Fejléc
Árnyék
 
Átadták a Deák Dénes-ösztöndíjat és a -díjat
Elválasztás

Székesfehérvár történelmi múltja, különösen a Királyi Bazilika régészeti leleteinek kutatása során végzett kiemelkedő tudományos munkássága elismeréseként a Deák Dénes Alapítvány Kuratóriuma idén Biczó Piroska régésznek adományozta a Deák Dénes Díjat. (...)
A Deák Dénes Ösztöndíjat ebben az évben dr. Czetz Balázsnak ítélték oda.

A Bory-várban adták át a Lánczos-Szekfű ösztöndíjakat -- Biczó Piroska kapta a..., szekesfehervar.hu, Közélet, 2022.08.17., sze. 20.39
Galéria

Átadták a Lánczos-Szekfű és a Deák Dénes Ösztöndíjakat. ÖKK Fehérvár, Sajtóközlemény, 2022. augusztus 17., szerda 20.29
Biczó Piroska az idei Deák Dénes Díjas.
GalériaA Székesfehérvári Királyi Napok ünnepségsorozat keretében adták át a Lánczos Kornél -- Szekfű Gyula és a Deák Dénes Ösztöndíjakat, valamint a Deák Dénes Díjat, amelyet idén Biczó Piroska régésznek adományozott az Alapítvány kuratóriuma. Az elismeréseket dr. Cser-Palkovics András polgármester, a kuratórium elnöke és Gelencsér József titkár, míg az ösztöndíjakat Bobory Zoltán, a Lánczos-Szekfű Alapítvány kuratóriumi elnöke adta át a Bory-várban rendezett szerdai ünnepségen.
A koronázóvárosban élő és tevékenykedő, vagy a várossal szellemi kapcsolatban álló alkotók munkáját segíti már három évtizede két ösztöndíj program Székesfehérváron. Hagyományosan az augusztusi ünnepségsorozat keretében adják át a Lánczos Kornél -- Szekfű Gyula Ösztöndíjakat, valamint a Deák Dénes Díjat és Ösztöndíjat. Ez utóbbiakat évente egy-egy személy veheti át, míg a Lánczos Kornél -- Szekfű Gyula Ösztöndíjjal több alkotót is segítenek, idén a beérkezett pályázatokból 21 nyert támogatást.
Ünnepi köszöntőjében Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott a Bory-családnak, hogy minden évben a Bory-várban adhatják át a díjat és az ösztöndíjakat. Dr. Cser-Palkovics András kiemelte, a Székesfehérvári Királyi Napokra több fontos ok miatt lehetünk büszkék, de arra igazán, hogy az egész programsorozatot a város kulturális életének meghatározó alakjai, intézményei, civil közösségei szervezik. Joggal lehet büszke a város, hiszen e másfél hét alatt nem csak gazdag programokkal, hanem élettel is megtelik. Ennek egyik nagyon szép eleme a Deák Dénes Díj és az ösztöndíjak átadása. Idén is olyan emberek kapják az elismeréseket, akik sokat tettek, tesznek a város kulturális életéért és fejlődéséért. "Szellem és lélek nélkül nincs semmi, ami különösen igaz nehéz időszakokban. Az emberi értékekre felhívni a figyelmet ilyenkor a legfontosabb." -- tette hozzá a polgármester, aki külön köszöntötte Biczó Piroskát, aki tudományos életének meghatározó részét egy olyan területre fordítja, amely nemcsak a város, hanem a nemzet egésze szempontjából meghatározó.
Székesfehérvár történelmi múltja, különösen a Királyi Bazilika régészeti leleteinek kutatása során végzett kiemelkedő tudományos munkássága elismeréseként a Deák Dénes Alapítvány Kuratóriuma idén Biczó Piroska régésznek adományozta a Deák Dénes Díjat. Biczó Piroska munkásságát Kovács Péter Barnabás méltatta. "A fehérvári királyi Bazilika kutatóját ünnepeljük. Azt a tudós, állhatatos és szerény régészt, aki nemcsak átvette és megőrizte mindazt az eredményt, amit a kutatási területen Kralovánszky Alán hagyott örökül, hanem hozzá hasonló szorgalommal és tudással kiegészítette és gazdagította is azt. Személyesen az ő nevéhez fűződik nem egy, igazi tudományos régészeti, művészettörténeti szenzációt is hozó fölfedezés, mint például a Nagy Lajos király által építtetett Szent Katalinnak szentelt temetőkápolna feltárása és azonosítása, vagy a Bazilika keleti oldalán az egykori kerengő meghatározása, és a funkcióváltás után az ott eltemetett 140 személy sírjának feltárása. Fáradhatatlan tevékenységének köszönhetően előadások, tárlatvezetések hosszabb rövidebb közlemények sorával járult hozzá a Bazilika történetének építészeti, művészeti és történeti értékeinek megismertetéséhez, Székesfehérvár hírének növeléséhez."
Az ünnepség a Deák Dénes Ösztöndíj átadásával folytatódott, amelyet ebben az évben dr. Czetz Balázsnak ítéltek oda. A székesfehérvári főlevéltáros, történész szakmai, tudományos munkái Fejér megyéhez és Székesfehérvárhoz kötődnek. Kutatásai során főleg a 20. század gazdaság-, társadalom-, ipar- és településtörténetével foglalkozik. Most a házingatlanok állami tulajdonba vétele 1952-ben témával pályázott, melyet a kuratórium örömmel támogat.


Átadták a városi díjakat és ösztöndíjakat, Hagyományokhoz hűen, feol.hu, 22.08.17., sze.

Augusztus 17-én adják át a Lánczos--Szekfű Ösztöndíjakat, a Deák Dénes-díjat, a Deák Dénes Ösztöndíjat és az Aranybulla-díjat a Bory-várban. szekesfehervar.hu

AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish