Fejléc
Árnyék
 
Múzeumpedagógiai kínálatunk
Elválasztás

Óvodások számára:
Életre kelt játékok: vármese:
Egy olyan világot ismernek meg a gyerekek, amikor még Lego és Playmobil nélkül játszottak csatát a fiúk és építettek tornyos palotát a lányok. A foglalkozás végén katonákká, királylányokká és építőmesterekké változnak a gyerekek.
Életre kelt játékok: mese a falon
Egy különleges diafilmen a Rendíthetetlen ólomkatona meséjét nézik meg, majd a "bűvös lámpás" mellett a papírbalerina "otthonával", a papírszínházzal is megismerkedhetnek a gyerekek.
Életre kelt játékok: maszkabál
Az ovis gyerekek játék babákká változnak. Száz évet ugrunk vissza az időben és korabeli ruhákba öltözve fedezzük fel a kiállítást. Majd táncot járunk "szigorú" táncrend szerint.
Életre kelt játékok: babazsúr
A porceláncsészés gyermekzsúrok világába kerülünk. Közösen megterítünk. Lesznek vendégvárók és vendégek, majd kortyolunk a képzeletbeli teából. Életre kelt játékok: babamese
Találkozunk igazi porcelánbabákkal. Beszélgetünk korabeli játékokról, babákról, majd megkeressük a megfelelő ruhákat egy babazsúrhoz.

1.--2. osztályosok számára:
Régi játék, nem rossz játék: utazás térben és időben
Estella bárónő utazni készül. Kiállításunk miniatűr világa megmutatja, hogy mivel utazhatott, mi került a csomagjába, egy olyan korban, amikor a gőzmozdony száguldása ámulatba ejtette az embereket. A foglalkozás vasútépítéssel zárul.
Régi játék, nem rossz játék: babaház
A babaház hű tűkre korának, így megleshetjük, milyenek voltak a polgári élet hétköznapjai 100 évvel ezelőtt. A diákok maguk is átélhetik azt a varázslatot, amely a Moskovszky-gyűjtemény alapítóit is megragadta, amikor berendeznek apró szalonokat, konyhákat.
Régi játék, nem rossz játék: papírszínház
Színház, ahol nem nézni kell, hanem papírból térben építeni, szereplőket válogatni -- és játszani, játszani, játszani. A jól ismert klasszikus mesék itt még új befejezést is kaphatnak.
Apró tárgyak titkai: törékeny játékok töretlen sikere
Felfedezzük, hogy mikor és miért került a porcelán a gyerekszobába, és milyen az az építőkocka, amelyet majd 140 éve változatlan anyagból gyártanak.

3.--4. osztályosok számára:
Vonalvarázsló-Réber
Réber László sajátos meseillusztrációival ismerkedünk meg sok-sok rajzolás, beszélgetés és alkotás közben.
Apró tárgyak titkai: illúziók
Praxinoszkóp, taumatróp, kaleidoszkóp -- a furcsa elnevezésű tárgyak itt kipróbálhatóak, és rajtuk keresztül feltárul a fotózás és a diafilm története.
Apró tárgyak titkai: fémcsodák
Milliméteres szemüvegtok vésett felirattal, babakézbe való kanócvágó olló, ezüst teáskészlet. Kincsek, amelyek egykori ötvös mesterek kezét dicsérik. Egy-egy érdekes tárgy kipróbálása után a legnépszerűbb fémjáték, az ólomkatona kerül a középpontba.

5.--8. osztály
Családom és egyéb állatfajták
Gerald Durell klasszikusát Réber László is illusztrálta. A hozzá kapcsolódó illusztrációból indulva bejárjuk a játékgyűjtemény sajátos állatvilágát.
Társas-játék
Lépegetős, dobókockás, kiütős, versenyzős, együttműködésre ösztönző. A táblás játékok történetébe pillanthatnak be a diákok, természetesen sok játékkal.
Egyszervolt házak kicsiny másai: ahány bútor, annyi stílus
A játék mindig tükrözi a valós életet- igaz ez a babaházak miniatűr bútorai is. Gyűjteményeink legszebb darabjai történelmi, művészettörténeti korszakokat idéznek.

Tematikus foglalkozás vak és látássérült gyerekek számára
Régi játék, nem rossz játék: babaház
Régi játék, nem rossz játék: porcelánbaba


© Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. – hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
magyarenglish