Fejléc
Árnyék
 
miről írtak az újságok 150, 100, 50 és 5 évvel ezelőtt október 5-én -- Arcanum Adatbázis Kiadó
Elválasztás

[arcanum admin]: Száz éve verés járt a "csekély jövedelmű" lánykérőnek, Arcanum, 2022. október 05.

A Fejér Megyei Hírlap könnyed tudósításával fejezzük be időutazásunkat az Arcanum adatbázisában. Öt évvel ezelőtt felnőtteknek tartottak tárlatvezetést a Hetedhét Játékmúzeumban, és az eseményről szóló összegzés részletesen kitér Teddy mackó történetére is.

"Külön fejezet kezdődött a játéktörténetben, amikor a kemény testű, szőrmével bevont állatok helyett megjelentek az ölelhető, vigaszt nyújtó textil és plüss állatfigurák. Ez a folyamat egybeesett a Steiff cég létrejöttével, összekapcsolódik Teddy mackó történetével. Az amerikai elnök, Theodor Roosevelt egy vadászaton nem volt hajlandó lelőni az elé hurcolt medvebocsot. Ennek nyomán Amerikában a kézzel varrt medvefigura, "Teddy" népszerű lett. Eközben a német Margaret Steiff -- aki gyermekbénulás miatt tolószékben töltötte az életét -- filc tárgyakat, egyebek között mackókat is varrt. A figurák sokáig senkinek sem kellettek, ám -- Roosevelt és a mackó esete után -- egy lipcsei vásáron az amerikaiak rögtön háromezer medvefigurát rendeltek a cégtől. A Steiff-mackó azóta is fogalom a játékiparban..." (Fejér Megyei Hírlap, 2017. 10. 05.)
© Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. – hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
magyarenglish