Fejléc
Árnyék
 
Átadták a Deák Dénes-díjat és -ösztöndíjat
Elválasztás

A Deák Dénes-díjat az idei évben Igari Antal építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök, megyei főépítész vehette át Fehérvár építészeti környezetének tervezésében való kiemelkedő munkásságáért, valamint városszépítő és védő tevékenységéért.
A Szent István Király Múzeum munkatársa, Gärtner Petra művészettörténész kapta a Deák Dénes Ösztöndíjat.

Forrás: Bácskai Gergely: A Bory-várban adták át a Lánczos-Szekfű és a Deák Dénes Ösztöndíjakat, szekesfehervar.hu, 2018.08.15., sze. 17.45


Szerdán délután a Bory-várban adták át a Lánczos--Szekfű-ösztöndíjakat, a Deák Dénes-ösztöndíjat és a Deák Dénes-díjat. A Lánczos--Szekfű-ösztöndíjat az alapítvány kuratóriuma minden évben azoknak ítéli a hozzá tartozó anyagi támogatással együtt, akik az oktatás, a tudomány, a művészet terén munkálkodnak. A Deák Dénes-díjat az idei évben Igari Antal vehette át Fehérvár építészeti környezetének tervezésében való kiemelkedő munkásságáért, valamint városszépítő és védő tevékenységéért. Fotó: Simon Erika.

Vakler Lajos: Aba-Novák Vilmos nyomában, FehérVár közéleti hetilap, kultúra, 2018.08.30., csüt., 8. o.
Igari Antal építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök, megyei főépítész -- ha csupán ennyit tudnánk róla, már akkor is felsejlene, hogy egy nagy tudású, széles látókörű emberről beszélünk. De tudjuk róla azt is, hogy mindez a tanult, szerzett érdem mivel is párosul.
Igari Antalra megyei főépítészként súlyos felelősség hárul, hiszen a kezében van azon települések építésszakmai irányítása is, melyek nem rendelkeznek főépítésszel. Mielőtt ezt a megbízást megkapta az ARÉV-nél eltöltött két és fél tervezői évén túl, a székesfehérvári Polgármesteri Hivatalban dolgozott, csaknem huszonnégy évig, döntően az építésügyben, igazgatási és hatósági munkakörökben. Büszkén emlékezhet mindazokra az évekre, amelyek alatt Fehérvár belvárosa épült, szépült, fejlődött. Hogy mára így néz ki, hogy javarészt megőrizte arcát, hangulatát, hogy teret hagy a további fejlődésnek és nem csúfítják el a történelmi koroktól idegen építészeti elemek, abban komoly része van. Ez persze közel sem jelenti azt, hogy ne tervezett volna épületeket, a kisebb magán házak tervezése mellett Igari Antal jól ismert műemléki felújítási terveiről, főképp a megyénk egyházi épületeit illetően. Különösen büszke a sukorói református templom felújítására, melynek szakszerű felújítása igazán izgalmas tervezői munka volt és szakmai sikert is hozott számára.
"A műemlékvédelem a szívemnek a legkedvesebb terület -- mondta --, ez persze nem jelenti azt, hogy bármi újnak az ellensége lennék. De meggyőződésem, hogy minden újnak a hagyományokból, a meglévő értékekből kiindulva, azokat tiszteletben tartva és megbecsülve kell megvalósulnia. Ugyanígy -- a felelős építésznek -- szem előtt kell tartania a fenntartható fejlődés eszményét, azaz nem szabad semmiféle indokkal sem a természeti és épített környezetben nehezen, vagy egyáltalán nem jóvátehető károkat okozni."

A Deák Dénes Alapítvány Kuratóriuma Igari Antal építésznek Deák Dénes Díjat adományoz Székesfehérvár építészeti környezete tervezésében végzett kiemelkedő munkássága, valamint városszépítő és védő tevékenysége elismeréseként.Gärtner Petra művészettörténész, a Szent István Király Múzeum munkatársa Aba-Novák Vilmos falképeinek kutatása témában pályázott és kapott ösztöndíjat az elmúlt esztendőben, s idén ismét támogatja elképzeléseit a kuratórium.
Szeretné e témát kiterjeszteni és a vizsgálata tárgyát képező magyarországi faliképeket összevetni azon olaszországi murális alkotások stílusával, motívumkincsével, melyek hatással voltak Aba-Novák Vilmos festészetére. Az immár művészettörténeti tény, hogy az Olaszországban töltött hónapok elementáris változást hoztak Aba-Novák Vilmos művészetében: itt kezdett temperaképeket festeni, figyelme ekkor fordult a monumentális festészet felé.
Petra eddigi kutatásai során több olyan dokumentumra lelt, melyek igazolják, hogy a Középkori Romkert árkádsorának és mauzóleumának megépítéséhez tudatosan olaszországi képeket választottak. Megítélése szerint szükséges rekonstruálni Aba-Novák Vilmos utazásait, fotó dokumentációt kellene összeállítani az általa meglátogatott itáliai műemlékekről is, nem elég csupán az írásait, a levelezéseit áttekinteni. E tudás birtokában lehetne igazán megérteni, hogyan keletkezhettek látszólag minden előzmény nélkül az addig szokatlan hangot megütő falképek, s ezt a Dél-Olaszországban végzendő kutatómunkát támogatja a kuratórium.Igari Antal kapta az idei Deák Dénes Díjat, az ösztöndíjas Gärtner Petra lett, ÖKK-sajtóközlemény, 2018.08.15., sze. 18.42
Átadták a Lánczos--Szekfű-ösztöndíjakat a Bory-várban. Galéria: https://www.okkfehervar.hu/index.php?pg=media130825_hu

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/lanczos-szekfu-osztondij-deak-denes-2492448/

Igari Antalé a Deák Dénes-díj, FTV
A Bory-várban adták át a Lánczos--Szekfű-ösztöndíjakat, a Deák Dénes-ösztöndíjat és a Deák Dénes-díjat


http://nyolcezer.hu/cikk/kozelet/2018/08/16/Atadtak_a_lanczos-szekfu_es_a_deak_denes_Osztondijakat

Lánczos--Szekfű- és a Deák-ösztöndíjak átadása
2018. augusztus 15-én (szerdán) 16.00 órakor kerül sor a Lánczos Kornél -- Szekfű Gyula-ösztöndíj, a Deák Dénes-ösztöndíj és a Deák Dénes-díjak átadására.
A díjakat dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Bobory Zoltán, a Lánczos Kornél -- Szekfű Gyula-ösztöndíj Közalapítvány kuratóriumi elnöke adja át.
Részletes meghívó az alábbi linken: https://www.okkfehervar.hu/index.php?pg=media129633_hu
Helyszín: Bory-vár (Máriavölgy 54.)
https://www.okkfehervar.hu/index.php?pg=event_16651_0AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish