Fejléc
Árnyék
 
Hermann Zoltán: A Grimm testvérek "családi" meséi (Játék Szalon ismeretterjesztő előadás)
Elválasztás

A Hetedhét Játékmúzeumban 2018-ban is folytatódik a Játék Szalon ismeretterjesztő előadássorozat.

Idei első előadásunk kiindulópontját olyan 19. század végi kirakós játékok jelentik, amelyeken illusztrációként Grimm-mesék szerepelnek. Az előadás ezeknek a meséknek a korban betöltött szerepéről és mai aktualitásáról szól.

A Grimm testvérek "Gyermek- és családi" mesék címen először 1812-ben megjelent gyűjteménye nemcsak mintát adott a 19. századi európai mesegyűjtemények összeállításához, de egyúttal pontosan rögzítette a szóbeli mesemondás hagyományának azt a 18-19. század fordulójára tehető funkcióváltását, amelynek során a mese a városi, polgári környezetben a közösségi normák szabályozása helyett elsősorban a családon belüli konfliktusok feloldásának, a családi szerepek rögzítésének eszközévé vált. Grimmék meséi -- szemben például a magyar parasztmese hagyományával -- a német városi folklór termékei, legtöbb meséjüket egy kasseli patikuscsalád vendégeként jegyezték le. Előadásában Hermann Zoltán a családikonfliktus-típusokat, a gyerekek családi helyzetének egykorú változásait követve mutatja be a mesegyűjteményt, és választ ad arra a kérdésre is, hogy a mesék manapság divatos pszichoterápiás értelmezésének hol vannak a mesefilológia, a mesemondás történeti vizsgálata által kijelölt határai.


Időpont: 2018. február 9. március 2., péntek 16.30

Előadó: Hermann Zoltán irodalomtörténész (Károli Gáspár Református Egyetem)

Az előadás címe: A Grimm testvérek "családi" meséi

Helyszín: Hetedhét Játékmúzeum, Réber-terem

Az előadásokra a belépés ingyenes, minden kedves vendégünket a polgári szalonok teadélutáni hangulatával várjuk!© Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. – hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
magyarenglish