Fejléc
Árnyék
 
Tanulmányok
Elválasztás

Előszó

Deák Dénes, a kiváló gyűjtő 1986-ban Székesfehérvár városának ajándékozta gyűjteménye egy részét, több mint hetven alkotást, képeket, rajzokat, kisplasztikákat és érmeket vegyesen. Az anyag bemutatására még abban az évben sor került a Pelikán házban, ideiglenes kiállítás keretében, amelyet Kovalovszky Márta művészettörténész, a Városi Képtár - Deák Gyűjtemény (ez lett az adomány befogadására létrehozott új intézmény neve) tulajdonképpeni első igazgatója (1986-1994) rendezett. 1988-ban költözött az újabb adományozással immár kétszeresére, 164 műtárgyra bővült képtár jelenlegi épületébe, az Oskola utcai ház földszintjére.
1993-ban, a gyűjtő tragikusan korai halála után, a fehérvári anyag a végrendelet értelmében több száz darabbal gyarapodott. 1994 szeptemberében nyílt meg további épületrészek bekapcsolása és átépítése révén, jelentősen megnövelt alapterülettel az új állandó kiállítás, lényegében abban a formában, ahogy ma is látható. Ezt Szűcs Erzsébet művészettörténész, a gyűjtemény 1994-ben kinevezett igazgatója rendezte.


bővebben >>

Elválasztás

Deák Gyűjtemény

Több hete jött a felkérés: a spanyolnátha portálnak szokatlan, rendhagyó intézménybemutatást írni, a fehérvári különszám részére.
A feladatra (rendhagyó módon) nem tartottam magam alkalmasnak, hiszen annyi rendes, de mégis izgalmas vezetést vittem már a gyűjteményben.
Mindig különös érzés egy kiváncsi másik ember szemén át látni, a 20. Század magyar festészetének ezt a mintegy 500 darabos, 18 szobát és termet betöltő anyagát.
Más sem akarta vállalni. Így le is mondtam róla, hogy ebből valami lesz.
Most mégis. Az ötlet, egy a felkérés óta tett utazásból,és egy az utazás során felelevenített tényből jött. A csehországi Krumlovban található Egon Schiele Művészeti Centrumban is olvasható: a festő és felesége is spanyolnáthában halt meg.
Innen tehát a bevillanás, a Deák Gyűjteményt a művészek élete, vagyis halála felöl bemutatni. A halál az élet velejárója, nem rendhagyó dolog.
Az értelmetlen, tragikus halál mégis kizökkent a halállal szembeni nemtörődöm egykedvűségemből. S ebből itt akad bőven.

bővebben >>

Elválasztás

AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish