Fejléc
Árnyék
 
Trianon 100 -- Emlékezzünk együtt! -- frissítve
Elválasztás

A Szent István Király Múzeum a trianoni békediktátum 100. évfordulójára egy történeti sorozattal kíván emlékezni, amelyben olyan korabeli tárgyakat, dokumentumokat és visszaemlékezéseket mutatunk be, melyek városunkhoz, régiónkhoz köthetők. Az együtt emlékezés keretében tettük közzé felhívásunkat is, amelyben arra kérjük Önöket, hogy osszák meg velünk Trianonhoz köthető családi emlékeiket!

A sorozat negyedik részében a Hetedhét Játékmúzeum Moskovszky-gyűjteményének egyik különleges darabját mutatja be.

Ez a kiszárított rózsaszirom -- rajta a Magyar Hiszekegy első versszakával -- egy babaszobában elhelyezett útiládában lapul, gondosan papírba csomagolva. Titkos emlék, amelyről semmit nem tudunk. Valószínűleg már nem is fogjuk megtudni, hogy ki és milyen céllal írta és őrizte meg, de ez a tárgy, mint egy csepp víz a tengert, mégis képes visszatükrözni a történelmet, és benne az 1920 utáni Magyarországon egy hétköznapi ember hazaszeretetének megnyilvánulását.
(Műtárgyfotó: Kiss László)
A Szent István Király Múzeum a trianoni békediktátum 100. évfordulójára egy történeti sorozattal kíván emlékezni, amelyben olyan korabeli tárgyakat, dokumentumokat és visszaemlékezéseket mutatunk be, melyek városunkhoz, régiónkhoz köthetők.
Sorozatunk nyolcadik részében a Hetedhét Játékmúzeum Moskovszky-gyűjteményéből egy történelmi társasjátékot mutatunk be. A játékban minden játékosnak három részre felszabdalt történelmi képeket kell a saját játéktáblájára illeszteni. Akinek a tábláján először jelenik meg egy teljes kép, pénzjutalmat kap, és az nyer, akinek mind a hat történelmi képet sikerül kiraknia. A játék dobozán Lengyel Rheinfurs Ede Horthy Miklós bevonulása Pestre fehér lovon c. festménye, a doboz jobb felső sarkában pedig Árpád bevonulása a Kárpát-medencébe látható.
(Műtárgyfotó: Kiss László)
Emlékeket vár a múzeum, FTV, 2020.05.22., 1'39"
Idén, a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából a Szent István Király Múzeum különleges felhívást intéz a régió...


AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. – hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
magyarenglish