Fejléc
Árnyék
 
Címlap
Elválasztás

Burján Orsi -- Komjáti Áron duó

2023. december 10-én, vasárnap 17 órától:
Burján Orsi -- Komjáti Áron duó (adventi koncert)
Helyszín: Hetedhét Játékmúzeum -- Moskovszky és Réber Gyűjtemény (Székesfehérvár, Oskola u. 2--4.)
A belépés díjtalan!
Sajtónyilvános rendezvény

Burján Orsi és Komjáti Áron 3éve muzsikálnak együtt, de a duó mindkét tagjának külön-külön is fontos helye van a zenei életben. Orsi Hollandiában a Conservatorium van Amsterdam jazz ének szakán szerzett diplomát, majd a Conservatorium van Rotterdam világzene szakon török éneket tanult.
Magyar és török népdalokra írt átiratai ekkor születtek, melyek azóta is bővülnek. Karvezetőként és énekesként is aktív, a fehérvári Primavera és Sing for joy kórusok vezetője, és duójukon kívül tagja a Blue Canarro Group-nak, és saját jazz-zenekara is van.
Komjáti Áron 2011-ben diplomázott a Zeneakadémia Jazz Gitár Tanszakán, azóta aktívtagja a hazai jazz életnek. 2012-óta tagja a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestrának, ugyanebben az évben csatlakozott a Balázs Elemér Grouphoz. Saját zenekara a Freakin Disco, mellyel 2023-ban jelent meg harmadik nagylemezük.
Duójukkal már játszottak többek között a Budavári Bor és Jazz napokon, és a Dombosfeszt világzenei fesztiválon.
Előadásukban a gitár és ének harmonikusan egészíti ki egymást, repertoárjukon a jazz standardek mellett Orsi magyar és török népdalokra írt jazzes átiratai is megtalálhatók, melyhez Áron gitár játéka plasztikusan teremt különleges színű világot.

bővebben >>

Elválasztás

Négykezes Kedd -- Hímezzünk együtt karácsonyi képeslapot

2023. december 12. 12.00--16.00: Képeslaphímzés (Négykezes Kedd) a SZIKM-Hetedhét Játékmúzeumban (Hiemer-ház, Székesfehérvár, Oskola u. 2--4.). Készüljünk közösen a karácsonyra!
A régi időkben a hölgyek korántsem kedvtelésből hímeztek: precizitásuk és pontosságuk fejlesztésére, valamint jó ízlés és szépérzék finomítására "használták". A közelgő karácsony apropóján hímezzünk valami ünnepit mi is!
Regisztráció: toth.eszter@szikm.hu 70 664 6170
Részvételi díj: 500 Ft
Sajtónyilvános rendezvény.
A programváltozás jogát fenntartjuk
bővebben >>

Elválasztás

Ünnepi kutakodás a Moskovszky-gyűjteményben

Vajon van összefüggés a szaloncukrok és a polgári szalonok között? Látogasson el hozzánk, vegyen egy szaloncukrot, és járjon utána!


bővebben >>

Elválasztás

Megérkezett a Mikulás

A Szent István Király Múzeum munkatársainak gyermekeihez is megérkezett a Mikulás. Stílusosan a Hetedhét Játékmúzeumban lepte meg a kicsiket, és az ajándékok mellé minden gyermekhez volt egy-két személyes jó szava is.


bővebben >>

Elválasztás

Babáihoz már megérkezett a Mikulás

A Hetedhét Játékmúzeum babáihoz már megérkezett a Mikulás. Vajon milyen apró ajándékokkal kedveskedik a lakóknak? Mi mindent szállított a kocsiján? Kukucskálj be hozzá, és kiderül...bővebben >>

Elválasztás
Elválasztás

Együttműködés és tudásmegosztás

játékgyűjteményeket feldolgozó muzeológusok: Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely, Hetedhét Játékmúzeum, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Néprajzi Múzeum és Óbudai Múzeum.


bővebben >>

Elválasztás

A könyvillusztrátor, akinek mindenki ismeri a rajzait: Réber László

Szűcs Gyula: A könyvillusztrátor, akinek mindenki ismeri a rajzait: Réber László. PORT.hu, 2023. november 5.
Réber neve örökre összenőtt Janikovszky Éva, Lázár Ervin és Gerald Durrell könyveivel. De milyen volt maga a művész a bohókás rajzok mögött?


bővebben >>

Elválasztás

Gyűjteménygyarapodás!

Az Osztrák-Magyar Monarchia időszakából származó kirakójátékokkal gyarapodott a Hetedhét Játékmúzeum gyűjteménye!
Az Anker kőépítő játékcsaládba tartozó mozaikjáték (tangram) kedvelt volt a 19. század végén és a 20. század első évtizedeiben. A játék alapötlete Friedrich Fröbel (1782--1852) pedagógiai célú képességfejlesztő eszközeit tekintette kiindulópontnak. A taneszköznek használt Fröbel-kockák hatására 1875-ben először a feltaláló és vállalkozó szellemű Lilienthal fivérek (Gustav Lilienthal építész, Otto Lilienthal repülőgép-mérnök, pilóta) gyártottak ún. kőépítőszekrényeket (építőkockákat) játék céllal, számos változatban. Ezek azonban nem fából, hanem homokból, krétából, lenolajból és színezőanyagból készültek, nagynyomású préseléssel. Nagyüzemi gyártásuk a Rudolfstadtban tevékenykedő üzletember, Friedrich Adolf Richter (1848--1910) nevéhez fűződik, aki Horgony (Anker) védjeggyel helyezte őket kereskedelmi forgalomba a Monarchia egész területén. A népszerű kőépítő játékok mellett Richter különféle kirakó- és mozaikjátékokat is gyártott a kínai eredetű tangram játékok mintájára, a kőépítő játékokhoz kifejlesztett speciális anyagból. A játékok használati utasítása a Monarchia többnyelvű népességét kiszolgálva több nyelven íródott, szép kivitelezésű kartondobozaikat színes litográfiával díszítették.
Köszönjük a nagylelkű felajánlást!
bővebben >>

Elválasztás

tematikus múzeumpedagógiai foglalkozások -- Réber-tárlat

Szeretettel várja a Hetedhét Játékmúzeum az óvodásokat, iskolás osztályokat, csoportokat tematikus múzeumpedagógiai foglalkozásaira. Réber László Vonalba zárt történetek című kiállításában a gyerekek játékos tevékenységeken keresztül ismerkedhetnek meg a művész grafikáival.


bővebben >>

Elválasztás

Múzeumpedagógia -- alsós 2023/24

Szeretettel várja idén is a Hetedhét Játékmúzeum az iskolás osztályokat, csoportokat tematikus múzeumpedagógiai foglalkozásaira. A múlt századi polgári életmódot és játékokat bemutató Moskovszky-gyűjteményt a gyerekek játékos tevékenységeken keresztül ismerhetik meg. Az autentikus játékszerekkel való játék során igazi időutazásban lehet részük.bővebben >>

Elválasztás

Múzeumpedagógia -- óvoda 2023/24

Szeretettel várjuk az óvodás csoportokat idén is a Hetedhét Játékmúzeum múzeumpedagógiai foglalkozásaira, melyek alkalmával a kiállított tárgyak megelevenednek. A gyerekek mesés történettel átszőtt játékos tevékenységeken keresztül ismerkedhetnek meg a múlt századi polgári életmódot és játékokat bemutató kultúrával. A foglalkozások végén igazi időutazásban lehet részük az autentikus játékszerekkel, szabad játék keretében.
bővebben >>

Elválasztás
Elválasztás

Dedikált Babaenciklopédiája

Az amerikai Coleman nővérek Babaenciklopédiája a nemzetközi "babaológia" megkerülhetetlen szakkönyve. A könyv első lapján Moskovszky Évának (férjezett nevén Horváth Éva) és édesanyjának, Auer Erzsébetnek írt dedikálás olvasható, de az igazi elismerést az jelenti, hogy a könyvben a szerzők a gyűjtemény legértékesebb babáinak fotójával szemléltették babatörténeti kutatásaik eredményeit.


bővebben >>

Elválasztás

A Hetedhét Játékmúzeum első emeletére új lakók költöztek! -- mackógyűjtemény

Kovalcsik Péter legendás sportoló és sikeres játékbolt tulajdonos. Játéküzleti tevékenységének köszönhetően hozta létre több száz darabból álló, egyedülálló mackógyűjteményét, melyben nagy számban megtalálhatóak a leghíresebb mackógyártó cégek termékei egészen az 1910-es évektől kezdve.
Vajon hány mackót számlál a gyűjtemény?
Látogassanak el hozzánk, és tekintsék meg a gyűjtemény néhány darabját!
bővebben >>

Elválasztás

Gurulós Lovacska

Kedves Gyerekek!
Együtt, közösen legyőzve az akadályokat sikerült meggyőznünk a Gurulós Lovacskát, hogy ne menjen világgá, hanem maradjon itthon velünk a múzeumban. Nektek köszönhetően már saját története, és egy igazán különös kalandja is van, amiket el tud mesélni a társainak. Már nem érzi magát többé magányosnak, hiszen rengetegen a barátaivá váltatok.
Ne feledjétek, a barátságot őrizni, ápolni kell, ezért várunk vissza benneteket!
Jukka! Köszönjük szépen a kedves ajándékot!
Üdvözlettel: Lulu


bővebben >>

Elválasztás

Lidike baba -- Moskovszky-gyűjtemény

A Szent István Király Múzeum 2023-ban ünnepli 150 éves fennállását, ennek alkalmából online felületein gyűjteményiből kisebb válogatást ad.
Lidike baba a Moskovszky-gyűjtemény különleges konyhatündére. Nem csak azért, mert konyhafelszerelése több mint 120 éves (mégis csupa finomságot készít vele), hanem azért, mert ez a baba magyar is meg nem is, és porcelán is meg nem is. Hogy lehet ez? Feje Németországban készült. A tarkón található jelzés alapján ezt a fejtípust 1913-ban szabadalmaztatta Armand Marseille köppelsdorfi babagyáros. Eredetileg masszából (különböző adalékanyagokkal kevert fa- vagy papírpép) készült test tartozott hozzá, de a Moskovszky-gyűjtemény megalapozójához, Auer Erzsébethez a fej már test nélkül került. Auer Erzsébet habot verő szakácsnőként látta maga előtt az új szerzeményt, és egy babakonyha babaasztalához ültette. Először csak képzeletben, majd megkérte textilbaba készítő barátnőjét, Mészáros Annát -- aki a babáival külföldön is komoly sikereket ért el--, hogy mutassa meg, hogyan lehet ülő babatestet varrni. Mészáros Anna nem megmutatta, hanem megcsinálta maga a testet, és fel is öltöztette. Fejére piros kendőt kötött, de az alatta lévő parókával együtt ez azóta megsemmisült. Lidike baba most fehér kendőt visel, mely 1998-ban, a Fehérvári Babaház megnyitásakor került a fejére. S ekkor lett része ez a miniatűr történet az immár 150 éves Szent István Király Múzeum történetének.bővebben >>

Elválasztás

A színek nyomában

Ahogyan már korábban is beszámoltunk róla, folytatódik a Hetedhét Játékmúzeum és az ELTE-TÓK együttműködése, melynek kiemelt célja a hallgatók múzeum iránti érzékenyítése. A Múzeum a legkisebbeknek című projekt keretein belül egy új múzeumpedagógiai foglalkozást hoztunk létre, mely az ELTE TINLAB (Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium) támogatásával valósult meg. A színek nyomában című foglalkozás Réber László grafikusművész kiállításához kapcsolódik és az óvodás korosztályt szólítja meg. Ezúttal az ELTE Gyakorló Óvodájába járó gyermekek érkeztek hozzánk. A délelőtt során megfigyelőként jelen voltak még az ELTE-TÓK szakemberei és hallgatói is, melyről videófelvétel is készült.
bővebben >>

Elválasztás

Vendégkönyvek

A múzeumi vendégkönyvek azonnal, és őszintén jelzik vissza azt az élményt, amit a múzeumi kiállítás nyújt a látogatóknak. Fontos ezeket a visszajelzéseket követni, és fontos ezeket a könyveket hosszú távon megőrizni, mert ezek is a múzeumtörténet részei. A Szent István Király Múzeum 150 éves évfordulója alkalmából ezúttal a 10 éves Hetedhét Játékmúzeum vendégkönyvi bejegyzésit tekintettük át.
bővebben >>

Elválasztás

Kulturális játszóterek -- múzeumpedagógiai foglalkozást óvodásoknak a Réber Gyűjteményhez kapcsolódva

Az ELTE-TÓK szakembereivel együttműködve folytatódik a Hetedhét Játékmúzeumban a Kulturális játszóterek című projekt, melynek keretein belül a Réber Gyűjteményhez kapcsolódva terveztünk egy múzeumpedagógiai foglalkozást óvodások számára. Így tegnap tartalmas délelőtt részesei lehettek a Tolnai Utcai Óvoda Katica csoportjába járó gyermekek, hiszen ők vehettek részt elsőként az új foglalkozáson, melyen az ELTE-TÓK hallgatói és szakemberei is jelen voltak.


bővebben >>

Elválasztás

Mese a falon -- múzeumpedagógiai foglalkozás

"...A papírhölgyecske táncosnő volt; két karját kitárta, egyik lábát pedig olyan magasra nyújtotta, hogy az ólomkatona nem is látta, és azt gondolta, hogy féllábú, mint ő maga. ..."
A Grimm fivérek és Andersen csodálatos meséinek világa lépten-nyomon felfedezhető a múzeumban. Ezúttal Andersen klasszikus meséjét a falra varázsoljuk egy diavetítő segítségével. A múzeumpedagógiai foglalkozás során a gyermekek kipróbálhatnak néhány optikai játékot: megfigyelhetik a praxinoszkópot, pörgethetnek taumatrópokat, és belenézhetnek a tarkabarka kaleidoszkópba is.
A foglalkozás címe: Mese a falon
A foglalkozás időtartama: 60 perc
Bejelentkezés, további információ: Varga Dóra múzeumpedagógusnál (70/661-9984 vagy varga.dora@szikm.hu)
A foglalkozásokon való részvételre keddtől péntekig van lehetőség.
bővebben >>

Elválasztás

A baba a gyerekkortól búcsúzás szimbóluma volt

Németh Ványi Klári: A baba a gyerekkortól búcsúzás szimbóluma volt -- A Hetedhét Játékmúzeumban jártunk, Képmás, 2022. 09. 29.
Sokáig azt gondoltam, hogy gyerekeket nem érdemes múzeumba vinni, Játékország csak mese, a babák pedig rémisztőek, nem szerettem őket kislány koromban sem. Aztán megismertem a székesfehérvári Hetedhét Játékmúzemot. Ez egy különleges hely, ide szívesen járnak a gyerekek. Nem baj, ha a sok kis kéz összefogdossa az üvegtárlókat, senki sem retten meg az óvodáskorú látogatóktól, sőt, az a cél, hogy múzeumlátogató felnőtteket neveljenek belőlük.
bővebben >>

Elválasztás

Családi perpatvar -- játék -- frissítve

[szekesfehervar.hu] Családi perpatvar -- Új játékkal vár a Hetedhét Játékmúzeum. szekesfehervar.hu, Fehérvári színes, 2022.07.07., csüt. 9.35
Elkészült a Hetedhét Játékmúzeum Családi Perpatvar című játéka. A Moskovszky Gyűjteményhez kapcsolódó játékban részt vevők betekintést nyerhetnek egy XIX. századi polgári család mindennapjaiba és "kezükbe" vehetik sorsukat. A 2--8 fős csapatok a mobiltelefon segítségével élhetik át a porcelángyáros család mindennapjait.bővebben >>

Elválasztás

Sajtófigyelő

Gábor Gina -- Szabó Zoltán: A vonal filozófusa -- Réber László és az Örkény-egypercesek. Viszont.hu - társadalmi-kulturális online magazin, KULTÚRNOSZTER, 2022.04.01.


bővebben >>

Elválasztás

interaktív játék készül -- az Open History együttműködésével

Bár a látogatók előtt még zárva tart a Hetedhét Játékmúzeum, a munka azonban nem állt le! Folytatódik az Open Historyval közös projektünk, melynek keretében egy ingyenes (fiatal) felnőtteknek szóló, 2-8 fős kooperációs interaktív játék készül majd el. Jelenleg a kreatív tervezés folyamata zajlik, ebbe pillanthatnak bele az alábbi képen.


bővebben >>

Elválasztás

Réber-kiállítás

Réber László meseillusztrációinak egyik fontos ismérve az apró részletekben, a néhol szinte karikatúraszerű figurákban és szellemes rajzi ötletekben megmutatkozó humor. Az egyik kedvenc példánk Bab Berci portréja. Lázár Ervin mesehőse a történet szerint annyira szomorú, hogy amire csak ránéz, az megsavanyodik. A profilban ábrázolt fej előtt egy üres befőttesüveget láthatunk, s a hosszú-hosszú orr az üveg mögött mintha egy méretes uborkává változna. Önök azonban ne szomorkodjanak, mert reméljük hamarosan újra megnyithatjuk a Hetedhét Játékmúzeumot, ahol megtekinthetik Réber László nagyszerű grafikáit is. A kiállítótérben addig is itt tudnak virtuálisan barangolni.


bővebben >>

Elválasztás

Moskovszky Éva gyermekkora óta szeretettel őrzött tárgyai

Önöknek is van olyan játékuk, mely végigkísérte az életüket? Egy mackó, mely még mindig ott csücsül az ágyon a díszpárnák között, egy vonat, mely a polcon a mai napig kiemelt helyet kap, egy kedves emlék, mely elő-előbukkan a nagytakarításkor... Moskovszky Évát (1925--2010) egész életében játékok vették körül, köztük számtalan olyan, melyet felnőtt korában kapott vagy vásárolt. A gyűjteményben azonban olyan tárgyak is megtalálhatók, melyeket gyermekkora óta szeretettel őrzött -- akárcsak mi mindannyian! Az elkövetkező napokban bemutatunk néhányat. Mondanunk sem kell, hogy nevüket egytől egyig kis tulajdonosuktól kapták.

Bemutatjuk Majmócit. A gyermek Moskovszky Éva kismajma az 1930-as években készült a Steiff játékgyárban. Az ott készült játékállatok fülébe Steiff feliratú ólomgombot helyeztek. Majmóci fülében már nem találunk ilyet. Ahogy a többi gyűjteményben megtekinthető Steiff állatka fülében sem. Moskovszky Éva meggyőződése volt ugyanis, hogy a kis ólomgomb fájdalmat okoz nekik. A gyűjteményben Majmóci Dorina babához került.


https://www.facebook.com/hetedhetmuzeum/posts/2744513358980985

bővebben >>

Elválasztás

Múzeumi élmény zárva tartásunk idejére -- frissítve

Zárva tartásunk idejére sem hagyjuk az érdeklődőket múzeumi élmény nélkül.
Kövessenek bennünket napról napra még több érdekességért játéktárgyainkról!
Játékok a múzeumból Önöknek, otthonra, járvány idejéreKiállításunk már virtuálisan is látogatható! Járjanak körbe nálunk az elkövetkező időszakban otthonról -- virtuális séta: https://my.matterport.com/show/?m=yyetCEFiSQN (Készítette a Forum Hungaricum Nonprofit Kft.)


bővebben >>

Elválasztás
Elválasztás

A játék fiatalít!


A Hetedhét Játékmúzeumban minden hónap első szombatja társasjátékos nap.
Ha jegyvásárláskor jelzi, hogy szeretné kipróbálni a múzeum saját társasjátékát, fiatalítunk - felnőtt helyett diák, diák helyett gyermek kategóriába kerül.
A Rejtély a babaházban társasjáték 4-8 fővel játszható, izgalmas családi játék, amely a múzeum tárgyainak felhasználásával készült. Nyolcéves kortól önállóan is játszható. Társasjátékos napjainkon játékmesterek segítik az eligazodást a szabályokban.
(Felnőtt belépő 700 Ft, diák 350 Ft, gyermek ingyenes)


bővebben >>

Elválasztás
Elválasztás

Történet

A Hetedhét Játékmúzeum Székesfehérvár történelmi belvárosában, a Hiemer-Font-Caraffa épülettömbben található. Állandó kiállítása két gyűjteményből jött létre: Moskovszky Éva és édesanyja, Auer Erzsébet páratlan értékű, Európa-szerte elismert polgári játékgyűjteményéből és Réber László grafikai hagyatékából.
Mindkét gyűjtemény gyönyörködtet, ámulatba ejt, miközben piacorientált felnőtt világunkban arra emlékeztet, hogy a játék minden, ami az élet, de elsősorban tevékenység, és nem fogyasztás. Hiszen igazi örömet szerezni nem a játékszerrel, hanem annak használatával lehet.
A múzeum kiállító tereiben múzeumpedagógiai foglalkozások, családi programok, tudományos és ismeretterjesztő előadások várják az érdeklődő látogatókat. A múzeumi boltban nosztalgia-játékok vásárolhatók.


bővebben >>

Elválasztás

Moskovszky-gyűjtemény

A Moskovszky-gyűjtemény története egy boldog gyermekkor szomorú történetével kezdődik. Egy osztrák származású kislányról, Auer Erzsébetről szól, akinek családja 1880-ban települt át Magyarországra. A kislánynak boldog gyermekkora volt, mert édesapja gyönyörű játékokkal halmozta el. Ez az idill azonban nem tartott sokáig, mert az apa korán meghalt. A család új házba költözött, s az akkor 13 éves Auer Erzsébetnek - amellett, hogy elveszítette édesapját - meg kellett válnia kedves gyermekkori játékaitól is. A Moskovszky-gyűjtemény története ezzel a szomorú történettel kezdődik...


bővebben >>

Elválasztás

Réber-kiállítás


Lázár Ervin:
A nagyravágyó
feketerigó

Ki ne emlékezne a gyerekkorából a ragyogó színekben pompázó, nagyravágyó feketerigóra, vagy a Négyszögletű Kerek Erdő híres-neves lakóira? A szövegek mellett felbukkanó egyszerű vonalrajzok egy bölcs, emberszerető művész humorral átitatott és merészen a végletekig leegyszerűsített művei.


bővebben >>

Elválasztás

Moskovszky Éva (1925-2010) életének legfontosabb eseményei

1947 Eötvös Loránd (Pázmány Péter) Tudományegyetem, Budapest (latin, történelem, művészettörténet szakos diploma, régészeti tanulmányok)
1962 Országos Széchényi Könyvtár, tudományos munkatárs
1966 Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Könyvtára, tudományos munkatárs
1968 Gyermeki játékok című kiállítás, Magyar Nemzeti Múzeum (Moskovszky Éva forgatókönyve alapján, első országos jelentőségű játékkiállítás)
1972 Kossuth Lajos Tudományegyetem Ókortudományi Tanszék, Debrecen (doktori értekezés az ősi táblajátékok témakörében)
1987-től Kiss Áron Magyar Játék Társaság (alapító tag, és aktív tevékenység élete végéig)
1998 Fehérvári Babaház (játékgyűjteményének letétbe helyezése Székesfehérváron)

bővebben >>

Elválasztás

Réber László (1920-2001) életrajza

Réber László 1920. május 21-én született Budapesten. Édesapja, Réber Béla jegyző 1922-ben hunyt el, mindössze 47 évesen. Édesanyja, Antal Mária 28 éves korától egyedül nevelte fel három gyermekét: Bélát, Ibolyát és a legkisebbet, Lászlót. Iskoláit Pécsett járta ki. Sikeres atlétának bizonyult.
Réber autodidakta művész: grafikus, könyvillusztrátor, karikaturista és rajzfilmes. Mind művészi látásmódjában, mind világszemléletében kitörölhetetlenül nyomot hagytak a háborúban és a szovjet hadifogolytáborban töltött évek, ahonnan 1948-ban térhetett haza. 1949 és 1959 között szatirikus hetilapoknak készített karikatúrákat (Szabad Száj, Ludas Matyi). 1951-től két évig tervezőként dolgozott a Híradó- és Dokumentumfilmgyár rajzfilmosztályán. Itt ismerte meg Almássy Katalin rajzolót, akivel 1953-ban kötött házasságot. 1954-ben megszületett Krisztina lányuk. Könyvillusztrációk készítésével 1952-től foglalkozott. Kiállításokon 1953-tól vett részt. A Magyar Művészeti Akadémiának 1999-ben lett tagja. 2001. november 2-án halt meg Budapesten.

bővebben >>

Elválasztás

Örökbefogadás

Van kedvence? Estella vagy Lidike? Vagy Grexa vára a katonákkal? A csatahajók?
Az Öné lehet - bár hazavinni csak jelképesen tudja.
Játékaink örökbe fogadhatóak egy évre. Kétezer forintért oklevelet kap a kiválasztott játék fotójával. Mint örökbefogadó szülő elsőként értesülhet aktuális rendezvényeinkről, pályázatainkról, ha megadja e-mail címét.
Az örökbefogadás lehet ajándék is - egy kedves meglepetés névnapra, születésnapra, ballagásra...

Szeretne a Hetedhét Körbe tartozni? Amennyiben nagyobb összeggel tudja támogatni a Hetedhét Játékmúzeumot, kiemelt támogatóink körébe léphet. Támogatói szerződést 7.000 Ft (Héttalléros támogató) és 77.000 Ft (Hetvenhét talléros támogató) értékben köthet.
Támogatását családi belépővel, illetve Hetvenhét talléros támogatásnál ingyenes tárlatvezetéssel köszönjük meg.

Örökbefogadási szándékát jelezheti személyesen a múzeumban, vagy e-mailenbővebben >>

Elválasztás

Látogatói információk

Nyitva:
kedd–vasárnap 10–18 óráig
(hétfő szünnap).

Január 1-jén, nagy­­pén­te­ken, nagyszombaton, hús­vét­­va­sár­­nap, pünkösdvasárnap, november 1-jén, december 24–26, és 31-én zárva.

Belépőjegyek: Felnőtt: 700 Ft; Diák és nyugdíjas: 350 Ft; Kedvezményes (csoportos 10 főtől): 500 Ft; Családi jegy (2 felnőtt + gyermek(ek)): 1500 Ft; Közös jegy Városi Képtár + Hetedhét Játékmúzeum: 1.000 Ft; Közös családi jegy (2 felnőtt + gyermek(ek)) Városi Képtár + Hetedhét Játékmúzeum: 2.000 Ft.
Felnőttbérlet (érvényes a múzeum összes programjára és korlátlan belépést biztosít az intézménybe a kiállítás dátumától számított 1 évig): 3.000 Ft.
Diákbérlet (érvényes a múzeum összes programjára és korlátlan belépést biztosít az intézménybe a kiállítás dátumától számított 1 évig): 2.000 Ft.

szolgáltatások; múzeumi bolt; térkép, megközelíthetőség

bővebben >>

Elválasztás

Kapcsolat

Hetedhét Játékmúzeum
(a Szent István Király Múzeum filiáléja)

Cím: 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2--4. (Hiemer-ház)
Telefon: +36-22-202-601
E-mail: hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
E-mail: info.hetedhet@szekesfehervar.hu
Facebook: facebook page


bővebben >>

Elválasztás

Pallag Zoltán: Játszottak, míg meg nem haltak

fotó: Pályi Zsófia [origo]

A padban porcelánlányok ülnek, a falon Nagy-Magyarország térképe lóg. Kint az utcán babák indulnak a templomba, Lidike nyelve és fogsora mozgatható. Moskovszky Éva játékbaba-gyűjteménye hetven évig gyarapodott, legrégebbi darabja a 18. század elejéről való, a legújabb az 1930-as évekből. A fehérvári Hetedhét Játékmúzeum kiállításán a babák névnapját is megünneplik, miniatűr csokoládéautomaták állnak a miniatűr Székesfehérvár utcáin, de a háború is jelen van. Mit rejt az 52. szoba?
forrás: Origo


bővebben >>

Elválasztás

Liliputi csodavilág Székesfehérvárott

fotó: Bérczessy Gergely

Szathmáry István Pál: Európában is egyedülálló gyűjteménynek ad otthont a Hetedhét Játékmúzeum (MNO - Kiállítás)
A múzeumok nehéz helyzetét látva örömteli fejlemény, ha egy önkormányzat a város egyik legértékesebb épületét kínálja fel állandó gyűjteményei számára. Így talált magának méltó helyet Székesfehérvárott a Hetedhét Játékmúzeum, ahol az európai mértékkel mérve is egyedülálló Moskovszky Gyűjtemény, valamint Réber László illusztrációnak sokasága várja a látogatókat.


bővebben >>

Elválasztás

Hetedhét ország fix fénnyel

fotó: nol

Székesfehérvár - A Moskovszky-babák összebútoroztak a Réber-grafikákkal (Cseri Péter: nol, 2012. 05. 24.)
Kár, hogy Moskovszky Éva ezt már nem érhette meg. Mármint azt, hogy a nevéhez kötődő - egész Európában kuriózumnak számító - baba- és játékkollekciója végre méltó otthonra lelt: a székesfehérvári Hiemer-házban a napokban megnyílt a teljes Moskovszky-anyagot bemutató Hetedhét Játékmúzeum.


bővebben >>

Elválasztás

AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. – hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
magyarenglish