megalapozott anyagot dolgozott ki, mely amellett, hogy támogatja a múzeumszocializációt és a generációk közti kommunikációs szakadék csökkentését, érzékenyítésül szolgál a pedagógushallgatók (és pedagógusok) számára is.


bővebben >>

Elválasztás

Játékgyűjteményi adatbázis


Mintaprojektünk, az EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című kiemelt európai uniós projekt mintaprojektjének keretében fejlesztett új Játékgyűjteményi adatbázisunk.




bővebben >>

Elválasztás

Kulturális játszóterek


Fejér Tamás: Ovisok a múzeumban -- Közös projektbe kezdett az ELTE a SZIKM -- Hetedhét Játékmúzeum, http://www.szekesfehervar.hu/, Kultúra, 2017.09.20., sze. 13.21 (Fotó: Molnár Artúr)
A múzeumszocializációt segítő projekten dolgozik közösen a Hetedhét Játékmúzeum és az ELTE Tanító- és Óvóképző kara. A cél, hogy az óvodásokból múzeumszerető és értő felnőttek váljanak. Ma konzultációs nappal kezdték a közös munkát a Játékmúzeumban.

Mintaprojektünk, az EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című kiemelt európai uniós projekt mintaprojektje.


bővebben >>

Elválasztás

A játék fiatalít!


A Hetedhét Játékmúzeumban minden hónap első szombatja társasjátékos nap.
Ha jegyvásárláskor jelzi, hogy szeretné kipróbálni a múzeum saját társasjátékát, fiatalítunk - felnőtt helyett diák, diák helyett gyermek kategóriába kerül.
A Rejtély a babaházban társasjáték 4-8 fővel játszható, izgalmas családi játék, amely a múzeum tárgyainak felhasználásával készült. Nyolcéves kortól önállóan is játszható. Társasjátékos napjainkon játékmesterek segítik az eligazodást a szabályokban.
(Felnőtt belépő 700 Ft, diák 350 Ft, gyermek ingyenes)


bővebben >>

Elválasztás
Elválasztás

AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. – hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
magyarenglish