Fejléc
Árnyék
 
Nagy Sándor / Kertben
Elválasztás

Kertben (In the Garden)

leltári szám: 89.15.1.
méret: 31,7 x 44 cm

korszak: 1910-es évek
képzőműv. ág: festészet
műfaj: életkép
technika: olaj
anyag: vászon kartonra ragasztva

Nagy Sándor jellegzetesen posztimpresszionista szemléletű, festői szín- és fényproblémákat boncolgató tájképeinek tárgya a festő közvetlen környezete, gödöllői házának kertje vagy a városszéli erdőségek. A Céhbeliek első és második kiállításán, 1914-ben és 1918-ban több tavaszi tájképét is kiállította (Kora tavasz, Virágzó szilvafa, Virágos fák, Gödöllői tavasz), 1931-ben, gyűjteményes kiállításán öt tavaszi tájképét mutatta be. A Három alak kertben közvetlen előzménye egy friss, 1919-re datált akvarell (Gödöllő, Városi Múzeum). Eszerint a szimbolikus jelentésű figurák csak később kerültek az olajváltozatban megfestett kompozícióra. Nagy Sándor képein a természet markáns jelképi tartalommal telítődik, a reneszánsz festészet napsütéses, idilli tájait idéző hátterek gyakoriak szimbolista kompozícióin (Ave Myriam, 1904). A kert a megszelídített természet, a családi boldogság jelképe, a harmónia és békesség, a világ zajától való elvonulás színtere (Mi ketten, 1907 körül, MNG). A Deák Gyűjtemény festménye e témakör egyik kései összefoglaló darabjának tekinthető. Oldott, posztimpresszionista festésmódja pompás színkavalkádba öltözteti a virágzó kertet. Az enyhet adó gyümölcsfák alatt feltűnő nőalakok a szimbolizmus romlatlanságot, természetességet megtestesítő, nőt virággal, kertben ábrázoló képtípusát elevenítik fel. A zöldben üldögélő gyermek a századforduló jelképrendszerében a természettel még zavartalan összhangban létező emberi ártatlanság szimbóluma.

 

Révész Emese

 

Irodalom:

Lóska L.: Nagy Sándor: Három alak a kertben. In Városi Képtár. I. m. 14.

 

Kiállítás:

A múlt századforduló művészete a székesfehérvári gyűjteményekben. Székesfehérvár, Szent István Király Múzeum, 2001. XI. 16 - XII: 21., Kat. sz.: 25.;

A gödöllői művésztelep 1901-1920. Kiállítási katalógus, Gödöllői Városi Múzeum - Iparművészeti Múzeum, Gödöllő, 2003., Kat. sz.: 17.

 

Reprodukálva:

Városi Képtár. I. m. 15.;

A múlt századforduló művészete a székesfehérvári gyűjteményekben. I. m. 12.;

A gödöllői művésztelep 1901-1920. I. m. 292.

 

 

AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish