Fejléc
Árnyék
 
EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című kiemelt európai uniós projekt mintaprojektje (Széchenyi 2020 -- ESZA)
Elválasztás


A székesfehérvári Hetedhét Játékmúzeum az EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című kiemelt európai uniós projekt mintaprojektjének keretében olyan módszertanilag megalapozott anyagon dolgozik, mely amellett, hogy támogatja a múzeumszocializációt és a generációk közti kommunikációs szakadék csökkentését, érzékenyítésül szolgál a pedagógushallgatók számára is.

A későbbi múzeumlátogatói attitűd kialakítása érdekében fontos, hogy a múzeumi nevelés hogy már kisgyermekkorban elkezdődjön. Ekkor a gyermek legfontosabb és legfejlesztőbb közege a játék, a játékmúzeum tehát ideális környezetet biztosít a korai múzeumi neveléshez. A Hetedhét Játékmúzeumban megvalósuló mintaprojekt a "Kulturális játszóterek. Óvodások fejlesztése játékmúzeumi módszerekkel" címet kapta, mely utal az óvodás gyermekek számára nélkülözhetetlen játék fontosságára és a játékgyűjtemény ebben a folyamatban betöltött kiemelt szerepére.

A gyermekek múzeumlátogatásához azonban elengedhetetlen a szülők és a pedagógusok támogatása. Az óvodapedagógusok oktatásából alapvetően hiányzik a múzeumi tanulásról szóló tapasztalati tudás, a mintaprojekt egyik célja tehát kézzelfogható élményt, tananyagként felhasználható múzeumpedagógiai minta-foglalkozást, kiadványt illetve szakmai gyakorlati lehetőséget biztosítani az óvodapedagógus képzés számára. Hosszútávon ez a folyamat is elindíthatja a köznevelési intézmények múzeumi irányba történő elmozdulását. A szülői oldalt pedig egy olyan családok számára kialakított foglalkoztató csomag támogatja, mely a játék általi nosztalgia erejével hozza közelebb egymáshoz a különböző generációkat, s termeti meg köztük a kommunikációt, tudásátadást. A mintaprojekt fontos feladata továbbá az adaptálhatóság, azaz olyan módszer kidolgozása, mely más intézményekben is sikerrel felhasználható.

A fentiek értelmében célunk tehát egy múzeumpedagógiai foglalkozás, egy családi foglalkoztatócsomag kidolgozása, egy módszertani útmutató összeállítása illetve egy online játékgyűjteményi adatbázis létrehozása.

A székesfehérvári promóvideó (4'29")


A kitűzött célok több intézmény (felsőoktatási intézmény, köznevelési intézmények, mentorált múzeum) összefogásával valósulnak meg. A mintaprojekt produktumainak módszertani megalapozottságát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképző Kara adja. A kar különböző műveltségterületeket képviselő kinevezett oktatói segítik az elkészülő anyag elméleti és módszertani kidolgozását, támogatják annak komplexitását. Az egyetem biztosítja továbbá a tervezett foglalkozásokon résztvevő múzeumpedagógiai érdeklődésű hallgatókat. Az adaptálhatóság szempontjait figyelembe véve mentorált múzeumunk a Martonvásári Óvodatörténeti Gyűjtemény lett. A foglalkozás megvalósításhoz nem nélkülözhetőek együttműködő köznevelési intézmények sem. A Hetedhét Játékmúzeumban megvalósuló foglalkozáson a Székesfehérvári Gyöngyvirág Óvoda óvodásai (nagycsoport) vesznek részt, a martonvásári foglalkozáson pedig a Martonvásári Brunszvik Teréz Óvoda nagycsoportosai. A szakmai partnerekkel való együttműködést folyamatos online kommunikáció és konzultációs alkalmak segítik.


a martonvásári promóvideó (1'52").


A promóvideókat Deák Balázs és Tar Károly (HírBeleBumm Kreatív Kommunikáció) készítette.


2017. november 30., csüt.: Lídia titka múzeumi mesefoglalkozás (a mintaprojekt egyik eleme) (Fotó: Deák Balázs)Projektgazda (konzorciumvezető): Szabadtéri Néprajzi Múzeum (SZNM) -- Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK)
A projektről röviden a MOKK oldalán

Az országos programról
Sajtófigyelő:


Fejér Tamás: Ovisok a múzeumban -- Közös projektbe kezdett az ELTE és a SZIKM -- Hetedhét Játékmúzeum, http://www.szekesfehervar.hu/, Kultúra, 2017.09.20., sze. 13.21 (Fotó: Molnár Artúr)
A múzeumszocializációt segítő projekten dolgozik közösen a Hetedhét Játékmúzeum és az ELTE Tanító- és Óvóképző kara. A cél, hogy az óvodásokból múzeumszerető és értő felnőttek váljanak. Ma konzultációs nappal kezdték a közös munkát a Játékmúzeumban.

Kulturális játszóterek, http://www.fehervartv.hu/video/index/21265, 2017.09.20., sze. 13.21
Kulturális játszóterek -- Óvodások fejlesztése játékmúzeumi módszerekkel címmel tartottak konferenciát.

Gábor Gina: A Fehérvári Hetedhét Játékmúzeum mintaprojektje -- Kulturális játszóterek, feol, Múzeum, 2017. 09. 23., szo. 09.30
SZÉKESFEHÉRVÁR -- A Hetedhét Játékmúzeumban egy módszertanilag megalapozott mintaprojekten dolgoznak. Ennek nyomán olyan múzeumpedagógiai foglalkozás születik, amely országos példává válhat és beépíthető lesz az óvodapedagógusok képzésébe.


Mintaprojektünk, az EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című kiemelt európai uniós projekt mintaprojektjének keretében fejlesztett új játékgyűjteményi adatbázisunk: http://jatekmuzkereso.szikm.hu.

projektzáró >>


AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. – hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
magyarenglish