Fejléc
Árnyék
 
Anyák napja
Elválasztás

Az egyik legszebb, legfontosabb emberi kötődés az anya-gyermek kapcsolat, így nem véletlen, hogy külön ünnepnapot szentelünk az édesanyáknak, nagymamáknak. Ebből az alkalomból munkatársunk, dr. Nagy Veronika muzeológus, a Hetedhét Játékmúzeum vezetője járja körül a témát a gyűjtemény tárgyain, valamint a gyűjtők, Auer Erzsébet és Moskovszky Éva anya-lánya kapcsolatán keresztül.

Anyák napja alkalmából, Mintázatok az anyaságra -- babaszobák lakóitól, https://szikmblog.wordpress.com/2020/05/02/anyak-napja-alkalmabol/

A Hetedhét Játékmúzeumban őrzött páratlan játékgyűjteményt anya és lánya: Auer Erzsébet és Moskovszky Éva hozták létre, összesen kilenc évtized alatt. Gyűjteményük a kultúrtörténeti értékek iránti elköteleződés egyedülálló megnyilvánulása, kapcsolatuk pedig az anya-gyermek viszony csodálatra méltó példája. Életüket végig kísérte a miniatűr tárgyak szeretete és megbecsülése, amely közös gyűjtőszenvedélyük kiindulópontja volt. A gyűjtemény számos művészettörténeti ritkaságot és számtalan játéktárgyat vonultat fel, miközben sajátos módon reflektál annak a korszaknak az életmódjára, amelyben a tárgyak megszülettek. A rendkívüli ízléssel, magas műveltséggel és szubjektív játéktevékenységgel összeállított babaszobák miniatűr tükrei a felnőtt társadalomnak, és benne a játékbabák elmúlt századok miniatűr anyáit és gyermekeit reprezentálják.
Vajon mit őriznek, és mit mutatnak meg ezek a babaszobák felmenőink anyaságról alkotott felfogásából? A gondosan felöltöztetett porcelánbabák mesélhetnek-e nekünk a 19. század anyáinak életéről, mentalitásáról, gyermekeikhez fűződő viszonyáról?
A 18. század óta lassan, a modern polgári család megszületésével párhuzamosan formálódott és bontakozott ki mai anyaképünk, mely a 21. században tovább alakult, és napjainkra bensőséges anya-gyermek kapcsolatot feltételező, a gyermek jövőjére alapvető hatással bíró, de már nem csak természetes, hanem választható (szuper)anya-felfogássá vált.
(...)


AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. – hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
magyarenglish