Fejléc
Árnyék
 
Deák Dénes Díj és Ösztöndíj 2013.
Elválasztás

A hagyományokhoz hűen a Szent István-napi ünnepségekhez kötődően adták át a Lánczos Kornél - Szekfű Gyula és a Deák Dénes ösztöndíjakat, illetve a Deák Dénes Díjat Székesfehérváron. Az eseményt ezúttal kivételes helyszínen, a Bory-várban tartották. Székesfehérvár egyik leghíresebb nevezetessége az öreghegyi Bory-vár, amely a városba látogató turisták fogadásán túl számos kulturális és szórakoztató programnak ad otthont a székesfehérváriak örömére. A Bory-család jól működő kapcsolatokat ápol a várossal, éppen ezért a 2013-as Szent István Emlékév tiszteletére idén először, ám hagyományteremtő szándékkal a különleges Bory-várat választották a díjátadó helyszínéül.
A Tilinkó zenekar nyitó muzsikája után dr. Cser-Palkovics András polgármester, a Deák Dénes Alapítvány kuratóriumi elnöke mondott köszöntőt. "Szép, szimbolikus és Székesfehérvárhoz ízig-vérig kötődő helyen rendezhetjük ezt a különleges díjátadót. Bory Jenő saját álmai megvalósításán túl rendkívül sokat tett a közösség álmainak megvalósításáért.
Hozzá hasonlóan az ösztöndíjasok - miközben teszik a napi munkájukat - adnak valamit magukon túl, a közösség egészének is. Ezért gondoltunk arra, hogy - amennyiben erre lehetőségünk lesz - a jövőben, szimbolikus jelleggel a Bory-várban szeretnénk átadni az ünnepi elismeréseket minden év augusztusában. Kívánom a díjazottaknak, hogy megvalósíthassák azt, amire vállalkoztak a közösség gyarapítása érdekében."
Dr. Cser-Palkovics András elsőként a Deák Dénes Díjat nyújtotta át. Az elismerést Román Károly kapta Székesfehérvár városa érdekében végzett kiemelkedő irodalmi, kulturális és közösségi tevékenységéért.
A Deák Dénes Ösztöndíjat művészettörténészeknek, várostörténészeknek, illetve e tudományterületeken belül doktori iskola hallgatóinak ítéli oda a Deák Dénes Alapítvány Kuratóriuma.
A testület döntése nyomán idén Szigeti Boglárka kapott ösztöndíjat Székesfehérvár török kori történetéhez kapcsolódó források fordítása, elemzése témakör kutatásához.
Idén nagy számú támogatási kérelem érkezett, erre való tekintettel a kuratórium - Székesfehérvár polgármesterének felajánlása révén - Deák Dénes Különdíjat adományozott Deákné Oszkó Ágnesnek a székesfehérvári volt ortodox és neológ zsinagógák építésének és pusztulásának társadalmi, művészeti és várostörténeti jelentősége kutatásáért. Az esemény zárásaként dr. Cser-Palkovics András a Herendi Porcelánmanufaktúra által készített Szulejmán szobrot ajándékozott a Bory családnak.


AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish