Fejléc
Árnyék
 
Gáti Gábor / Ady Endre, centenáriumi érem
Elválasztás

Ady Endre, centenáriumi érem (Endre Ady)

leltári szám: 89.137.1.
átmérő: 110 mm

korszak: 1970-es évek
képzőműv. ág: szobrászat
műfaj: érem
technika: kétoldalas öntött
anyag: bronz

Elõlap: Ady Endre (1877 - 1919) költõ mellképe szembenézetbõl, kabátban. Arca fájdalmas, kalapján virág, feje fölött faág. Az ábrázolás alapja a költõ utolsó, Emil Isac által készített fényképe. Felirata: j. középen: ADY/1877-1919

Hátlap: háborgó vízen kis csónakban evezõ férfi háttal ábrázolva. Felirata: balra lent: SZÁLLANI,/SZÁLLANI, alatta: GG - jobbra lent: SZÁLLANI/EGYRE, alatta: 77

Az érem a Mûvelõdésügyi Minisztérium nyilvános pályázatára készült Ady Endre születésének 100. évfordulójára. A nyilvános pályázatot egy szûkebb, meghívásos pályázat követte, amit szintén Gáti Gábor nyert meg, a jelen éremmel. Így ez lett a centenáriumi érem. 600 példányban készült, minden darabot a mûvész cizellált.

Míg a kortárs szobrászok Ady-ábrázolásai idealizálásra törekedtek (Beck Ö. Fülöp, Ferenczy Béni, Pátzay Pál), a 20. század második felének deheroizáló szemlélete a költõ emberi esendõségét, fáradt, beteg arcmását is megidézte. A közismert "utolsó fénykép" több alkotáshoz is kiindulópontot adott.

Az érem hátlapján szereplõ idézet a költõ Új vizeken járok címû versébõl való, mely az 1906-ban megjelent Új versek kötet záró darabja, Ady költõi programjának kifejezése. A vers egyes sorai szállóigévé váltak. A benne szereplõ hajó-motívumot, mint Ady személyének és költészetének szimbolikus képét, Beck Ö. Fülöp is felhasználta érmén (1928), és ugyanennek a versnek egy másik sorát választotta idézetként (Röpülj hajóm ...rajtad a Holnap hõse). Gáti Gábor a hullámzó víz hangsúlyos tömegének és a kis csónaknak az ellentétére építette kompozícióját, mely így kapott heroikus felhangot.

 

Nagy Ildikó

AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish